İlk şiiri “Elhamra” Resimli Kitap'ta yayınlandı. 2'nci Meşrutiyet'e kadar çeşitli dergilerde yayınlanan ve aruzun ustaca kullanıldığı, ulusal duyguların ön plana çıkarıldığı şiirleriyle tanındı. Milli Edebiyat Akımı'nın değerlerini benimsedi.
Epik şiirleriyle tanınan sanatçının lirik şiirleri de vardır. Dil açısından Milli Edebiyat anlayışına bağlıdır ancak aruz ölçüsünü kullanmıştır.
Roman, Üç İstanbul'u 19361 yılından geriye dönerek anlatması noktasında, geçmişi içinde yazıldığı zamanın siyasi atmosferiyle ve yeninin eskiyi olumsuzlama perspektifiyle görmektedir, diyebiliriz. Bir romanın anlattığı insan, zaman, mekân, bakış açısı unsurları; yaşanılan veya bulunulan şartlara bağlı olarak değişir.
Tek şiir kitabının adı Türkün Şehnamesi'dir (1945). Mithat Cemal Kuntay'ın tek romanı olan Üç İstanbul (1. Baskı 1938) yazara haklı bir şöhret kazandırmıştır.
Yazarın edebiyatımızda tanınması ise 1908'den sonra kaleme aldığı şiirlerle olmuştur. Özellikle Mehmet Âkif'le birlikte yazdıkları “Acem Şâhı” ve tek başına yazdığı “Elhamra” adlı şiirler, Mithat Cemal'e ilk şöhreti getirmiştir (Aklın 2000: 9).
İlgili 41 soru bulundu
Toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır. Mithat Cemal Kuntay.
Şehnâme veya Şahnâme (Farsça: شاهنامه), Firdevsî'nin eski İran efsaneleri üzerine kurulu manzum destanıdır. İran edebiyatının en büyük eserlerinden biri olarak kabul edilir. 977 ila 1010 arasında yazılmıştır. 60.000 beyit civarında hacime sahiptir. Tek şair tarafından yazılan en uzun epik şiirlerdendir.
Firdevsi'nin eski İran efsaneleri üzerine kurmuş olduğu manzum destana Şehname denir. Dünya edebiyatında da çok büyük bir eser olarak öne çıkan Şehname, hükümdarların yaşam öyküleri ve özellikleri ile efsanelerini anlatmaktadır.
Şehname, İran'da milli bir bilinç ve coşku uyandırmak amacıyla “İran'ın milli şairi” olarak kabul edilen Firdevsi tarafından kaleme alınmış bir eserdir. O, bu çalışmayı yaparken İran'ın eski sözlü destanlarını kalemini ustalıkla konuşturarak yazıya dökmüştür.
Milli Edebiyat Akımı'nın değerlerini benimsedi. "Üç İstanbul" romanında da canlandırdığı Mehmet Akif'le tanışması, sanatı ve düşünceleri üzerinde etkili oldu. Çınaraltı dergisinde 1943-1944'te yayınlanan son dönem şiirlerinde Yahya Kemal Beyatlı'dan da etkilendiği görüldü.
Üç İstanbul, Mithat Cemal Kuntay'ın 1938 yılında yayımlanan tarihî romanı. Romanda İstanbul'un üç dönemi (İstibdat dönemi, İttihat ve Terakki dönemi ve Mütareke dönemi) 1936 yılından geriye dönerek anlatılır ve Osmanlı Devleti'nin hangi şartlar ve kişilikler altında çöktüğü sergilenir.
Erkânıharp Müşiri, Maliye Nazırı'nın zıttı bir adamdır. Çevresindeki insanlar ona saygıdan çok korku duyarlar. Bu yüzden de onunla ters düşmekten kaçınırlar. Adnan, bunu bildiği hâlde ders teklifini kabul eder ve meşhur Mermer Yalı'ya gider.
Bu akıma dahil olan yazarlar: Ahmet Kutsi Tecer, Arif Nihat Asya, Orhan Şaik Gökyay, Kemalettin Kamu, Ömer Bedrettin Uşaklı, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Behçet Kemal Çağlar, Necmettin Halil Onan, Zeki Ömer Defne ve Coşkun Ertepınar'dır.
Başlıca temsilcileri: Nâzım Hikmet, Rıfat Ilgaz, Aziz Nesin, Ceyhun Atuf Kansu, Ahmed Arif, Attila İlhan, Hasan Hüseyin, Ercüment Behzat Lav, Arif Damar, Şevket Süreyya Aydemir, Vedat Nedim Tör, Enver Gökçe, Şükran Kurdakul ve Mehmet Başaran'dır.
Efrasiyab veya Afrasiyab (Farsça: افراسياب; afrāsiyāb, Avestaca: Fraŋrasyan, Pehlevice: Frāsiyāv, Frāsiyāk veya Freangrāsyāk), Şehnâme'nin karakterlerinden efsanevi kral ve Turan kahramanı.
Dâimî şehnâmeci makamı ilk defa şair Ârifî Fethullah Çelebi için (ö. 969/1561-62 [?]) tesis edilmiştir.
Hükümdarların vasıflarını, şan ve zaferlerini kayıt ve tasvir eden eserlere şehnâme, bunu yazana da ‚ şeh-nâmeci veya ‚ şeh-nâme-nüvis denir”.
Dünyanın en uzun ve hacimli destanına, Manas Destanı'na sahip olan Kırgızların sözlü kültür ürünlerini saklama ve aktarmada gösterdiği olağanüstü başarının da gözden kaçırılmaması gerektiği özellikle vurgulanması gereken bir konudur.
Nibelungen Destanı'nın Almanca yazılışı; ''Nibelungenlied'' biçimindedir ve bu destanın Almanlara ait olduğu ifade edilmektedir. Nibelungen Destanı içerisinde barındırdığı söylemler ve yazımlar sebebi ile Orta Çağ'a özgü olarak biliniyor.
Bozkurt Destanı Göktürklere ait olan bir destandır. Geçmişten günümüze dilden dile dolaşan bu destan ile Türklerin mücadele azmi çok daha iyi anlaşılabilir.
Dünyanın hâlen kullanımda olan en eski bayrağı, Danimarka bayrağı.
Sen arşı bırak, varsa haber ver kanadından. Gökten ne çıkar? Gök ha büyükmüş ha değilmiş, Sen alnını göster ne kadar yükselebilmiş.
Hazreti Muhammed'in "râye" ismi verilen bayrağı siyah olduğu için cihad bayrakları Abbasîler'den itibaren hep siyah renkte olmuş ve Abbasîler ile mücadele eden son Emevî Halifesi İkinci Mervan'ın kırmızı bayrak açmasının dışında bu gelenek günümüze kadar devam etmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri