Ters yıkama işleminde aşağıdaki adımlar sırası ile yapılmalıdır; Havuz sirkülasyon pompasını kapatın. Filtre üzerindeki vanayı "Ters Yıkama / Backwash" pozisyonuna getirin. Filtrasyon pozisyonuna saat 12 dersek Ters Yıkama tam tersi saat 6 yönündedir.
Back wash olarak da adlandırılan ters yıkama işlemi, havuz filtresinin zamanla çeşitli partiküller ile dolmasına ve suyu artık gerektiği gibi temizlememesine karşı alınan bir önlemdir. Ters yıkama yapılmayan bir havuz filtresinde iç basınç yükselecek ve manometre sarı ve kırmızı rengi göstermeye başlayacaktır.
Bazı havuzlarda filtre sistemlerinde tahliye borusunda vana yoktur. Vana var ise açılmalı, yok ise altı yollu vana saat yönünde çevrilerek back wash konumuna getirilmelidir. Vananın üst kısmındaki şeffaf camdan suyun rengi kontrol edilmelidir. Su berrak olana kadar gözlem yapılmalıdır.
Durulamanın amacı ters yıkamanın ardından yapılan filtrasyon işlemi ile havuzdaki pisliğin havuzun yüzey kısmına doğru çıkabilmesidir. Bunu engelleme amacıyla yapılan durulama işleminde altı kollu vananın üçüncü konuma getirilmesi gerekecektir. Durulama her ters yıkamadan sonra kesinlikle yapılmalıdır.
İlgili 45 soru bulundu
Havuz suyunu dalgıçla boşaltmak için dalgıç pompayı havuzun içerisine yerleştirip ve tahliye hortumunu lagara atmanız gerek. Kirli suyu havuz makina dairesindeki mevcut sistemden boşaltma kararı aldıysanız. Havuz kum filtrenizin önündeki altı yolu vananın konumunu boşaltma yani (waste pozisyonunda olduğundan emin olun.
Havuza ilk defa su doldurulduğunda, Havuz suyu çok ciddi oranda değiştirildiğinde, Havuz suyunda bulanıklık, yosunlaşma ve kararmalar meydana geldiğinde, Klor miktarı düştüğünde şoklama işlemleri yapılır.
Ters yıkama suyu basıncı ile baskı yayı gevşer ve disklerin arası açılır. Filtre Disklerinin arasında birikmiş olan katıların tutunabilecek hiç bir yeri kalmaz. İçeriden dışa doğru, filtrelenmiş su püskürten fıskiyeler ile yapılan ters yıkama sayesinde diskler arasında barınan tüm katılar filtreyi terk ederler.
Filtrenize ters/geri yıkama yaptıktan hemen sonra, basınç göstergesine dikkat edin. Çoğu durumda, optimum filtre performansı için uygun olan değer 5 ile 15 psi arasında olmalıdır. Filtreniz tarafından ne kadar fazla kalıntı, tortu v.s yakalanırsa, filtreniz o kadar iyi çalışacaktır.
Filtre içinde hava oluşmasını, pompanın emiş kapasitesinden daha az su gelmesi veya emiş hattındaki bir çatlak veya kıl tutucunun kapağının iyi kapatılmamış olmasından kaynaklanır.
Bir çeşit havuz ekipmanı olan robotlar, elektrik güç kaynağından aldıkları enerjiyle çalışırlar. Bütün havuzu dolaşan sistem, dipte biriken pislikleri tamamen temizler. Su atığı oluşturmayan sistem sayesinde istenen temizlik son derece verimli bir şekilde tamamlanır.
Bunun için filtreye temizleyici uygulanması ve birkaç saat bekletilmesi gerekir. Yüzme havuzu filtrelerindeki kum temizliğinde etkili olan bu ürünler filtrenin kapağı açılarak kum dolu filtredeki su miktarının %10'u kadar ilave edilir. Bir süre (10-12 saat) bekledikten sonra ardından ters yıkama yapılır.
Havuz filtrasyon sistemi çalışma mantığında; havuz suyu pompa tarafından emilerek kum filtresine gönderilir. Kum filtresine gelen yüksek basınçlı havuz suyu kum taneleri arasından süzülerek havuza partiküllerinden arınmış şekilde geri döner.
Yüzme havuzlarında kullanılan filtre sistemi, su devir daimini sağlayan cihazların içerisinde bulunan filtreler ile dışarıdan gelen suyun temizlenmesinin ardından tekrar havuz içine aktarılması şeklinde çalışır. Bu çalışma mekanizması sayesinde su sirkülasyonu sağlanarak, havuz suyu hijyenik ve temiz tutulmuş olur.
Skimmer, havuz su sathı sıyırıcısı olup denge tankı inşaatına müsait olmayan, su seviyesinin havuz içinde aşağıda kalması istenen daha ekonomik çözümlerde kullanılır.
Haftalık olarak havuz dip süpürgesi ile havuz fayansları temizlenmelidir. Kimyasal yöntem olarak havuz suyu içerisine klor veya ozon gibi kimyasallar kullanılır. Yine pH düşürücü, yosun giderici, sıvı topaklayıcı gibi kimyasal maddeler ile havuz temizliği sağlanır.
Filtrasyon sistemi havuzun yoğun olarak kullanıldığı dönemlerde kullanım süresi boyunca çalıştırılmalıdır. Yaz sezonunda sıcaklıkların mevsim normallerinin üstüne çıktığı durumlarda min.14-18 saat, mevsim normallerinde min.12-14 saat çalıştırılması uygundur.
Tavsiye edilen sirkülasyon hızı 0 m3/saat.
Hava şartları, kullanım yoğunluğu ve kirlilik durumuna bağlı olarak çalışma süreleri değişebilir. Eğer filtrasyon sistemi yukarıdaki hesaplanan sirkülasyon hızına uygun ise, villa havuzlarda yazın günde 10-12 saat çalışmalıdır. Ortak havuzlar günde 24 saat çalışmalıdır.
Çöktürücü kullanırken, 1 lt çöktürücü 20 lt lik bir kova su içine katıldıktan sonra havuza serpilerek kullanılmalıdır. Çöktürücü serpildikten 2-4 saat sonra motorlar kapatılmalı ve en az 8 saat çökmenin gerçekleşmesi için beklenilmelidir.
Yüksek geçiren filtre (HPF), belirli bir kesme frekansından daha yüksek bir frekansa sahip sinyalleri ileten ve kesme frekansından daha düşük frekanslı sinyalleri zayıflatan bir filtredir. Her bir frekans için zayıflama miktarı filtre tasarımına bağlıdır.
Sulu filtre, kirli havayı çökertmek için vardır. Filtre içinde bulunan fıskiyeler, püskürtme ile suya partikülleri karıştırır. Hapsolan partiküller kanalizasyona aktarılır. Sulu baca filtreleri 20 mikron üzeri partikülleri filtrelemek için uygundur.
Yıkanabilir AFS filtre, maksimum hijyen elde etmenize yardımcı oluyor. Ayak ile kontrolü sağlanabilen açma-kapama ve kablo sarma butonları, pratiklik sağlıyor. Halı ve parke gibi farklı zeminlere uygun olarak özel olarak tasarlanan yenilikçi başlık, yüksek performans elde etmenizi kolaylaştırıyor.
Bu yüzden suya atılan sıvı klor miktarına dikkat etmek gerekir. 1 litre suya 1,5 mg (miligram) klor veya buna denk klor içeren bir kimyasal eklenmesi yeterlidir. Yani 1 ton suya yaklaşık 1,5 gram kadar sıvı klor atmak yeterli olacaktır.
PH değerini yükseltmek veya düşürmek için bir havuz sorumlusu suya basitçe asitler veya bazik havuz kimyasalları eklenir. Örneğin, sodyum karbonat (soda külü) veya sodyum bikarbonat ( kabartma tozu ) kostik eklenmesi genellikle pH'ı yükseltir ve hidrolorit asit veya sodyum bisülfat eklenmesi pH'ı düşürür.
İlk olarak havuz suyunun tamamen değiştirilme aralıklarında klor atılır. Havuz suyu değiştirilme aralıkları ise kirlilik durumuna ve havuzu kullanan kişi sayısına bağlıdır. Haftada üç kez klor atılması gerekir. Daha az sıklıkta ve daha fazla sıklıkta kullanılması soncunda farklı zararlar ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri