Protein yönünden özellikle yüksek olan besinler et, balık, tavuk, yumurta ve süt ürünleridir. İdrar üretiminiz normal olduğu sürece, sıvı alımınızı sınırlamanız gerekmez.
Böbrek hastaları kahvaltıda ne yemelidir? Protein kaynakları hastalığın aşamalarına bağlı olarak sınırlandırılabilirken günlük protein gereksiniminin alınması vücuttaki anabolik sürecin devamlılığı için önem arz etmektedir. Kahvaltı için başlıca hayvansal protein kaynağı olarak peynir ya da yumurta tercih edilebilir.
Kızartma, fast food, işlenmiş gıdalar ve kırmızı et aşırı tüketildiğinde hipertansiyona, bu hastalık da böbrek yetmezliğine neden olur. Aynı zamanda kafein ve asitli içecekler de böbreklerin baş düşmanıdır. Böbrek vücutta oluşan atıkların atılmasından sorumlu olan organlarımızdan birisidir.
* Konserve ya da salamura tuzlu et, balık vb. ürünler tüketmeyin. * Sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş gıdalar yemeyin. * Et ve tavuk suyu tabletlerinden uzak durun. * Böbrek, beyin, dalak, ciğer, dil, yürek gibi sakatatları tüketmeyin.
İlgili 28 soru bulundu
Fazla potasyum almak: Kuru meyveler, bulgur, patates gibi yüksek oranda potasyum içeren gıdaların gereğinden fazla tüketilmesi böbrekleri yorabilir.
ELMA BÖBREKLERE KALKAN OLUŞTURUYOR
Böbreği temizler ve lif içeriği ile süzme işlemini en iyi şekilde gerçekleştirmesine yardımcı olur. Günde orta boy bir elma böbrek sağlığı için önemlidir.
Taze meyve ya da sebzelerle karıştırılarak tüketilen yoğurt, meyvelerin C vitamini ve mineral etkileriyle birleşince böbrek fonksiyonlarını olumlu yönde etkiler. Çinko ve demir minerallerini fazlasıyla içeren kabak çekirdeği, omega 3 etkisi ile de böbrek hastalıklarında oldukça etkilidir.
BAL KABAĞI BÖBREK TAŞI OLUŞUMUNU ENGELLER
Balkabağı içerisinde yer alan kalsiyum, böbrek taşı oluşumunu önlemede yardımcıdır.
Çin Vuhan Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden araştırmacılar, fındık yemenin daha düşük kronik böbrek hastalığı insidansı ile ilişkili olduğunu ortaya koydu.
Sigara böbreklerde ciddi hasar oluşturan önemli bir risk faktörü. Bunun nedeni ise sigaranın böbrek yetmezliğine kadar götürebilecek olan ağır toksinler içermesi. Bilimsel çalışmalara göre; sigara alışkanlığı böbrek hasarını ve kronik böbrek hastalığının seyrini en az yüzde 30 gibi yüksek bir oranda hızlandırıyor.
Ekmek, pirinç, un, makarna gibi besinler tüketilebilir. Böbrek hastası bireyleri kepekli tahıl ürünleri tüketmemeli ve tuzsuz ekmeklerden tercih etmelidir.
Protein yönünden özellikle yüksek olan besinler et, balık, tavuk, yumurta ve süt ürünleridir. İdrar üretiminiz normal olduğu sürece, sıvı alımınızı sınırlamanız gerekmez.
Ayrıca fosforu sınırlaması gereken ancak yüksek protein ihtiyacı olan böbrek hastaları için de idealdir. HAVUÇ Havuç sadece böbrek hastalığı değil aynı zamanda böbrek yetmezliği ve hipertansiyon hastalarının da tüketebileceği bir besindir.
Ülkemizde her 7 kişiden biri, böbrek rahatsızlığı yaşıyor. Uzmanlar, süt ve süt ürünlerinin yanı sıra bol çay içmenin de böbrek taşı riskini azalttığını söylüyor... DÜNYADA 500 milyondan fazla insan, böbrek rahatsızlıkları ile mücadele ediyor.
Deney hayvanları üzerinde yapılan çalışmada, zeytinyağı kökenli skualenin verildiği gruplarda böbrek işlevlerindeki kaybın ve doku hasarının çok azaldığı saptandı. Araştırma sonucunda, böbreklerde işlev bozukluğuna işaret eden serum kreatinin ile idrar protein değerlerinde de azalma görüldü.
Vücuttaki şişkinliği gidererek, dokularda ödem oluşmasını önler. İdrar söktürücü etkisi ile ödem atmaya yardımcı olduğu için zayıflamaya katlı sağlar. Felç ve inme riskini azaltır aynı zamanda da böbrek taşına iyi gelir. Böbrek sağlığını korur.
7- BÖBREK SAĞLIĞI İÇİN RİSKLİ
Çeşitli çalışmaların böbrek ve safra kesesi sorunları olan kişilerin Limon suyu içmekten kaçınmaları gerektiğini gösterdiğini biliyor muydunuz? limon suyu, vücuttaki kalsiyum emilimini engelleyebilir ve böbrek durumunu ağırlaştırabilir.
Karnabahar, C vitamini, folat ve lif açısından zengin bir kaynak olan böbrek dostu ve turplu bir süper besindir. Ayrıca karaciğer için önemli olan ve vücuttaki toksik maddeleri nötralize eden bileşikler içerir.
Maydanozun içeriğindeki flavonglikozidinden dolayı idrar söktürücü etkisi bulunuyor. Bu sayede maydanoz, böbrek taşı, safra kesesi ve enfeksiyonlarının tedavisinde yardımcı oluyor.
Portakal tüketimi böbrek taşına da iyi gelebilmektedir. Portakalın içerdiği sitrat, böbreklerde kalsiyum birikimini önleyerek taş oluşumunun önüne geçebilmektedir.
Böbrekte kumların direk olarak düşmesine vesile olan soğan suyu, hem ağrıyı hafifletir hem de sizi bu dertten kurtararak daha sağlıklı böbreklere sahip olmanıza katkıda bulunur. Bu nedenle böbreklerin soğan suyu ile tedavi edilebilir.
Böbrek hastalığı olanlar için de asitli yapısı nedeniyle elma sirkesi sakıncalı olabilir. Direkt içilen elma sirkesi böbreklerin çalışmasını olumsuz etkileyebilir. Yine elma sirkesinin asitli yapısı reflü hastalığı olanlar için zararlı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri