Buna karşın taraflar arasında düzenlenen kira sözleşmesinde, DASK sigorta priminin ödenmesi konusundan herhangi bir hüküm yoksa kiracının ödediği DASK sigorta priminin kanunen kabul edilmeyen gider olarak dikkate alınması gerekmektedir.
Bu durumda da kendi adına yaptırmış sayılmayacağı için olası bir deprem durumunda tazminat ödeneceği zaman tapuda “Hak Sahibi” olarak belirtilen kişiye ödenmektedir. Kiracı tarafından yaptırılan sigortalar için, ödenen sigorta primi ev sahibinden tahsil edilebilir veya kiradan düşülebilmektedir.
sigorta poliçeleri için ödenen primlerin %100'ünü, aylık brüt ücretlerinin %15'ini ve yıllık olarak, brüt asgari ücretin yıllık tutarını aşmamak şartıyla Gelir Vergisi matrahından indirebilirler.
Sigorta bedelinin tespitinde, sigorta edilen meskenin yapı tarzı için Hazine Hazine ve Maliye Bakanlığınca yayımlanan "Zorunlu Deprem Sigortası Tarife ve Talimatı"nda belirlenen metrekare bedeli ile aynı meskenin brüt yüzölçümünün (veya yaklaşık yüzölçümünün) çarpılması sonucu bulunan tutar esas alınır.
DASK Sigortasında %2 oranında bir muafiyet vardır ve her bir hasar için bu oran geçerlidir. Muafiyeti açıklamak gerekirse; yaşanan hasar masrafı poliçe bedelinin %2'sini aşmıyorsa, sigorta şirketi bu zarardan muaf olarak hasar ücreti sigortalıya aittir.
İlgili 43 soru bulundu
E-Devlet üzerinden poliçeni sorgulamak için öncelikle www.turkiye.gov.tr sitesine T.C. kimlik numaran ve e-Devlet şifreni kullanarak giriş yapman gerekir. Fakat buradan yalnızca DASK poliçenin olup olmadığını öğrenebilirsin.
Bu doğrultuda betonarme yapılar için geçerli olan DASK metrekare bedeli, 2023 yılı içerisinde 3.016 Türk lirası olarak ödenecektir. 2023 yılında diğer yapıların DASK sigorta bedeli hesabında geçerli olacak esas metrekare bedeli ise 2.080 Türk lirası olarak belirlenmiştir.
Bu kapsamda yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı binalar için sigorta bedelinin %20'si, orta hasarlı binalar için ise sigorta bedelinin %10'u sigortalılarımıza avans olarak ödenecek.
DASK'ta az hasarlı binalara sigorta bedeli üzerinden %15 ödeme yapılıyor fakat evim az hasarlı olmasına rağmen yatan miktar % 15 den çok çok az miktarda.
Ölüm, kaza, sağlık, hastalık, sakatlık, işsizlik, analık, doğum ve eğitim gibi diğer hayat sigortası poliçeleri için ise ödediğiniz primlerin tamamını yıllık beyan edilen gelirin %15'ini ve yıllık olarak brüt asgari ücretin yıllık toplam tutarını aşmamak kaydıyla vergi indiriminde kullanabilirsiniz.
Binek araçlar için yıllık olarak yaptırılan zorunlu sigorta, kasko gibi dönemsel olarak dikkate alınan giderlerde 01/01/2020 tarihinden itibaren aylık gider olarak dikkate alınacak tutarların sadece %70'i gider olarak dikkate alınıp %30'u kanunen kabul edilmeyen gider olarak değerlendirilecektir.
Buna göre, nakliyecilik faaliyetinde kullandığınız araca ilişkin olarak yapılan kasko ve zorunlu trafik sigortası ödemelerinin Gelir Vergisi Kanununun 40 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (5) numaralı bendi kapsamında ticari kazancınızın tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmaktadır.
DASK yaptırma masrafı, kişinin ev sahibi olma durumunda ev sahibinindir. Kiracının sigortaya dair herhangi bir ödeme yapma zorunluluğu yoktur.
2000 yılında kurulan Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), ülkemizde Zorunlu Deprem Sigortası edindirme, uygulama ve yönetimi faaliyetlerinden sorumlu tüzel kimlikli bir kamu kuruluşudur.
Siz sigortalılarındır. Yani içinde bulunduğumuz anda yaşayan Zorunlu Deprem Sigortası sahibi vatandaşlarımızındır. Sizlerin ödediği primlerden oluşan fonları ve bu fonlarla alınan reasürans koruması ile siz sigortalıların deprem sonucu oluşan hasarlarını poliçe limiti ile sınırlı olmak üzere öder.
DASK'ın hafif hasarlı binalar için yapmış olduğu poliçe bedelinin %15 i ödemesi evimin hasarını karşılamamaktadır. Bina yönetimi binanın hasarını gidererek bir an önce oturmak istiyor.
Eğer kasko poliçesinde deprem teminatı var ve muafiyetsizse hasar masrafları %100 şekilde karşılanır. Kasko deprem muafiyeti olan poliçelerde ise hasar ödemesinde kesinti yapılır.
DASK, evi deprem döneminde DASK poliçesi ile teminat altına alınan konut ve işyerleri için ödemeler yapmaktadır. DASK ödeme yaparken, konutun Bakanlık tarafından az hasarlı mı yoksa hasarsız mı olduğu ile ilgilenmez.
Binası zarar görenlere ödenecek birim fiyatı son olarak 25 Kasım 2022'de açıklandı. Zorunlu Deprem Sigortası yaptıran ve depremde evleri hasar gören kişiler metrekare başına 3 bin 16 lira tazminat alacak. Buna göre evi 100 metrekare olan birisinin alacağı tazminat miktarı 301 bin 600 lira olacak.
Zorunlu deprem sigortası tazminat hesaplaması, binanın piyasa koşullarındaki güncel maliyete göre hesaplanır. Sigorta tazminatı, poliçede tanımlanan bedel dahilindedir daha fazlası ödenmez. Her bir hasarda sigorta bedelinin %2'lik oranı “tenzili muafiyet” olarak uygulanır ve hesaplama bu şekilde yapılır.
DASK tarafından verilen azami teminat tutarı, 25 Kasım 2022 tarihinden itibaren bütün yapı tiplerinde 640 Bin TL'dir. Azami teminat tutarı tespit edilirken, yıkılan meskenin yeniden inşa edilmesinin maliyeti (arsa değeri hariç) dikkate alınır.
Zorunlu Deprem Sigortası tazminatının hesaplanmasında, rizikonun gerçekleştiği yer ve tarihte, binanın yeniden inşasının mevcut piyasa koşullarındaki güncel maliyeti esas alınır. Bununla beraber sigorta tazminatı, hiç bir durumda poliçede tanımlanmış sigorta bedelinden fazla olamaz.
e-Devletten DASK Yapılır mı? Kişilerin yanıt aradıkları sorular arasında “E-devlet üzerinden DASK yapılır mı?” yer almaktadır. DASK poliçesi e-devlet üzerinden satın alınamamaktadır. Sigorta şirketleri ile kamu ve özel bankalar aracılığıyla düzenlenen sigorta poliçeleri e-devlet üzerinden sorgulanabilmektedir.
Buna göre 100 metrekare bir daire için deprem olması durumunda alınacak teminat 150 bin 800 lira. Yıllık DASK poliçesine ödenecek tutar ise 354 lira.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri