Hastaneye gitmeden biyopsi sonucunu öğrenmek için yapacağınız ilk şey internet üzerinden e-nabız sistemine giriş yapmaktır. Bunun için T.C. kimlik numaranız ve oluşturduğunuz şifre yeterli olacaktır. E-nabız sistemine giriş yaptıktan sonra tahlillerim menüsünde biyopsi sonucuna ulaşabilmeniz mümkündür.
E-nabız patoloji sonucunu öğrenmek isteyen kişiler ilk olarak sisteme giriş yapmaktadır. Kimlik numarası ve şifre yardımı ile sisteme kayıt yapılarak giriş işlemi gerçekleşmektedir. Giriş işleminin ardından site içerisinde yer alan tahlil sonuçları bölümünden yapılan tüm tahlillerin sonuçlarına erişim sağlanmaktadır.
Patoloji Sonucu Nereden Öğrenilir? Patoloji sonuçları işlemin yapıldığı hastaneye başvurmadan E-Nabız sistemi üzerinden de takip edilebilir ve öğrenilebilir.
BİYOPSİ SONUCU ÖĞRENME
E-Devlet sistemi, e-nabız ve MHRS sisteminden giriş bilgilerinizi tamamlamalısınız. Daha sonra sonuçlarım ve tahlillerin kısmından biyopsi sonuçlarınıza erişebilirsiniz.
Bu uygulamaya internet sitesi ya da telefon uygulaması üzerinden erişilebilir. e-Nabız üzerinden bütün sağlık durumuna, tahlil sonuçlarına, test sonuçlarına ulaşabilmek mümkündür. e-Nabız sistemi aracılığıyla öğrenilen tahlil sonuçları arasında patoloji sonuçları da yer alır.
İlgili 18 soru bulundu
Patoloji Sonucu E-Nabız'a Ne Zaman Düşer? Patologlar patoloji raporlarına hastadan biyopsi aldıktan yada hastayı ameliyat ettikten sonraki 2 ila 5 gün arasında ilgili doktora gönderirler. Fakat bazen bu süre aralığı 10 günü de bulabilir.
Şüphe duyulan meme dokusuna yapılan biyopsi işleminde alınan parça laboratuvara gönderilmektedir. Uzman patoloji doktoru tarafından gerekli incelemeler yapılmaktadır. Doktor, biyopsi sonucunu pozitif saptarsa kanserin varlığı söz konusudur. Sonuç negatif ise kanser yok demektir.
Yapılan patolojik incelemenin sonucunda, hastanın doku ya da organında var olan değişiklikler ve anormallikler, patologlar tarafınca incelenerek raporlanır. Böylece uygun tedavi için gerekli olan tanı netleşmiş olur.
Standar uygulamada; biyopsi anında iğne içine alınan doku formol sıvısı içeren bir kaba yerleştirilerek patoloji laboratuvarına gönderilir. Burada patoloji laboratuvarlarının çalışma hızı ve teknik yeterliliğine göre 1 ila 3 gün içinde patoloji uzmanı tarafından mikroskobik inceleme yapılarak ve sonuç rapor edilir.
Biyopsi örneğine 1'den 3'e kadar bir derece verilir. Normal meme dokusuna daha çok benzeyen kanserlerin daha yavaş büyüme ve yayılma eğilimleri vardır. Genellikle, düşük derece yavaş büyüyen kansere, yüksek derece ise hızlı büyüyen kansere işaret eder. Derece, sonucun (prognoz) tahmin edilmesine yardım eder.
Patoloji sonuçları alınan hücre ya da dokunun niteliği, şüphe duyulan hastalığın tanı güçlüğüne bağlı olarak tanı elde etme süresi değişmektedir. Sıklıkla kesin tanı için ek istenilecek testlere bağlı 2-10 gün arasında sonuçlar elde edilmektedir.
Patolojik incelemeler sonucunda negatif sonuç elde edilmesi, biyopsi yapılan dokuda kanser bulgusuna rastlanmadığı anlamına gelmektedir.
Patoloji sonuçlarını öğrenmek için sağlık kuruluşuna gitmenize gerek yoktur. E- Nabız sistemi üzerinden web sitesi ve mobil uygulamasından sonuçlara ulaşabilirsiniz.
E-Nabız'da tahlil sonucunuzu göremiyorsanız bu durumun iki sebebi olabilir: Sayfadaki tarih aralığı değerlerini boş bırakmış ya da yanlış girmiş olabilirsiniz. Tahlillerinizin bulunduğu sayfadaki tarih aralığını, tahlil yaptırdığınız günü kapsayacak şekilde güncelleyerek tekrar sorgulama yapmayı deneyin.
İİAB ve tru-cut (kesici iğne biyopsisi) biyopsiler 15-20 dakika sürüyor ve hasta daha sonra günlük aktivitelerine devam edebiliyor. Vakum biyopsi ortalama 30-40 dakika sürüyor ve işlem sonrası o günün dinlenerek geçirilmesi, yorucu faaliyetlerden kaçınılması, ağır eşyalar kaldırılmaması öneriliyor.
Özellikle kanserin kesin tanısı için uygulanan biyopsi, meme, beyin tiroit gibi vücudun farklı bölgelerinden alınan doku parçasının patolojik inceleme ile kesin sonuca ulaşmasıdır. Hem dokunun yapısı incelenir, eğer tümör varsa tipi saptanabilir.
Biyopsinin amacı, organın içindeki şüpheli kitlenin en uygun hangi yöntemle görülebildiği belirlenir. Böylelikle, kitlenin yeri net olarak tespit edilir ve lokal anestezi ile iğne hedeflenen lezyona girerek küçük parçalar alır. Alınan parçalar patoloji laboratuvarında incelenir.
Doku örnekleri biyopsi yapılır yapılmaz etiketlenir ve patoloji bölümüne etiketli (hangi hastaya ait olduğu belli) olarak ulaştırılır. Patoloji bölümünde her örneğe bir biyopsi numarası verilir ve bu numara biyopsi raporunda yazılır.
Biyopsi sonucu şüpheli gelen olguların %90 ına, tekrar ince iğne biyopsisi ve/veya kalın iğne biyopsisi yapılarak iyi huylu olduğunun tanısı konulabilir. Bu nedenle, sonuç şüpheli geldiğinde hemen ameliyat olunması hiç de doğru bir yaklaşım değildir.
Biyopsi ince iğne ile yapılması nedeniyle bazen az miktarda hücre alınabilmesi, dokunun içerisinde ölü hücrelerin olması, örnek içerisine kan karışması bazen patolojik tanının konmasını zorlaşabilmektedir. Dokunun yetersiz alınması durumlarında işlemin tekrar edilmesi gerekmektedir.
Malignite şüphesi: Tiroid nodülünün çok büyük olasılıkla kanser olduğunu ifade eder. Bu durum cerrahi işlem yapılmasının gerektiğini gösterir. Malign: Nodülden alınan biyopsi örneğinin kanser olduğunu ve cerrahi işlem yapılması gerektiğini gösterir.
Gerek tarama ve tanı testleri sonrasında, gerekse serviksten alınan veya dökülen parçaların patoloji laboratuarına gönderilmesi sonrasında gelen patoloji raporunda KARSİNOM tanısının olması rahim ağzı (serviks) kanseri tanısı koydurur. Artık kanser durumu oluşmuştur.
Raporun sonunda bazen Malignite bulgusuna rastlanmadı şeklinde bir yazı olabilir. Bu inceleme sonucu kanser ile ilgili hiçbir bulgunun görülmediği anlamını taşır. Eğer memede patoloji incelemesi sonucu kanser ile ilgili bir bulgu var ise bu malignite var demektir.
Patolojik incelemelerde de radyo- lojik incelemelerde olduğu gibi hem negatif hem de pozitif yanlış sonuçlar verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri