Direkt üriner sistem grafisi (Yatarak karın grafisi):Adından anlaşılacağı gibi doğrudan filminin çekilmesidir. Böbrekler için film yatarak çekilir. Röntgen makinesinin olduğu her yerde çekilebilir. En basit testtir ancak elde edilecek bilgi sınırlıdır.
Ağrının kaynağı idrar yollarındaki taş mı, taş varsa yeri neresi ve büyüklüğü nedir sorularının cevapları tedavide çok önemlidir. Bu bilgiler düz röntgen filmi, Bilgisayarlı Tomografi ya da Ultrason ile elde edilir. Böbrek taşlarının hepsi röntgen filminde görülmez.
Böbrek hastalıklarında tanı koymak için fiziki muayene yanında, kan testleri, idrar testleri ve görüntüleme yöntemlerinden yararlanılır. Bu bölümde kan tetkiklerinden olan serum üre, kreatinin ve glomerüler filtrasyon hızını gösteren GFH düzeylerinden bahsedilecektir.
Muayenenin ardından laboratuvar testleri istenir. Böbrek ağrısı ile ilgili idrar tahlili istenerek idrardaki kan, lökosit, üre ve protein miktarlarına bakılır. Bazı durumlarda idrar tahlili yeterli bilgiyi vermeyebilir. Bu gibi vakalarda radyolojik görüntüleme seçenekleri düşünülür.
İlgili 34 soru bulundu
Kronik böbrek yetmezliği belirtileri arasında bitkinlik, akıl karışıklığı, mide bulantısı, özellikle geceleri sık idrara çıkma, el ve ayakta şişlik, göğüs ağrısı, nefes darlığı ve ileri aşamalarda kusma sayılabilir. Kronik böbrek yetmezliğinde hastalık aşama aşama ilerlediği için erken tanı koymak zordur.
İdrar yaparken yanma veya ağrı, bulanık, kötü kokulu idrar yapma, karın ağrısı, böbrek bölgesinde ağrı, mesanede basınç hissi, kasıklarda ağrı, ateş yüksekliği gibi yakınmalar başladığında böbrek iltihabı olabileceği düşüncesi ile doktora gitmek gerekir. Bu belirtiler gelişmişse uygun tedavi başlanmalıdır.
Böbrek yetmezliği teşhis edilirken, doktorunuz böbreklerinizin işlevlerini değerlendirmek için bazı testler yapabilir. Bu testler arasında kan testleri, idrar testleri ve böbrek resimleme testleri sayılabilir. Bu testler böbreklerinizin ne kadar iyi çalıştığını ve ne kadar hasar gördüğünü belirlemek için yapılır.
Böbreklerle ilgili olan hastalıklara Dahiliye bölümünün bir alt dalı olan Nefroloji bölümü ilgilenmektedir. Bu bölüm dışında yine Dahiliye bölümünün bir alt dalı olan Üroloji bölümü de ilgilenmektedir. Nefroloji bölümü bulunmayan hastanelerde Üroloji bölümü tercih edilebilir.
Böbrek Taşı ile İlgilenen Poliklinik
Böbrekler ile alakalı rahatsızlıklarla ilgilenen bölüm; dahiliye biriminin alt bilim dalı olan üroloji ve/veya nefroloji bölümleri tarafından tedavi edilmektedir.
Hasta üzerindeki giysileri çıkararak kendisine verilen önlüğü giyer. Filmin çekileceği yerdeki masa üzerine yatırılan hastaya bir başlangıç filmi çekilir. Genellikle koldaki bir toplardamardan hastaya kontrast madde enjekte edilir. Kan dolaşımında dağılan bu madde böbreklere ulaşır.
Direkt üriner sistem grafisi (Yatarak karın grafisi):Adından anlaşılacağı gibi doğrudan filminin çekilmesidir. Böbrekler için film yatarak çekilir. Röntgen makinesinin olduğu her yerde çekilebilir. En basit testtir ancak elde edilecek bilgi sınırlıdır.
Hastanın yatar pozisyonunda çekilen röntgen olan bu tetkik ile böbrek gölgelerinin pozisyonu, barsak gaz dağılımı, kemik yapılar haricinde idrar yollarındaki taş, karın içi çeşitli kireçlenmeler, anormal kitleler hakkında bilgi sahini olunabilir.
Röntgen cihazları, bir nesnenin içinden geçen X-ışınları yoluyla görüntüler oluşturur. Bu görüntüler, kemikler, organlar ve diğer dokular hakkında bilgi sağlar ve hastalıkları teşhis etmek veya incelenen bölgeyi değerlendirmek için kullanılır.
Böbrek kitlesinin değerlendirmesinde bilgisayarlı tomografi en önemli görüntüleme metodudur. Böbrek kanseri tanısını doğrulamada ile diğer böbreğin yapısı ve fonksiyonunun değerlendirilmesinde yardımcıdır.
Renal (Böbrek) Ultrasonu
Böbreğin ve çevre dokuların değişik açılardan görüntülenmesi sağlanır. Hastanın sadece böbrekleri değil aynı zamanda mesanesi ve böbrekle ile mesanesi arasındaki kanallara da bakılır. Hastanın aç olması istenmez.
Böbrek ağrısı nereye vurur? Böbrek ağrısı genellikle sırtta (kaburgaların altında, omurganın sağında veya solunda) hissedilir. Yanlar, üst karın veya kasık gibi diğer bölgelere yayılabilir. Böbrek taşı olduğu durumlarda ağrı genellikle sırt, yan, alt karın veya kasıkta hissedilir.
Böbreklerin fiziksel olarak muayenesi mümkündür. Hastaların sırt kısmına göz ile inceleme yapılarak anomali tespiti sağlanmaktadır. El ile muayeneye palpasyon denmektedir. Sırttan böbreklerin üst kısımlarına dokunularak hassasiyet tespiti yapılmaktadır.
Önemli olan böbrek yetmezliği gelişmeden müdahale etmektir. Böbreklerde kalan hücreler kendilerini yenilemez tam tersi ilerler ve daha kötüye gider.
İdrar yolu enfeksiyonu, kanlı idrar yapma, yanlarda ağrı-böğür ağrısı denilen, böbrek taşı oluşumu ve yüksek tansiyon böbrek kistleri belirtileri arasında sayılabilir. Kistlerin çokluğu ve büyüyerek diğer dokulara zarar vermesi hastalarda ağrıya sebep olabilir.
Şeker ayrıca fazla kilo almaya da neden olmaktadır. Aşırı kilolu olmak da böbreklerin sağlığını bozmaktadır. Bu tabloya bakarak, tuz ve şekerin böbreklerin en tehlikeli iki düşmanı olduğunu söylenebilir. Sigara ve şeker gibi sigara da böbrek yetmezliğini artıran önemli unsurlardan biridir.
Kandaki kan üre azotu ve kreatinin gibi böbrekler tarafından filtrelenen maddeleri ölçmek için kan testleri uygulanır. Bu maddelerin kandaki hızlı artışı akut böbrek yetmezliğini işaret edebilir. Ultrason, MRI ve BT tarama testleri de teşhis için yaygın bir şekilde kullanılır.
İdrar yolu enfeksiyonları tedavi edilmezse böbreklere zarar verebilir. Gebelerde ise erken doğuma bile neden olabilir. Bunun en büyük nedeni olarak kadınların üretra denilen idrar kesesinden idrarı dışarı taşıyan son kısmının kısa ve makatın idrar yolu girişine çok yakın olmasını gösterebiliriz.
Böbrek enfeksiyonunun en yaygın belirtileri arasında bulantı, donuk ağrı, idrara çıkma sırasında yanma veya ağrı, idrarda kan veya irin, keskin ağrı, kötü kokulu veya bulanık idrar, kusma, sırt veya kasık bölgesi ağrısı, titreme ve ateş görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri