Kum veya taş dökme sırtta ya da yanlarda ağrı, idrarda kan ve ağrı ile birlikte mide bulantısı-kusma ile belirti verebiliyor. Çoğu böbrek taşı nohut büyüklüğünde iken, bir kum tanesi kadar küçük ya da bir golf topu kadar büyük de olabiliyor.
Böbrek taşının düştüğünü nasıl anlarım? Ağrılarınız bir anda kesildiyse, idrar yaparken bir parçanın çıktığını hissettiyseniz ve uzun süredir ağrı yaşamıyorsanız böbrek taşınız düşmüş olabilir.
Taşlar safra kanalına düşerse sarılık, idrar renginde koyulaşma, dışkı renginde açılma, ateş olabilir. Taşlar pankreas kanalını etkileyip pankreatit denilen(pankreasın bir çeşit iltihabı) durumuna yol açarsa kuşak tarzında belin her iki yanına vuran ağrı da oluşabilir.
6mm üstündeki taşlar müdahale ile düşürülür. 4-6 mm arasındaki taşların bazılar kendiliğinden bazılarıda müdahale ile düşer. 4 mm altındaki taşlar ise kendiliğinden düşer.
Eğer taş oradan düş Müddetçe ağrı geçmez. Ancak taş düşer ya da tedavi edilirse o zaman ağrı gider. Bir de bir şekilde ağrı gider.
İlgili 45 soru bulundu
Böbrek taşı nasıl düşer ve düşürme yolları
İdrar kanalına düşen küçük taşlar için günlük 23 litre sıvı alımı, hareket, ağrı kesici ve üreteri genişletici ilaçlar başlangıç tedavisi olarak önerilmektedir.
Fakat bazı küçük böbrek taşları herhangi bir belirtiye sebep olmadan idrar yolu ile atılabilmektedir. Böbrek taşı belirtileri başında şiddetli bir ağrı gelmektedir. Ağrı sırtta, böbrek bölgesinde, alt karın bölgesinde, kaburgaların altında ve kasıklarda meydana gelebilmektedir.
Böbrek taşları genellikle üreter yani idrar yoluna girdikleri dönemde belirti vermektedir. Böbrek taşının yaygın semptomları arasında bel ve sırt ağrısı, idrarda kan, mide bulantısı, kusma, ateş ve kötü kokan ya da bulanık görünen idrar yer alır.
En sık ortaya çıkan belirti ağrıdır. Böbrek taşları ağrı dışında bulantı, kusma, idrarda kanama, idrar yapma alışkanlığında ani bozulma gibi belirtilere de yol açabilir. Bunlar arasında; sık idrara çıkma, idrarı yapıp rahatlayamama, idrar yaparken yanma, idrar akışkanlığında azalma sayılabilir.
Prof. Dr. Sinan Zeren, “Yarım santimetreye kadar olan taşları hastaların kendi başlarına bol su içerek, hareket ederek, ip atlayarak, koşarak düşürmeleri mümkün.
Böbrek taşı tedavisi tamamen taşın büyüklüğüne ve idrar yolundaki yerine bağlı. Örneğin üreter dediğimiz böbrekle idrar yolunu bağlayan boruyu tıkayan bir taş varsa, bu taşların ilaçların yardımıyla birkaç hafta içinde kendiliğinden düşmesi beklenebiliyor.
Böbrek Taşı Düşürme Teknikleri
Yeterli miktarda sıvı tüketmek, idrarın yoğunluğunu azaltarak taşların kolayca atılmasına yardımcı olur. Günde en az 2-3 litre su içmek önerilir. Bunun yanı sıra aktif bir yaşam tarzı benimsemek ve düzenli egzersiz yapmak, böbrek taşı düşürme sürecini destekler.
Hareket etmek yalnıza taş için değil, genel sağlık için de önerilir. Ancak halk arasında taşı olan hastalar için önerilen ip atlama, hoplama, zıplama gerçekten de taşların hareket etmesini kolaylaştırır.
Sırtta veya yanlarda ağrı, idrar yaparken ağrı ve yanma, kötü kokulu idrar yapma, idrarda kan, mide bulantısı ve kusma böbrekte kum olması ya da kum dökmede görülen belirtilerdir. Küçük taşlar idrar yolundan geçebiliyor ancak daha büyük olanlar için ameliyat olunması gerekebiliyor.
Genel veya spinal (belden iğne ile uyuşturma) anestezi altında dış idrar kanalından kameralı aletle girilir ve idrar kesesine ulaşılır. Bu sırada idrar borusunda darlık varsa bu dar bölge lazerle veya soğuk bıçakla açılabilir. Mesane içindeki taş lazerle toz haline getirilir ve temizlenerek ameliyat tamamlanır.
Genel olarak kaburgalar ve kalça arasında veya alt karından vücudun yan tarafına yayılan bir ağrı kendini gösterir. Bu ağrı çoğunlukla sırta ve kasıklara da yayılır. Ağrılar şiddetlendikçe mide bulantısı da olur hatta zaman zaman kusma meydana gelir. Kum dökme ağrısı genellikle belirli aralıklarla ortaya çıkar.
Eğer taş idrar kanalına girmiş ve orda ise idrar kanalı spazma girerek gerilmektedir. Bu gerilmeler şiddetli ağrıları doğurmaktadır. Böbrek havuzunun böbrek taşı tarafından tıkanması aynı idrar kanalında olduğu gibi şiddetli ağrılara sebep olur. Böbrek ağrıları ilk zamanlarda aralıklarla olur.
Böbrek taşı ağrısı böğür dediğimiz sırt bölgesinde başlar. Kıvrandırıcı bir ağrıdır. Bunun yanı sıra ağrının şiddetli gittikçe artar. Pozisyonla, hareket etmekle ağrının şiddeti değişmez.
Bol su içmek, taşların hareketini kolaylaştırarak ağrıyı azaltabilir. Sıcak kompresler veya sıcak banyo, kasları rahatlatarak ağrıyı hafifletebilir. Doktor tavsiyesi ile ağrı kesici ilaçlar veya anti-inflamatuar ilaçlar kullanabilirsiniz, ancak dozajı ve kullanım süresini doktorunuza danışmadan değiştirmemelisiniz.
Taşlar genelde idrar yoluna düştüklerinde belirti vermektedir. Taşlar üreteri tıkayarak idrar geçişini engelledikleri aşamada şiddetli ağrı başlamaktadır. Taşın en önemli belirtisi şiddetli ağrıdır. Ağrı böbreklerde, sırtta, kaburgaların altında, kasıklarda ve karnın altında yoğun bir şekilde hissedilmektedir.
Su tüketiminin yeterli ve fazla olması idrar volümündeki artış ile kanaldaki böbrek taşlarının düşme ihtimalini arttırır. Önerilen su tüketimi yaşa, kiloya yaşanılan iklime göre değişmekle birlikte bir yetişkin için taş döneminde ortalama 4 litre su tüketilmesini öneririrm.
Böbrek taşı tedavisinde taşın büyüklüğü tedavinin biçimini de etkiler. Genel kabul, 6 mm üstündeki taşların müdahale ile düşürülmesi gerektiği yönündedir. 4-6 mm arasındaki taşların bazıları kendiliğinden, bazıları da müdahale ile düşer. 4 mm altındaki taşlar ise kendiliğinden düşmesi beklenir.
Böbrekteki taşların idrar yolunu tıkaması ve idrar kesesine idrarı taşıyan yol olan üreterlere ilerlediğinde ise, taşın seviyesine göre şiddetli, bazen dayanılmaz yan ağrısı, bulantı, kusma, karında şişkinlik, kasığa vuran ağrı, sık idrara çıkma gibi şikayetlere sebep olabilir.
Böbrek içerisinden üretere taş düştüğü zaman üreter daha fazla kasılarak taşı dışarı doğru atmaya çalışır. Çok küçük boyuttaki taşlar yani 5mm'den küçük taşlar %85 kendiliğinden idrar ile birlikte atılır. Daha büyük taşların düşme şansı maalesef azdır.
Böbrek taşı olan hastalarda en sık görülen şikayet ağrıdır. Bazı hastalarda ağrı fark edilmeyecek kadar hafif düzeydeyken, bazılarında son derece şiddetli olabiliyor. Böbrek taşlarından kaynaklanan ağrılar genelde aralıklarla kendini gösterip kaybolan ağrılar şeklinde görülüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri