Doymayan bebek uykuya dalmakta zorlanır, hatta dalamaz. Bebek doymasa da memede ya da biberonda yorulursa uyuyakabilir. Ama kısa bir süre sonra da doymadığı/aç olduğu için uyanır yanıtını vermek daha doğru.
Dudak yalama, ağız şapırdatma (emme hareketi) ve dudak büzme hareketlerinden bir ya da birkaçını yapmaya başlar. Ellerini yumruk yapar ya da sıkıştırır. Bebek ağzını kapatıyor ve emmek istemiyorsa doymuş anlamına gelebiliyor. Elleri rahat ve açık pozisyonda hareket ediyorsa bebeğinizin doyduğu anlamına geliyor.
Karnı doymayan bebekler anne memesinden kolay kolay ayrılmak istemezler. Uyku için yatağa konulduklarında ise sık sık ağlarlar. Bu durum yenidoğan bebeğin doymadığını gösteren bir işaret olabilir.
Tipik açlık işaretleri
Temiz parmağınızla yanağının köşesine dokunduğunuzda kafasını çevirir ve ağzını açarak tepki gösterebilir. Ellerini istekli bir şekilde emmeye ve dudaklarını şapırdatmaya başlayabilir. Eğer açlık işaretleri cevaplandırılmazsa, sinirlenmeye ve ağlamaya başlayabilir.
Geceleri derin uykudan uyanıp ağlamaya başlamaları da aç olduklarına işaret eden belirtiler arasındadır. Yavrunuzda bu tarz durumlar gözlemliyorsanız, bebeğinizin acıktığı anlamına geldiğini unutmayın. Zamanla bu gibi hareketleri gözlemleyerek, bebeğinizin ne zaman aç, ne zaman tok olduğunu çok daha iyi anlayacaksınız.
İlgili 18 soru bulundu
Doymayan Bebek Uyur mu? Bir bebek doymazsa uykuya dalması zor olur. Bebek acıktığında uykusundan uyanır. Bebek beslenirken yorulursa uykuya dalabilir ancak doymamışsa kısa süre içinde de uyanır.
Birçok bebek, tek memeyi 5-10 dakika emmekle doyar ve uyur. Bazı bebekler ise 20-30 dakikadan önce memeyi bırakmazlar.
Açlık beyinde önceliği olan bir durumdur. Açlık hissi geçene kadar uykuya geçiş süreci zordur. Bu her yaş için böyledir. Bir bebek aç ise uykuya dalması zordur.
Bebeğinizi emzirirken artık bir süre sonra bebeğiniz emmeyi bırakıyorsa, tüm çabanıza rağmen memeyi tekrar ağzına almak istemiyorsa bu doyduğu anlamına gelir. Bebekler doyduktan sonra mutlu görünür. Bu durum bebeğinizin doyduğunu anlamanız açısından önemlidir.
Bir bebek hasta değilse doymadığı için asla kusmaz.
Anne Sütünün Yetmediği Nereden Anlaşılır? Sütün yetmediği, bebeğin memede huysuzlanmasından, sinirlenip ayaklarını karnına doğru çekmesinden, şiddetli ağlamasından, uzun süre huysuzluğunun devam etmesinden ve gelişimsel olarak kilo alamamasından anlaşılır.
Anneler doğumdan sonra eve gittiklerinde bebeğin idrar sayısına sıklığına miktarına ve rengine dikkat etmelidirler. Günde 6-8 kere idrar yeterli bir miktardır yani; bezi elinize aldığınızda biraz ağırlığının olması gerekir. Kırmızı, yavruağzı renkli idrar veya çok az idrar bebeğin yeterli beslenmediğini gösterir.
Bebek Doymazsa Kaka Yapar mı? Bebek doymazsa kaka yapar. Bebek büyüyüp gelişmesine yetecek kadar besini aldıysa (açlık sinyalleri gösterse dahi) dışkılama gerçekleşebilir. (Açlık belirtileri için Bebeklerde Acıkma yazısını okuyabilirsiniz.)
1 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Bu tabloya göre 1 aylık kız bebeğin boyu, en düşük 50 cm. en yüksek 59 cm olmalı ve kilosu 2950 gr. ila 5400 gr. arasında olması beklenir. 1 aylık erkek bebeklerin ise boyu 51 ila 60 cm. aralığında, kilosu ise 3000 gr. ila 5750 gr. arasında olması gerekir.
Doğum sonrası 10-15. günlerde bebeğin doğum kilosuna kavuşması anne sütünün yeterli olduğunun en önemli göstergesidir. Yeni doğan dönemi dışında ise bebeğiniz hayatın ilk 6 ayı için ayda 600 gr ve üzeri, hayatın 2. 6 ayı için ise ayda 300 gram ve üzeri kilo alıyorsa sütünüz bebeğinize yetiyor demektir.
Annenin beslenme şekli, duygu durumu, stres-kaygı bozuklukları, uyku düzeni, kullandığı ilaçlar süt üretiminde arttırıcı ve azaltıcı etki gösterebilir. Annenin emzirmek istemesi ve kendine güveni gereklidir.
Yenidoğan Bebekler
2-3 saatte bir beslenmesi gereken yenidoğan bebeklerin her iki tarafta da 10-15 dakika emzirilmesi gerekir. Ortalama 20-30 dakikalık bir beslenme, bebeğin yeterince anne sütü almasını sağlar. Bazı yenidoğan bebeklerde bu süre 45 dakikayı bulabilir.
Bunların dışında içtiğiniz su miktarı ve annenin beslenmesi de anne sütünü artırmada çok etkilidir. Gün için de ortalama 2-2,5 lt su içmek çok önemlidir. Suyun yanı sıra 3-4 fincan rezene çayı ve emziren anneler için satılan hazır çaylardan içilmelidir.
Anne sütü var ise mutlaka devam edilmelidir. Ancak anne sütü yok veya yetersiz ise Devam maması kullanılabilinir. Bunun yanı sırameyve suyu (elma veya şeftali), yoğurt, sebze çorbası(patates, havuc, kabaktan olusan)beslenme planına ilave edilebilir.
Bebek/yetişkin çok fark etmeksizin, birçok insan (sağlık durumuna da bağlı olarak) 7-8 güne kadar susuz ve aç yaşayabilir. Bebeklerde bu 6 günü aşabilir.
Bu, özellikle uyku dürtülerinin güçlü olduğu geceleri meydana gelebilir. Ancak küçük çocuğunuz halinden memnun görünse ve tamamen uyuyor olsa bile, bazı bebekler için onları tekrar yatırmadan önce gazını çıkarmaya çalışmanız önemlidir. Uyuyan bir bebeği geğirtmek temelde uyanık bir bebeği geğirtmekle aynıdır.
Bebek neden emmez sorusunun cevabı süt miktarının az olması olabilir. Aç olan bebeğiniz telaşlı bir şekilde emmeye çalışırken dilediği miktarda süt gelmemesi, memeyi reddetmesi sonucunu doğurabilir.
2 aylık bebeklerin beslenme sıklığı ortalama 2-3 saatte birdir. 3 aylık bebeklerin emzirme sıklığı yaklaşık 3-4 saatte birdir. 4 aylık bebekler 3-4 saatte bir emzirilme ihtiyacı duyabilir. 5 aylık bebekler de 3-4 saatte bir beslenebilir.
Emzirme döneminde sütün boşalması için annenin iyi beslenmesi, stresten uzak ve yeterince dinlenmiş olması ve bebeğini sık aralıklarla emzirmesi önemlidir. Anne, iyi beslenmez, dinlenmez veya stresli ise halk arasında “yorgun süt” denen laktik asitten zengin anne sütü üretilir.
Memede süt birikmesi, şişme ve kızarıklık; Her iki memenin iyi boşalmaması sonucunda süt kanallarında kalan sütler nedeniyle annenin memesinde şişme görülebilir. Anne bebeğini emzirdiğinde meme içlerindeki sütler boşalır ve meme yumuşar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri