Çevre ve Şehircilik Bakanlığından izin ve lisans almış geri dönüşüm tesisleri, cam atıkları almakla yetkili işletmelerdir. Ancak cam atıkların bedelleri diğer ambalaj atıklarından çok düşüktür. Bu nedenle endüstriyel miktarlarda ve türlerine göre ayrıştırılmış olduklarında ekonomik olarak getiri sağlayabilir.
· Cam atıkların geri dönüşümü ile bu atıklar ham madde haline gelir ve üretim sırasında ergitilerek tekrar kullanılır. · Cam atıkların geri kazanımı ile enerji tasarrufu sağlanır. · Geri dönüştürülen her 1 ton cam için yaklaşık 100 litre petrol tasarrufu sağlanır.
Geri dönüşüm tesislerine gelen cam ambalajlar, renklerine göre ayrıldıktan sonra fiziksel işleme tabii tutularak öğütülür. Fırınlanmaya hazır cam kırığı haline gelir. Cam kırıkları tekrardan üretime girer. Bu aşamada silisli kum, soda ve cam kırığı parçaları karıştırılır.
%100 oranında geri dönüşlü olan cam, çevreden toplanıp; renk ayrımı, temizleme, yıkama ve öğütme işlemlerinden geçtikten sonra yeniden üretime kazandırılır. Bu işlem sonsuza kadar sürebilir.
Geri. Çevre ve Şehircilik Bakanlığından izin ve lisans almış geri dönüşüm tesisleri, cam atıkları almakla yetkili işletmelerdir.
İlgili 27 soru bulundu
Cam sektörünün yaptığı araştırmalara göre 1 ton atık camın geri kazanımı ile yaklaşık 40 litre yakıt tasarrufu sağlanmaktadır.
Birçok cam çeşidi bulunuyor. Pencerelerin, bardakların ve tabakların yapımında kullanılan camlar birbirlerinden farklı. Camlar erime sıcaklığını değiştiren kimyasallarla işleniyor. Bu tür camlar geri dönüşüm tesislerinde makinelere zarar verebiliyor.
Tüm cam atıklar geri dönüştürülebilmektedir. Ancak bazı atık camlar ağır metaller veya zararlı gazlar içerdikleri için tehlikeli atık sınıfına, ya da hastanelerde tedavi amaçlı kullanılan ilaçları içeren bazı şişeler de tıbbi atık sınıfına girmektedir.
Cam kalite kaybı olmadan sonsuz defa geri dönüştürülebilir bir malzeme olması sebebiyle geri dönüşümü sağlanabilen atıklar arasında çok önemli bir yere sahiptir. Cam atıkların geri dönüşümü ile bu atıklar hammadde hâline gelir ve üretim sırasında ergitilerek tekrar kullanılır.
Cam kullanılarak üretilen şişe, kavanoz, tabak ve süsler, evlerin olmazsa olmazlarıdır. Bu ürünler kullanılmaz hâle geldiğinde tıpkı diğerleri gibi çöpe atılır. Oysa ki cam atıkların doğada yok olma süreleri, son derece uzundur. Ham maddesi toprak olan cam, doğada yok olmak için en az 4000 yıla ihtiyaç duyar.
Camlar kalitesinden hiçbir şey kaybetmeden sonsuz kez geri dönüştürülebilmektedir. Ayrı toplanan camlar; renk ayrımı, temizleme, yıkama ve öğütme işlemlerinden geçtikten sonra yeniden üretime kazandırılır. Atık camlar işlenerek yeniden cam ürünler elde edilir.
Şişe, kavanoz, cam bardak, vazo ve diğer cam atıklar toplama kutularında veya atığın oluştuğu yerlerde ayrı toplanır ve bu atıklar renklerine göre ayrılarak geri dönüşüm tesislerine verilir. Burada atık ve katkı maddelerinden ayrılır.
Eğer cam şişeler depozitolu ise çöpe atılmamalı ve alınan mağazaya verilmelidir.
1 ton plastiğin geri kazanımı ile; *5774 kwh enerji tasarrufu sağlanır. *41 ton sera gazı salınımı azalır. *23 m3 depolama alanı kazanılır.
Cam ani soğutulmuş alkali ve toprak alkali metal oksitleriyle, diğer kimi metal oksitlerin çözülmesinden oluşan akışkan bir malzeme olup ana maddesi (SiO2) silisyumdur. Cam amorf yapısını koruyarak katılaşır.
Malzeme cinslerine göre ayrı biriktirme yapılması durumunda kağıt atıklar için mavi, cam atıklar için yeşil, plastik atıklar için sarı ve metal atıklar için gri renk sıfır atık kutusu veya etiket kullanılır.
Evlerde ise 5 farklı kutu bulundurmak zor olacağından çöpünüzü geri dönüşüm ve genel çöp olarak ikiye ayırıp cam, metal ve plastik atıklarınızı aynı geri dönüşüm kutusuna atabilirsiniz.
Çeşitli Cam Ürünler
Pencereleri, bardakları ve aynaları yapmak için kullanılan camlar erime sıcaklığını değiştiren kimyasallarla işlenir. Bu tür camlar geri dönüşüm tesislerinde makinelere zarar verebilir. Aynı zamanda kırık camlar da işçilere zarar vereceğinden geri dönüşüm tesisleri tarafından kabul edilmez.
Geri dönüştürülebilir atıklar arasında yer alan cam, doğaya zarar vermeden tekrar kullanılabilir hale getirilebilen önemli bir malzemedir. Cam geri dönüşümü, enerji tasarrufu sağlamanın yanı sıra çevreye olan olumsuz etkileri azaltma konusunda da büyük bir rol oynar. Camın geri dönüşüm süreci oldukça basittir.
Camda bulunan kalsiyum, havada bulunan karbondioksit ile etkileşime girer ve camda çökme yani bildiğimiz atık oluşumu meydana gelir. Atıklar da camın kusurlu görünmesine neden olur. Suyun taşıdığı atıkların zamanında temizlenmemesi, kalıcı bir görüntü kirliliğine sebep olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri