Biyopsi bir tanı yöntemi olan biyopsi, vücutta hastalık şüphesi bulunan bölgeden cerrahi yöntemler ile hücre, sıvı ya da doku alma işlemidir.
İİAB ve tru-cut (kesici iğne biyopsisi) biyopsiler 15-20 dakika sürüyor ve hasta daha sonra günlük aktivitelerine devam edebiliyor. Vakum biyopsi ortalama 30-40 dakika sürüyor ve işlem sonrası o günün dinlenerek geçirilmesi, yorucu faaliyetlerden kaçınılması, ağır eşyalar kaldırılmaması öneriliyor.
Biyopsi, tanı amaçlı vücudun farklı bölgelerinden mikroskop yardımıyla inceleme ya da farklı tetkikler yapmak için, hastalık şüphesi bulunan bölgeden hücre ya da doku alma işlemidir.
Biyopsi yapılacak yerin izdüşümündeki cilt, antiseptik solüsyon ile silinir, çok ince bir iğne ile lokal anestezi yapılır. Takiben, görüntüleme eşliğinde lezyona iğne ile girilerek hücre alınır. Lama yayılarak patoloji labaratuarına gönderilir.
Hastanın isteği ve endişeleri dikkate alınarak hem genel hem bölgesel hem de lokal anestezi ile prostat biyopsisi yapılabilir. Hastaların işlem esnasında hiç ağrı duymaması rahatlıkla sağlanabilir. Özellikle ameliyathane ortamında ve genel, bölgesel anestezi altında uygulanan işlemler gayet konforludur.
İlgili 21 soru bulundu
İşlem öncesi damar yolundan sedatif ilaç verileceğinden hastanın işlemden 5-6 saat öncesine kadar aç kalması gerekir. Sırt üstü yatan hastanın ilgili bölgesinde küçük bir kesi açılır ve iğne biyopsisi yöntemi ile doku parçası alınır. Hasta o gün hastanede gözlem altında kalır, ertesi gün taburcu edilir.
Standar uygulamada; biyopsi anında iğne içine alınan doku formol sıvısı içeren bir kaba yerleştirilerek patoloji laboratuvarına gönderilir. Burada patoloji laboratuvarlarının çalışma hızı ve teknik yeterliliğine göre 1 ila 3 gün içinde patoloji uzmanı tarafından mikroskobik inceleme yapılarak ve sonuç rapor edilir.
İnce iğne biyopsisi acıtır mı? İnce iğne aspirasyon biyopsisi lokal anestezi eşliğinde yapıldığından acısız bir işlemdir. Hasta hafif rahatsızlık duyabilir.
Biyopsi işlemi öncesinde hastanın aç olmasına gerek yoktur. Ancak kan sulandırıcı kullanan hastaların bu ilacı doktor kontrolünde işlem gününe kadar kesmeleri önerilmektedir. Ancak ilaç kesim işlemi doktor kontrolünde uygun yöntemlerle veya gerekli durumlarda başka ilaca geçilerek yapılmalıdır.
Hasta işlem sonrası en az 4 saat yatakta yatacaktır. İşlemden sonra aksi söylenmedikçe yemek yenilebilir. Bol miktarda sıvı alımı faydalı olacaktır. Hasta bir süre hastanede gözlem altında tutulacaktır.
Genel anestezi sonrası doktor göğüs deride bir kesi gerçekleştirir ve akciğer dokusunun bir parçasını alır. Biyopsi sonuçlarına bağlı olarak işlem sırasında akciğer lobunun çıkarılması gibi daha kapsamlı bir ameliyat da yapılabilir. Açık biyopsi cerrahi bir işlemdir ve hastanede yatılması gerekmektedir.
Biyopsi işlemi kanser gibi kontrolsüz olarak bölünen hücrelerin oluşturduğu yapıların kesin tanısına yönelik olarak yapılan en önemli yöntemdir. Biyopsi işlemi ile kanser hastalığı arasında belirgin bir ilişki olsa da bu durum biyopsi işleminin sonucunun her zaman kanser ile sonuçlandığı anlamına gelmez.
Ancak yine de biyopsinin kaç gün içerisinde çıkacağı kesin bir şekilde belli değildir. Sonuçların kaç günde çıkacağı inceleme yapılan organa ve dokuya göre farklılık göstermektedir. Biyopsi işleminin yapılmasının ardından hastaların iki saat gözlem altında tutulması tavsiye edilmektedir.
Biyopsi yerinde nelere dikkat etmeliyim? Biyopsiden önce, iyileşen biyopsi bölgesinin bakımı hakkında ayrıntılı talimatlar alacaksınız. Biyopsinin iyileşmesi ve kapanması genellikle yaklaşık bir hafta sürer.
Kemik iliği biyopsisi sedasyon altında gerçekleştirilmişse işlemin ardından hasta yaklaşık 1 saat gözetim altında tutulur. Hasta işlemin ardından yürüyerek hastaneden ayrılabilir. Genellikle işlem sonrası yatış gerekmez.
Patolog patoloji raporunu biyopsi alındıktan veya ameliyat yapıldıktan sonraki 2-5 gün içinde doktora gönderir. Ancak bu süre bazen 10 güne kadar da uzayabilir.
Bununla birlikte biyopsi sırasında hafif kramplar ve işlemi takiben birkaç gün süreyle hafif kanama olabilir. Çok nadiren kanama aşırı miktarlarda olabilir ve ikinci bir müdahale gerektirebilir. Yine çok nadir olarak işlem sonrası enfeksiyon gelişebilir.
Biyopsi kanseri yayar düşüncesi
Biyopsi ile hastalığın yayılacağına dair bilimsel veriler yoktur.
Morarma ve karıncalanma gibi yan etkiler normal olarak kabul edilmekte ve hastaya herhangi bir zarar vermemektedir. İşlem sonrası kişiler aynı gün içerisinde hastaneden taburcu edilirler. Sonuçların çıkması ise 3 günden 1 haftaya kadar uzayabilir.
İşlem genellikle ağrısızdır. Biyopsiler lokal anestezi altında, genel anestezi altında veya anestezisiz olarak yapılabilirler. Poliklinik şartlarında veya ameliyathanede yapılabilirler.” dedi.
İğne biyopsisi bir ameliyat işlemi değildir. Bıçak izi olmaz. Günümüzde en güvenilir ve emniyetli biyopsi yöntemi görüntüleme eşliğinde yapılan iğne biyopsisidir. Bu işlemi genel olarak girişimsel radyoloji uzmanları yapar.
Biyopsi örneğine 1'den 3'e kadar bir derece verilir. Normal meme dokusuna daha çok benzeyen kanserlerin daha yavaş büyüme ve yayılma eğilimleri vardır. Genellikle, düşük derece yavaş büyüyen kansere, yüksek derece ise hızlı büyüyen kansere işaret eder. Derece, sonucun (prognoz) tahmin edilmesine yardım eder.
Tiroid biyopsisi sonrası ağrı olur mu? İğne küçük de olsa işlem sonrası hafif bir ağrı olabilir. Birkaç saat içinde geçer ancak yine de gerekirse ağrı kesici alınabilir. Genellikle ertesi güne bir problem kalmaz.
Biyopsiden sonra gelişen “ağrı”, hafif ağrı kesicilerle tamamen ortadan kaldırılabilir. Biyopsi bölgesindeki nodül içerisinde gelişen bir “kanama” kendini şişlik ve gerginlik hissi yanında bir ağrı ile belli eder. Bu durumda, biyopsiyi yapan hekime başvurmak ve gerekli tıbbi desteği almak uygun olur.
Şüphe duyulan meme dokusuna yapılan biyopsi işleminde alınan parça laboratuvara gönderilmektedir. Uzman patoloji doktoru tarafından gerekli incelemeler yapılmaktadır. Doktor, biyopsi sonucunu pozitif saptarsa kanserin varlığı söz konusudur. Sonuç negatif ise kanser yok demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri