İdrar yolu enfeksiyonu, kanlı idrar yapma, yanlarda ağrı-böğür ağrısı denilen, böbrek taşı oluşumu ve yüksek tansiyon böbrek kistleri belirtileri arasında sayılabilir. Kistlerin çokluğu ve büyüyerek diğer dokulara zarar vermesi hastalarda ağrıya sebep olabilir.
Böbrek ağrısı nereye vurur? Böbrek ağrısı genellikle sırtta (kaburgaların altında, omurganın sağında veya solunda) hissedilir. Yanlar, üst karın veya kasık gibi diğer bölgelere yayılabilir. Böbrek taşı olduğu durumlarda ağrı genellikle sırt, yan, alt karın veya kasıkta hissedilir.
Böbrek kistleri, genellikle sıvı dolu kesecikler olarak tanımlanan, böbreklerde bulunan benign (iyi huylu) küçük yapılar veya oluşumlardır. Bu kistlerin çoğu genellikle belirti veya semptom üretmezler ve rastlantısal olarak röntgen veya ultrason gibi görüntüleme testleri sırasında tesadüfen tespit edilirler.
Böbrek kisti enfeksiyon kaparsa böbrek absesi gelişebilir. Böbrek kistinin patlaması, idrarın böbrek dışına akması, kanama, yüksek tansiyon gibi istenmeyen durumlara neden olabilir. Böbrek kisti zamanla böbreklere zarar verebilir.
Eğer iyi huylu kistler varsa ameliyatsız böbrek kisti tedavi, uygulanır. Fakat kötü huylu, ağrı yapan ve büyük kistler var ise bunların ameliyat ile ortadan kaldırılması gerekiyor. İyi huylu kistler genelde takibe alınır ve boyutunda büyüme meydana gelirse sadece laparoskopik ile ortadan kaldırılabilir.
İlgili 42 soru bulundu
Böbrek kistleri iyi huylu kitlelerdir. Nadiren tümöre dönüşürler. Ancak kontrol altında tutulmaları gerekirse cerrahi ile çıkarılmaları gerekir. Böbrek fonksiyonlarına zarar verir nitelikteyse de kistin çıkarılması önerilir.
Kistler az sayıda ve iyi huylu yapıda iseler her hangi bir sorun teşkil etmeyebilirler. Ancak çok sayıda ve kötü huylu olan kistler böbrek yetmezliğine veya böbrek kanserine yol açabilmektedirler. Kötü huylu kistlerin kansere dönme ihtimaline karşın hasta titizlikle takip edilmeli ve gerekli tedaviler uygulanmalıdır.
Yumurtalık kistlerinin birçoğu belirti bile vermezken bir kısmı ise ağrı oluşturur. Yumurtalık kistlerinde ağrı kasıklarda ve karında görülür. Büyük kistler, adet gecikmesi ve ağrılı bir adet dönemine neden olabilir.
Böbrek kistleri zararlı mı? “Basit böbrek kistleri” her zaman zararlı değildir. Bu nedenle bu kistlere “basit kistler “ denir. Ancak radyolojik tetkiklerde kist duvarında kalınlaşma, düzensizlik, kalsifikasyon ve kanlanma artışı varsa kanserleşme riski yönünden araştırılmalıdır.
Basit böbrek kistleri çoğu zaman kendiliğinden geçer. Ancak soruna yol açacak biçimde büyümüşse doktorunuz tedavi önerebilir. Böbrek kisti tedavisinde kistin büyüklüğüne göre tedavi yöntemi değişse de en yaygın yöntem laparoskopik cerrahidir.
İyi huylu kistler ise 8-10 cm uzunluğuna ulaşmamaları durumunda herhangi bir risk teşkil etmez ve basit şekilde tedavi edilir. Kistin yumurtaları baskılaması ya da döndürmesi gibi durumlar söz konusu oluyorsa, 4-5 cm'lik lezyonlar da tehlikeli olarak değerlendirilir.
Tip-1 denilen böbrek kistleri düzgün yüzeyli basit kistlerdir. Bunlar kanserleşmez ve bu yüzden herhangi bir tedaviye gerek yoktur. Tip-2 böbrek kistlerinin kansere dönüşme olasılığı %5 dir. Bu yüzden belli aralıklar ile takip edilmeleri gerekir.
Nefroloji, böbrek hastalıklarıyla ilgilenen bir tıp bilimi dalıdır. Nefroloji; Yunanca nephros “böbrekler” ve ology “çalışma” anlamına gelen bir terimdir. Nefrolog böbrek sağlığı ve böbrek hastalıkları konusunda uzmanlaşmış uzman doktordur.
Oturmak, dizleri karna çekmek gibi karın içerisini sıkıştıran hareketlerde ağrı birden hissedilir. Ancak kistte yırtılma (rüptür) veya kendi etrafında dönme (torsiyon) meydana gelirse bu durumda aniden başlayan şiddetli kasık ve karın ağrısı, bulantı, kusma, bayılma gibi şikayetler meydana gelebilir.
Bu takipler sırasında böbrek kistin yapısı ve boyutları değişir ve belirti ve şikayetlere neden olursa, o zaman tedavi önerilebilir.seçebilirsiniz. Bazen basit bir böbrek kisti nadirde olsa zamanla kaybolabilir.
Memedeki kistler çokça ağrı yapabilir. Regl öncesi dönemle başlayan ödem artışı ve ağrı adet sonrasında normale döner. Bazı kadınlar da ise ağrı adet sonrasında da devam edebilir. Meme kistleri ağrılı olabileceği gibi ağrısız da olabilir.
Geç belirti veren böbrek kistleri için hastamızın genel sağlık durumunun uygun olması halinde ilk olarak ilaç tedavisi gündeme gelmelidir. Böbrek kisti ilaçları çok sık kullanmadığımız bir tedavi şekli olsa da uygun hastalarımızda standart tedavidir.
Böbrek ağrısı bazen kasığın iç yüzüne ve karnın alt kesimine yayılabilir. Bel ağrısı ise bu bölgelere pek yayılmaz. Eğer belde, yan tarafta ağrı olmadan sadece karın ağrısı varsa böbrek kaynaklı olma ihtimali azdır. Böbrek ağrısı çok şiddetli veya orta şiddette olabilir.
Bazı tümörler kistik olabilirler. Tamamen kist olan bazı yapılar da tümör olmayabilir. Beyinde erişkin yaşlarda görülen en kötü huylu tümör glioblastomadır.
Ultrasonografi, kesin tanı için öncelikli olarak kullanılan yöntemdir. Yumurtalık kistleri başta olmak üzere karaciğer, akciğer ve böbrek kistlerinin teşhisinde ultrasonografi yöntemine başvurulur. Bu sayede, kistin tam konumu ve boyutları hakkında detaylı bilgi elde edilebilir.
Yumurtalık Kistlerinin Belirtileri
Ağrılı barsak hareketleri. Adet öncesi ve sırasında kasık ağrısı. Cinsel ilişki sırasında ağrı. Bel ve bacak ağrısı.
Stres, adrenal bezin daha fazla kortizol üretmesine neden olur ve aşırı stres altında adrenal bez, progesteron'dan kortizol yapmak için düşük miktarda kadın cinsiyet hormonuna yol açan etken maddeyi alır. Bu dengesizlik nedeniyle yumurtalık kistleri tetiklenir.
İdrar tahlili (idrar testi): Böbrek probleminden şüpheleniliyorsa böbrek kanseri teşhisi için idrar tahlili yapılabilir. Çıplak gözle görülmeyen az miktarda kan ve diğer maddeleri aramak için idrar örneğinde mikroskobik ve kimyasal testler yapılır.
Böbrek taşının ortaya çıkardığı ağrı genel olarak bacak bölgesinde hissedilmez. Ayak ya da bacak gibi bölgelere ağrı vurması çok nadiren görülen bir durumdur. Genel olarak görülen bir böbrek ağrısında bacaklarda herhangi bir ağrı hissedilmemektedir.
Küçük ve iyi huylu kistler, takip altında tutulur ve gerekli görüldüğünde ilaçla tedavi edilebilmektedir. Ancak, daha büyük boyutlu ve hasta için risk oluşturan kistler de mevcuttur. Bu tür kistler genellikle cerrahi bir müdaheleye ihtiyaç duymaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri