Halk arasında su gebeliği olarak da bilinen boş gebelik, tıpta blighted ovum olarak adlandırılıyor. Gebelik kesesinin uterusun içine yerleşirken embriyo olmadan gelişmesi olan boş gebeliğin tespiti erken dönemde zor olabiliyor zira belirtileri normal gebelikle neredeyse aynı.
Boş gebelik kimlerde görülür? Boş gebelik tüm kadınlarda görülebilir. Fakat ileri yaşta kadınlarda görülme ihtimali daha fazladır. Bunun yanında anne ya da babasında genetik sorunlar olanlarda da oluşabilmektedir.
Boş gebelik, genellikle tehlikeli değildir. Boş gebelik, doğal olarak düşük ile sonuçlanır veya tıbbi müdahale gerektiren kürtaj işlemi ile sonlandırılır. Her iki durumda da, tedavi yöntemi gebelik kesesi ve rahim içindeki dokuların tamamen temizlenmesini sağlar.
Yumurta döllendiği zaman gebelik kesesini ve plasentayı oluşturan hücreler çoğalmaya başlar. Ancak bazen embriyoya dönüşmesi gereken hücreler çoğalamaz. Bu da boş gebeliğe neden olur. Bu duruma kadınların gebelik öncesinde yaptıkları ya da yapmadıkları herhangi bir eylem neden olmaz.
BOŞ GEBELİK NEDİR? Halk arasında Su Gebeliği olarak adlandırılan Boş Gebelik, tıp literatüründe Blighted Ovum veya Anembriyonik Gebelik olarak isimlendirilir.
İlgili 29 soru bulundu
Halk arasında su gebeliği, tıpta ise anembriyonik gebelik olarak adlandırılan boş gebelik; hamilelik kesesini meydana getiren zar ve plasentanın oluştuğu, ancak bebeğin gelişmediği gebeliklerdir. Yani, boş gebeliklerde yumurta ve sperm döllenerek kese oluşturur fakat bebek gelişmez.
Ancak, boş yumurta durumunda, döllenmiş yumurta bir embriyo oluşturamaz. Embriyonun Gelişmemesi: Boş yumurta durumunda embriyo, rahim içinde düzenli bir şekilde gelişme sürecine giremez. Bu durum genellikle embriyonun kromozomal anormallikleri veya diğer genetik sorunlar nedeniyle ortaya çıkar.
Bu nedenle annedeki değişiklikler yavaş ilerler ve belirgin değildir. Anne karnındaki 7 haftalık bebek henüz yeterince büyümediği için 7 haftalık gebelik görüntüsü dışarıdan bakan bir göz tarafından fark edilecek şekilde belirgin değildir. Bunun yanında anne birkaç kilo aldığını fark edebilir.
Sağlıklı bir gebelikte kesenin içerisinde bir kabartı şeklinde embriyo gözükür. Gebelik kesesinin bulunup bebeğin görülmemesi ise boş gebelik olarak adlandırılır. Hamileliğin ilk haftalarında embriyonun gelişimi durabilmektedir ve bu durumda gebelik kesesinin içerisinde embriyo görüntülenemez.
Boş gebelikten sonra ne zaman hamile kalınabilir? Kürtaj sonrası iyileşme sürecinin bitmesi ile birlikte yeni gebelik için rahimin toparlanması gerekmekte, kadın hastalıkları ve doğum uzmanları bu süreyi yaklaşık iki ay olarak önermektedir.
Boş Gebelik Ne Zaman Düşer? Boş gebelikte embriyo gelişmemiştir. Gebelik bir süre daha devam eder ve sonrasında düşük meydana gelir. Boş gebelikte düşük, genellikle gebeliğin 7 ila 12. haftaları arasında meydana gelir.
6 haftalık bebek ultrasonda görülür mü? 6 haftalık hamilelikte gebelik kesesi ve içerisinde bebeğe ait kabartı görülebilir. Son adet tarih ile uyumsuzluk olan yumurtlamanın geç olduğu gebeliklerde kese görülüp embriyo ve kalp atımı görülemeyebilir.
Dış gebelikte rahim dışında bulunan gebeliğin kürtaj ile alınabilmesi mümkün değildir. 2-3 kez boş gebelik yaşayanlar bebek sahibi olabilir mi?: Boş gebelik bazen birden fazla kere gerçekleşebilir. İki veya 3 kere boş gebelik olması sürekli böyle olacağı ve normal gebeliğin asla olmayacağı anlamına gelmez.
Rahim duvarına yerleştikten sonra hücrelerin gelişimi ile gebelik kesesi oluşur. Bütün gebeliklerde aynı süreç olur. Boş gebelikte kese gelişimi normal olmasına rağmen embriyo (yani bebek) gelişimi olmaz. Gebelik hafta olarak büyüdükçe B-HCG (gebelik hormonu) yükselir ve kesede büyür.
8 haftalık hamileyim kese var bebek yok, neden? Boş kese gebelik ihtimali bu durumda söz konusu olabilir. Boş kese gebelikte, yumurta ve sperm döllenerek kese oluşturur ancak bebek yoktur. Ayrıntılı bilgi ve tedavi için doktorunuza danışmalısınız.
Gebelik kesesi hamilelik ortaya çıktıktan hemen sonra ultrasonda görülemez. Ultrasonda gebelik kesesi ancak gebeliğin 5. Haftasında görülebilmektedir. Gebelik kesesi bebeğe dair görülen ilk oluşumdur.
Tüp bebek tedavisinde ilk önce embriyo transferi yapılmakta ve bu embriyo transferinin, anne adayında tutunup tutunamayacağı yaklaşık 9-11 günlük bir sürecin ardından belli olmaktadır. Yaklaşık 9-11 günün ardından yapılan kanda gebelik testinde kesin sonucu öğrenebilmek mümkün olmaktadır.
Boş gebelik belirtileri
Ne bir kanama ne de kramplar bulunur. Zaman geçtikçe hafif kahverengi akıntı görülebilir.
Bebeğin ultrasondaki ilk görüntüsü, gebeliğin 4,5 veya 5. haftalarında vajinal ultrason ile görüntülenebilir. Vajinal ultrason düşük riskini artırmaz. Tüm gebeliklerde 10. Haftaya kadar düşük riski yüksektir.
Kimyasal gebelikler embriyo rahim içine tutunmadan önceki dönemde sonlanır ve genellikle gebeliğin fark edilmeden bitmesiyle sonuçlanır. Kimyasal gebelikte döllenme gerçekleşir ve Bu nedenle hamilelik testi pozitif çıkabilir. Fakat embriyo rahimde tutunamadığı için kendiliğinden düşer.
kemiği veya kafasının ölçümü 2 hafta geriden geliyor. Bu durum gelişme geriliği değildir. yoktur.
Asimetrik gelişme geriliği sıklıkla gebeliğin 28. haftasından sonra ortaya çıkmaktadır.
Anne bir süre aç kalınca, kan şekeri düştüğünde, bebeğin de kan şekeri düşer. Ayrıca bebeğin kan şekerindeki hızlı iniş çıkışlar da, yenidoğan döneminde bebeğin kan şekerinin normal değerlerde tutulmasını zorlaştıran bir faktördür.
Bu yüzden hamilelikten kesin olarak söz edilebilmesi için gebelik kesesinin ultrasonografik cihazlarda net bir şekilde görülmesi beklenir. Beta HCG hormonunun 1000 – 3000 IU/mL seviyesine ulaştığı dönemde gebelik kesesinin ultrason cihazlarında net bir şekilde görülmesi gerekir.
Anne adayında bulunan böbrek hastalığı, diyabet, kalp hastalığı ya da yüksek tansiyon gibi kronik rahatsızlıklar, yetersiz beslenme, bazı enfeksiyonlar, madde bağımlılığı ve sigara içmesi gibi faktörler fetüste gelişme geriliğine neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri