Resmi tatil günleri bayram, yılbaşı vb. günler staja dahil olmaz. Haftada 6 gün çalışan işyerlerinde Cumartesi günüde staja dahil edilebilir. 9. Staj 2. sınıf öğrenciler için zorunlu olup 30 iş günü olarak yapılacaktır.
Türkiye'de, okullar tatil olunca staj da tatil olur. 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nun 26. maddesine göre, işletmelerde mesleki eğitim gören öğrencilere işletmelerce her yıl tatil aylarında bir ay ücretli izin verilir. Bu izin, okulların ara tatil ve yaz tatili sürelerini kapsamaktadır.
2. Staj hafta da en fazla 6 işgünü (48 saat) yapılabilir. Stajyer öğrencinin haftada 6 günden (48 saatten) fazla çalışması, fazla mesai yapması veya gece vardiyasında çalışması ek staj günü olarak sayılmaz. Resmi tatil günlerinde staj yapılamayacaktır.
Haftaiçi ve cumartesi günleri staj yapılabilir, fakat pazar günleri staj kabul edilmez. Dini ve ulusal bayramlarda staj yapamazsınız. Q4) Yaz okulu sırasında staj yapabilir miyim? A4) Staj full-time olarak yapılır.
19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı olması nedeniyle resmi tatildir. Devlet kurumlarında staj yapanlar 19 Mayıs Cuma günü çalışmayacaktır. Ancak özel kurumlarda staj yapan için bu durum değişiklik gösterebilir.
İlgili 27 soru bulundu
Ara Tatilde Staj Yapılabilir Mi? Ara tatil süresi zorunlu staj gününü kapsadığı durumlarda yapılabilir.
*15 Temmuz Demokrasi Bayramı 1 gün resmi tatil, 19-23 Temmuz arası 5 gün Kurban Bayramı tatili ve 30 Ağustos Zafer Bayramı 1 gün resmi tatil olduğundan bu günlerde staj yapılmaz ve staj defterine yazılmaz.
Tarihler sadece iş günlerini kapsar, hafta sonları ve resmi tatil günleri yazılmaz. Staj tarihlerine dikkat edilerek, tarihler atlanmadan yazılır. 3. Staj dosyasının her bir sayfasına, o gün yapmış olduğunuz işin ne olduğunun yanı sıra, yaptığınız işlerle ilgili detaylı teorik bilgiler de yazmanız gerekmektedir.
CEVAP: Stajlar, üniversite akademik takvimdeki ders ve sınav dönemleri dışında kalan günlerde yapılır. Staj yapılan iş yerinin hafta sonları da (Cumartesi-Pazar) faaliyette olması durumunda belgelemek şartıyla öğrenci hafta sonu da staj yapılabilir.
Devamsızlık yapılan günlerin telafisi hemen staj bitiminde, stajın son gününü takiben (ara verilmeden) aynı kurumda yapılır. Yaz stajı 20 iş günü olarak tamamlanmak zorundadır. Raporsuz devamsızlık yapan öğrencilerin stajı geçersiz sayılır ve staj tekrarı yaparlar.
mazeretsiz üç gün üst üste veya staj dönemi boyunca staj süresinin %10 'u oranında (3 gün) devamsızlık yapan stajyerin stajına son verilerek, durum ilgili MYO Staj Kuruluna bildirilir. Bu durumda stajyerin herhangi bir yasal talep hakkı doğmaz. 2. Öğrenci sorumluluk gerektiren işlerde fiilen çalışmalıdır.
Resmi tatil günleri bayram, yılbaşı vb. günler staja dahil olmaz. Haftada 6 gün çalışan işyerlerinde Cumartesi günüde staja dahil edilebilir.
1-Staj süresi kaç gün? Staj 1 ve staj 2 olarak müfredatta yer almaktadır. Stajları ayrı ayrı 15'er iş günü veya bütün olarak toplam 30 iş günü olarak yapabilirsiniz.
15 MAYIS İŞ YERLERİ VE ÖZEL SEKTÖR TATİL OLACAK MI? Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 15 Mayıs Pazartesi günü okulların 1 günlüğüne tatil olacağını söylemişti. Akabinde özel sektör ve iş yerleri için de bu soru merak konusu oldu. 15 Mayıs Pazartesi günü, iş yerleri ve özel sektör için tatil olmayacak.
Zorunlu stajda stajyerlerin izin hakkı yoktur. Gönüllü stajda ise izin yapılabilir. Fakat eğer staj 4 haftadan fazla sürüyorsa. İzin günü sayısı stajyerin yaşına ve staj süresine bağlıdır.
- “Staj Seferberliği Programı” kapsamında staj yapan stajyerlere, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nun 25 inci maddesi gereğince staj bitiminden sonra staj yapılan iş günü bazında, hafta sonları dahil (resmî bayram ve tatiller hariç) ücret ödemesi yapılacaktır.
Stajyer maaşı, güncel asgari ücret temel alınarak hesaplanır. Buna göre, 20 ve üzeri çalışama sahip bir işletmede stajyer maaşı hesaplanırken, güncel net asgari ücretin yüzde 30'u stajyer maaşı (3.420.40 TL) olarak belirlenir. Bu ücret stajyere ödenmesi gereken minimum tutardır.
Staj uygulamasında fiilen ve kesintisiz devam zorunluluğu vardır. Öğrenci, staj yapacağı yerin programına ve çalışma saatlerine göre staja devam etmek zorundadır. Staj süresinin %30'undan fazlasına devam etmeyen öğrencinin stajı başarısız kabul edilir ve bu durumdaki öğrenci stajını tekrarlamak zorundadır.
İşletmelerde mesleki eğitim dersini okulda yapan Anadolu meslek programı öğrencileri ile Anadolu teknik programı öğrencilerinin Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğine göre mezun olabilmeleri için 40 iş günü staj çalışması yapmaları gerekmektedir.
B.2.f) Resmi tatillerde (arife günleri dâhil) staj yapılmaz. Bu günleri hariç tutarak staj günü hesaplanmalıdır.
Staj defterine ilk gün ne yazılır? Staj defterine ilk gün yazılması gereken bilgiler, staj yapılan kurumun ismi, tarih ve çalışmaya başladığınız saat gibi temel bilgilerdir. Bunun yanı sıra, staj sürecinin ilk gününde edindiğiniz izlenimler, gözlemler ve deneyimler deftere yazılmalıdır.
Buna göre asgari ücret brüt 13.414 TL, net 11.402 TL olarak uygulanmaya başlamıştır. Bu nedenle de stajyer maaşı da güncellenmiştir. Yeni stajyer maaşı, 2023 yılında net asgari ücretin 1/3'üne tekabül eden 3.420,60 TL olarak güncellenmiştir.
Özetle bahsedecek olursak; 1 Mayıs genel tatil günü olarak yasa ile güvence altına alınmıştır. 1 Mayıs'ta işçi çalıştırmak isteyen işveren öncelikle işçisinin yazılı onayını almak zorundadır. İşçi ulusal bayram ve genel tatil gününde çalışmayı onaylamaz ise çalıştırılmamalıdır.
Yaz stajına genellikle 30.Ağustos Zafer bayramı tatili girebilmekte (bazen Kurban Bayramı, Ramazan Bayramı arefe vs de giriyor). Bu nedenle 20 günlük staj sürenizi baştan hesaplarken (staj defterini onaylatma esnasında) bu tatil günlerini sürenize eklemeyi unutmayınız.
*26 – 30 Haziran haftası Kurban Bayramı tatili ve 30 Ağustos Zafer Bayramı 1 gün resmi tatil olduğundan bu günlerde staj yapılmaz ve bu günler staj defterine yazılmaz. *Pazar günleri hafta tatili olduğundan staj yapılamaz. *Cumartesi günleri staj yapılan firmanın tam gün çalışması halinde staj yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri