Canlı böbrek nakli sonrası hastaların yarısı 25 yıla sağlıklı girerken kadavra böbrek nakilli hastaların yarısı 10 yıla diyalizden uzak ve sağlıklı girer. Nakil olan hastaların %80'i eski işlerini sürdürmektedir.
Nakledilen Böbreğin Ömrü Ne Kadardır? Literatürde 30 yıldan uzun süre çalışmış nakil böbreği olduğu gibi, nakilden sonra ilk yıl içerisinde böbreğini kaybeden hastalar da bulunmaktadır. Canlı vericili böbrek nakli sonrası bildirilen başarı oranları yüzde 93-98 aralığındadır.
Evet, ikinci kez böbrek nakli yapılabilir. Herhangi bir nedenle nakil hastası böbrek fonksiyonunu kaybederse yapılan değerlendirme sonrası engel bir durum yoksa ikinci kez nakil olabilir.
Günümüzde organ nakli olacak kişi (alıcı) için yaş sınırı yoktur. Her yaşta nakil olabilmekte, bebeklikten yaşlılığa kadar organ nakli ihtiyaç ve sebepleri çeşitlilik göstermektedir. Canlı verici olmak veya organ bağışında bulunmak içinse 18 yaşını doldurmuş olmak gerekmektedir.
Son dönem böbrek yetmezliğinin en iyi tedavisi böbrek naklidir. Diyalize başlama aşamasına gelen hastaların diyaliz tedavisinde 6 ay – 1 yıl gibi bir süre geçirdikten sonra nakil olması böbrek nakli tedavisine ulaşmak için vakit kaybetmek olur.
İlgili 34 soru bulundu
Akut böbrek yetmezliği dediğimiz, geçici hasarlı böbrekler nedeniyle diyalize girenlerin, en fazla 3 ay içinde diyalizden çıkmaları beklenir. Bu hastalar genç ise %1 kadarı, yaşlı ise %10 kadarı ne yazık ki tam iyileşmez ve diyalizde kalıcı hale gelirler.
Diyalize giren hastalar ne kadar yaşar? Kişiden kişiye değişiklik gösterebilecek bu durumla ilgili kesin bir yargıdan söz edilemez. Ancak diyalize giren hastalarda yaşam süresi ortalama 6 yıl olduğu gözlemlenmiştir.
Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi, artık böbrek nakli (transplantasyonu) olanların özür oranı hastaneler tarafından yüzde 40 değil yüzde 70 olarak verilmektedir. SGK'dan malulen emekli olabilmek için ise yüzde 60 rapor oranı yeterlidir.
Diyaliz tedavisi, hastanın böbrekleri artık tek başına vücudun atık ve su yükünü kaldıramadığı zaman gerekir. Bu durum da son evre böbrek hastalığı tablosunun geliştiği zaman olur. Böbrekler işlevlerinin ancak %10-15'ini yerine getirdiğinde hastanın artık diyaliz tedavisine ihtiyacı vardır.
Böbrek vericisi olan kişiler genellikle 4-6 hafta içinde normal hayatlarına dönebilirler.
Dr. Yorulmaz, “Türkiye'de Ekim 2022 itibariyle; bin 351 kalp, 23 bin 808 böbrek, 2 bin 494 karaciğer, 273 pankreas, 179 akciğer, 2 incebağırsak, 3 bin 398 kornea olmak üzere 31 bin 505 kişi organ nakli bekliyor.” dedi.
Böbrek nakli (transplantasyon) yapılamayan hasta çok azdır. Aktif infeksiyonu olanlara nakil yapılamaz. Bu durumdaki hastaların tedavisi yapıldıktan sonra nakil gerçekleştirilebilir.
"Böbreklerde basit kist, bir veya iki böbrekte hafif küçülme, üriner enfeksiyon, ailesinde böbrek hastalığı olanlar, sorunsuz tek böbrekli olanlar veya böbrek vericileri rahatlıkla oruç tutabilirler. Bu kişilerin tuza ve içtikleri suyun miktarına dikkat etmeleri yararlı olur."
Son dönem böbrek yetersizliği nedeniyle diyaliz tedavisine başlanan hastalarda da sigaranın bıraktırılması için gayret edilmelidir. En sık ölüm nedeninin kardiyovasküler hastalıklar olduğu diyaliz hastalarında sigara içilmesi morbidite ve mortaliteyi ciddi derecede artırabilir.
Böbrek nakli olanlar, özellikle ilk 6 ayda, enfeksiyonlara duyarlı olduklarından, kalabalıklardan ve hastalıklı kişilerden uzak durmalıdır. Bedensel hijyenlerine maksimum özeni göstermelidirler. Böbrek nakli olanlar verilen ilaçların kullanımı yanında beslenme rejimlerine de uymak durumundadır.
Önemli olan böbrek yetmezliği gelişmeden müdahale etmektir. Böbreklerde kalan hücreler kendilerini yenilemez tam tersi ilerler ve daha kötüye gider.
Yukarıdaki bilgide de anlaşıldığı üzere bir böbreğin olmaması (yani 1.milyon nefron olmaması) çok büyük sorun yaratmaz. Tek böbrekten dolayı nefron sayısı azalınca diğer nefronlar büyür ve fonksiyonlarını arttırır. Hasta hiçbir şey hissetmeden iki böbrekli insanlar gibi yaşayabilir.
Böbrek nakli ameliyatında böbrek, orijinal yerine değil, sağ veya sol kasık bölgesine yerleştirilir. Hastanın çalışmayan böbrekleri çoğunlukla çıkartılmaz. Ameliyat sırasında bağırsaklar ile temas olmadığından, hasta ameliyattan sonra çok çabuk beslenmeye başlar ve hızla iyileşir.
Yayımlandığı 16 Aralık 2010 günü yürürlüğe giren yeni yönetmelik gereğince, artık renal transplantasyon yani böbrek naklinin oranı %40'dan %70'e çıkarıldı. Yapılan bu değişiklik sonrasında, malülen emekli edildikten sonra böbrek nakli olan SSK ve Bağ-Kur'luların malüllük aylıkları kesilmeyecek.
%90 ve bu oranın altında engellilik derecesi olan bireylerden ilk araç alımlarında ÖTV ödemesi alınmaz. Ancak engellilik derecesi %90'dan az olan görme engelli, zihinsel engelli, işitme engelli, kalp hastası ve böbrek hastası bireyler ÖTV avantajından faydalanamaz.
Ameliyat sonrasında bir süre daha diyaliz tedavisine devam etmek gerekebilir. Böbrek nakli yapılan hastaların ameliyat sonrasında 5-7 gün gibi bir süre hastanede yatmaları gerekirken, vericilerde bu süre 3-5 gündür.
5.evre SON DÖNEM BÖBREK YETMEZLİĞİ EVRESİDİR. Önceki evrelerde bulgular şiddetlenmiş tüm organ ve sistemlere ait bulgular ortaya çıkmış idrar miktarı azalmıştır. Artık diyet ve tedavi yetersiz kalmıştır hastanın ömür boyu diyaliz desteğine ihtiyacı vardır.
Sezer, "Böbrek yetmezliğine bağlı diyaliz hastası, kendi yaşıtlarından yaklaşık 10 kat fazla kalp krizi ve felç gibi kardiyovasküler ölüm nedeni ile karşı karşıyadır" diye konuştu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri