Biyomalzeme, uygulandığı kemik dokuyla, arada sınırlı fibröz bir doku olmadan birleşir. Çoğu zaman biyomalzemeler uygulandıkları dokuyu, dokularda kendilerine uygulanan metaryali etkilemek çabasındadırlar. Biyoinert etki, bu tür etkileşimlerin görülmediği biyomalzeme-doku ilişkisine verilen addır.
Biyouyumluluğu yüksek olan malzemeler, kısacası biyomalzemeler; metaller, seramikler, polimerler ve kompozit malzemeler olarak gruplandırılmaktadır. Biyoseramikler; vücudun zarar gören veya işlevini yitiren parçalarının tamiri, yeniden yapılandırılması veya yerini alması amacıyla kullanılan seramiklerdir.
Biyoaktif malzemeler, ara yüzeyde kendine özgü bir biyolojik tepki oluştururlar ve sonuçta malzeme ve dokular arasında kemik oluşumu. Biyoaktif seramikler kemikle etkileşime girdiğinde bağlanma gerçekleştirebilen seramiklerdir. Bunlar; biyoaktifcamlar ve kalsiyum fosfatlardır.
Doğal Biyouyumlu Polimerler
Doğal polimerler, biyolojik olarak üretilen ve benzersiz işlevsel özelliklere sahip olan polimerlerdir. Proteinler (örneğin kollajen, jelatin, elastin, aktin, vb), polisakkaritler (selüloz, nişasta, dekstran, ki tin, vb) ve Polinükleotidler (DNA ve RNA) başlıca doğal polimerlerdir.
ZET Biyomalzemeler, insan vücudundaki organ ya da dokuların işlevlerini yerine getirmek veya desteklemek amacıyla kullanılan malzemeler olup, metaller, seramikler, polimerler ve kompozitler olmak üzere 4 gruba ayrılırlar.
İlgili 34 soru bulundu
Deneyimli ve uzmanlaşmış biyomedikal mühendisler, aylık 25.000-40.000 TL veya daha yüksek bir maaş aralığında kazanç elde edebilirler.
Biyomalzemelerin Kısa Tarihi
1880'de fil dişinden yapılmış protezler vücut içine yerleştirilmiş. İlk metal protez vitalyum 1938'de üretilmiş. Fakat daha sonraları bu protez, ciddi anlamda metal korozyonuna uğramış ve canlı organizmalar için tehlike oluşturmuş.
Temel bileşeni nişasta olan biyopolimerlerin üretimi çoğunlukla nişasta ve sentetik polimerlerin karışım şeklinde üretilmesiyle oluşmaktadır. Sentetik polimer ve nişastanın oranlarının değiştirilmesiyle biyopolimerin özellikleri değişebilmektedir.
Biyobozunma: – Kimyasal veya hücresel etkiler nedeniyle implantın bozunması. Biyobozunur malzemeler biyolojik olarak bozunarak zamanla doku ile yer değiştirir. Canlı dokuya yerleştirilen tüm malzemeler, bu dokudan tepki alırlar.
Biyoinert seramikler, implante edildikleri mikroçevre içerisinde pasiftirler. Kendilerini çevreleyen doku ve organlarla herhangi bir tepkimeye girmezler.
Biyomalzemeler, sadece protez ve implant olarak değil, ekstrakorporeal cihazlarda (vücut dışına yerleştirilen fakat vücutla etkileşim halindeki cihazlar), teşhis kitlerinde de yaygın olarak kullanılmaktadır.
➢Biyomalzemeler, insan vücudundaki canlı dokuların işlevlerini yerine getirmek ya da desteklemek amacıyla kullanılan doğal ya da sentetik malzemeler olup, sürekli olarak veya belli aralıklarla vücut akışkanlarıyla (örneğin kan) temas ederler. BİYOUYUMLULUK NEDİR ?
Ameliyat ipliği, vidalar, deri implantasyonu, silikonlar, diş telleri ve dental implantlar gibi pek çok alanda biyomalzemeler kullanılmaktadır. Biyomalzemeler, teknolojik gelişmesini sürdürürken biyouyumluluklarının çok önemli olduğu karşımıza çıkmaktadır.
Biyomalzeme olarak kullanılan iki tip kobalt-krom alaşımı vardır. Bunlar; CoCrMo • CoNiCrMo alaşımlarıdır.
Biyomalzemeler Ve Kullanım Alanları
Özellikle metal ve alaşımlar bir çok alanda biyomalzeme olarak kullanılmaktadır. Çünkü, mekanik ve kimyasal yapıları bu iş için uygundur. Metal ve alaşımlar; diş protezinde, kas iskelet sisteminde ve kalp kapakçıklarında sıklıkla kullanılmaktadır.
Biyoplastikler, bitkisel yağlar ve yağlar, mısır nişastası, saman balyası, odun yongaları, yiyecek artıkları gibi yenilenebilir biyokütle kaynaklarından elde edilen plastiklerdir. Biyoplastik, tarımsal yan ürünlerden ve ayrıca kullanılmış plastik şişelerden ve mikroorganizmalar kullanan diğer kaplardan yapılabilir.
Biyoplastikler, sadece endüstriyel uygulamalarda kullanılabilecek materyal alternatifleri olarak değil aynı zamanda, tarım, gıda, tekstil, enerji vb. endüstriyel sektörlerde de doğru seçenek olarak kullanılabilmektedir. Bunun yanı sıra biyoplastiklerin gelecekteki potansiyeli, farklı formlarda sunulması ile artacaktır.
Biyoplastik Tercih Edilmesinin Nedenleri
Biyo plastiğin üretiminde bitki bazlı kaynaklar kullanılmaktadır. Bu da petrol bazlı plastiklere göre daha az karbon salınımı demektir. Ayrıca sınırsız bir üretim kaynağı anlamına gelir. Biyolojik kaynaklardan üretildiği için petrol kaynaklarına bağımlılığı azaltmaktadır.
Biyomateryal veya biyomalzeme tıbbi sistemler için biyolojik sistemlerle etkileşime girecek şekilde tasarlanmış herhangi bir maddedir. Terapötikdir, vücudun doku işlevini tedavi eder, güçlendirir, onarır veya değiştirir veya tanısaldır. Bir bilim olarak, biyomalzemeler yaklaşık elli yıldır mevcuttur.
Paslanmaz çelik kullanılarak imal edilmiş ilk metalik biyomalzeme 18/8 Cr/Ni paslanmaz çelik implanttır. Bu tip biyomalzemeler sağlamlık ve yüksek korozyon dayanımından dolayı Vanadyum çeliğinden yapılmıştır.
Diş implantı tam olarak neyden yapılır? Esas olarak titanyum alaşımlarının kullanıldığı ortopedinin aksine, diş implantları saf titanyumdan yapılır. Titanyum, herhangi bir alerjik veya yabancı cisim reaksiyonunu tetiklemeyen yüksek bir biyouyumluluğa sahiptir.
Hangi Belirtiler Gözleniyor? Ağır metal zehirlenmesinin baş ağrısı, yorgunluk, kas ağrıları, hazımsızlık, kabızlık, solgunluk, kansızlık, koordinasyon bozukluğu, baş dönmesi gibi şikâyetlerle kendini gösterdiğini söyleyen Uzm. Dr. Gökart, Metal zehirlenmeleri çok sinsi ve önemli bir durumdur.
Ağır metaller organizmaya ağız, solunum ve deri yolu ile alınır ve çoğu özel bir destek olmadan vücudun boşaltım yolları ile (böbrek, karaciğer, barsak, akciğer, deri) atılamazlar. Bu nedenle ağır metallerin büyük bir bölümü, biyolojik organizmalarda birikirler.
Tıpta kullanımı Tıpta ağır metal tanımı biraz geniştir ve atomik ağırlıklarına bakmaksızın tüm toksik metalleri içerir: "Ağır metal zehirlenmesi" aşırı miktarda demir, mangan, aluminyum, berilyum (dördüncü en hafif element) ya da arsenik gibi yarımetellarin alınmasıyla oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri