Ki biz şüphesiz insanı en güzel bir biçimde yarattık. Biz insanı, yaratılış amacını gerçekleştirmesi için ihtiyaç duyduğu her türlü zihnî ve bedenî özelliklerle donatarak, varlık mertebelerinin en yükseğine çıkabilecek bir yetenek ve kapasitede, yani, olması gereken en güzel biçimde yarattık.
Yüce Rabbimiz “Biz insanı en güzel şekilde yarattık” (Tȋn, 4); “… size sûret/ şekil verip de, sûretlerinizi güzel yapan Allah'tır…” (Gâfir, 64) buyurmuştur.
Lekad halaknel insâne fî ahseni takvîm(takvîmin). Andolsun ki Biz, insanı (nefsini), ahseni takvim içinde (nefs tezkiyesi ve tasfiyesi yaparak en güzele ulaşabilecek özellikte) yarattık.
“Ahsen-i takvîm” ifadesi, “Andolsun ki biz insanı en güzel şekilde yarattık” (et-Tîn 95/4) meâlindeki âyette geçmektedir.
Türkçe Anlamı: İncire ve zeytine and olsun ki! Ve şu emniyetli kente, Mekke'ye yemin olsun! Biz insanı en güzel / hayırlı / iyi biçimde yarattık.
İlgili 19 soru bulundu
Biz insanı en güzel biçimde yarattık. Gerçekten biz insanı (en mükemmel ve en güzel sıfatlarla nitelenmiş olarak) en güzel biçimde yarattık. Ant olsun ki insanı en iyi biçimde yarattık. biz, hakıykat, insanı en güzel bir biçimde yaratdık.
Summe redednâhu esfele sâfilîn(sâfilîne). Sonra da onu döndürdük, aşağıların en aşağısına attık.
İslami terim olarak insanın yaratılışını anlatır. En güzel, en mükemmel ve olması gerektiği gibi anlamlara sahiptir. Ayrıca Ahsen-i Takvim yine insanın en kıvamlı ve en güzel şekilde yaratıldığını anlatmaktadır.
Tin suresinin fazileti: Her kim ki Tin suresini okursa Allah ona şüphe olmayan bir iman verir. Öleceği zaman da Allah ona Tin suresini okuduğu kadar sevap ve aynı zamanda mükafat verir. Yolculuklardan önce Tin suresinin okunması ise kişileri her türlü kaza ve beladan korumaktadır.
Sözlükte “işitmek, duymak, bir dileği kabul etmek, anlamak; duyurmak” mânalarındaki sem' kökünden türeyen semî' “işiten” demektir. Allah'a nisbet edildiğinde “işitilmeye konu teşkil eden her şeyi işiten” diye açıklanır.
Subuti sıfatlar; İlim, Hayat, Semi, Basar, İrade, Kudret, Kelam, Tekvin şeklinde toplamda 8 tanedir. Zati sıfatlar ise kıdem, vücut, beka, Muhalefetün li'l-havadis, Vahdaniyet ve kıyam bi-nefsihi olmak üzere 6 tanedir.
Bunlar: Vücud, Kıdem, Bekâ, Vahdâniyyet, Muhâlefet-ün lil-havâdis ve Kıyâm-ü bi-nefsihîdir. Vücûd, kendiliğinden var olmak demektir. Kıdem, varlığının öncesi, başlangıcı olmamaktır. Bekâ, varlığı sonsuz olmaktır, hiç yok olmamaktır.
Her gün 7 kez okumaya devam edenlerin Allah'ın izniyle kalp sıkıntısından kurtulacağı ve bol rızka kavuşacağı belirtilmektedir. 5 vakit namazdan sonra bu sureyi okumaya devam edenlerin Allah tarafından tüm işleri kolaylaştırılır ve rızıkları çoğaltılır denilmektedir.
Allah incir, zeytin ve emin beldeye yemin etmekle üç büyük peygamberin bölgeye yemin etmiş, böylece peygamberlerin önemine ve getirdiği dinin büyüklüğüne dikkat çekmiş olduğu söylenir. Buna göre “Tin” kelimesiyle Şam, zeytin kelimesiyle Kudüs kasdedilmiştir.
Allah, rızık verenlerin en hayırlısıdır." "Cuma Suresini okuyan kişiye, Müslüman şehirlerden bir şehirde Cuma Namazına gelen ve gelmeyenlerin sayısınca on sevap verilir." "Cuma Suresini okuyan kişiye, Müslüman şehirlerden bir şehirde Cuma Namazına gelen ve gelmeyenlerin sayısınca on sevap verilir."
Çok güzel olan, en güzel olan anlamı ile kullanılmaktadır.
Sözlüklerde ahsen-i takvîm en güzel yapı, düzenleme; esfel-i sâfilîn ise sefillerin en sefili, aşağıların en aşağısı, cehennemin en derin azap yeri anlamlarında kullanılmıştır.
En güzel olan, çok güzel olan anlamı ile kullanılır.
.:: Türkçe Kur'an Mealleri ::. Sonra da onu döndürdük, aşağıların en aşağısına attık. Aşağıların en aşağısı; kocalık, akıl azlığı, zayıflık, bunaklık diye tevil edilmiştir.
Esfeli safilin, Arapça kökenli bir sözcüktür ve Kur'anda da geçer. Esfel, sefil, alçak, çok fena anlamlarına gelir.
Esfel-i sâfilîn: Aşağıların en aşağısı, cehennem.
Yâni eşref-i mahlûkât olan insan, hem fıtrî sermayesi ve hem de bu sermayeyi hayra veya şerre kullanmaya medâr olan cüz'î irâdesiyle, “bel hüm edal”, yâni “hayvandan da aşağı” bir mevkî ile “melekten bile üstün” bir nokta arasında yerini alır.
Değerli kardeşimiz, Tin suresinden sonra “Belâ ve ene alâ zâlike mineşşâhidin / Evet, ben buna şahitlik edenlerdenimdemek meşru değildir.” sözünü söylemek namazın dışında olduğu gibi, namazın içinde okunması müstehaptır.
Tin Suresi (Arapça: سورة التين), Kur'an'ın 95. suresidir. Sure, 8 ayetten oluşur. Sure, ismini ilk ayetinde geçen ve "incir" anlamına gelen "tîn" kelimesinden almıştır.
28: Allah sizin yükünüzü hafifletip dinî hayatı yaşanılır kılmak istiyor. Çünkü insan yaratılış itibariyle zayıf ve zaafları olan bir varlıktır.
İnşirah Suresi her gün 70 defa okunduğu zaman kişinin maddi ve manevi sıkıntılardan korunmasına yardımcı olmaktadır. İnşirah Suresini her gün 7 defa okuyan kişilerin kalp sıkıntılarından korunacağı rivayet edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri