Böbrek taşları genellikle üreter yani idrar yoluna girdikleri dönemde belirti vermektedir. Böbrek taşının yaygın semptomları arasında bel ve sırt ağrısı, idrarda kan, mide bulantısı, kusma, ateş ve kötü kokan ya da bulanık görünen idrar yer alır.
Böbrek taşları fiziksel muayene, üriner sistem grafisi ve USG ile kolaylıkla tespit edilebilir. Bunun yanı sıra hastadan kan testleri ve tam idrar testi istenir. Ameliyat planlanan hastalarda ise ayrıca BT'ye başvurulur.
Kan ve idrar tahlili yoluyla böbreklerde bir hasar olup olmadığı anlaşılmaya çalışılır. Kanda kalsiyum, fosfor ve ürik asit seviyelerine bakılır. Zaman zaman hastadan 24 saatlik idrar toplama da istenebilir. Böbrek taşı tanısında kullanılan görüntüleme yöntemlerinin başında ise bilgisayarlı tomografi (BT) gelmektedir.
Fiziksel muayene sırasında karın ve böbreklerin bulunduğu bölgelere elle vurulduğunda hissedilen ağrı taşın varlığına işaret eder. Özellikle taşın bulunduğu tarafta şiddetli ve keskin bir ağrı vardır. İdrar ve kan tahlili gibi laboratuvar testleri de teşhis için kullanılan yöntemler arasındadır.
Eğer taş idrar kanalına girmiş ve orda ise idrar kanalı spazma girerek gerilmektedir. Bu gerilmeler şiddetli ağrıları doğurmaktadır. Böbrek havuzunun böbrek taşı tarafından tıkanması aynı idrar kanalında olduğu gibi şiddetli ağrılara sebep olur. Böbrek ağrıları ilk zamanlarda aralıklarla olur.
İlgili 39 soru bulundu
Ağrı böbrekte olabileceği gibi, taşın idrar kanallarındaki yerleşimine bağlı olarak kasıkta veya daha aşağıda olabilir. Bazen de bel ve sırt bölgelerinde hafif adale ağrısı benzeri yakınmalar olabilir.
Bol miktarda su içmek, böbrek taşı düşürme sürecinde en önemli faktördür. Yeterli miktarda sıvı tüketmek, idrarın yoğunluğunu azaltarak taşların kolayca atılmasına yardımcı olur. Günde en az 2-3 litre su içmek önerilir.
Günde 10-12 bardak sıvı tüketimi (en az 6 bardak su olmalı); idrar miktarını artırarak kimyasalların böbrek taşına dönüşmeden çözülmesini ve idrarla atılmasını sağlar. Turunçgiller, taş oluşumunun önlenmesi ve azaltılmasına yardımcı olur. Mevsiminde portakal ve taze limon ve limon suyunu eksik etmemeye özen gösterin.
Bol su ve hareket taşların düşmesine yardımcı olur. Üreter kanallarını genişletici İlaç tedavisi ile taş düşürmek mümkün. 5 mm üstü taşları da operasyon yolu ile düşürülmektedir. Hangi boyutta hangi uygulama yapılmalıdır? 6mm üstündeki taşlar müdahale ile düşürülür.
İdrarın pembe, kırmızı veya kahverengi renkte olması durumunda, bir böbrek taşı olabilir. İdrar yaparken yanma veya ağrı: Taş idrar yolunu tıkadığında, idrar yaparken yanma veya ağrı hissi ortaya çıkabilir.
Hastalarımızın 'böbrek taşı eriten ilaç' arayışı da mevcuttur. Böyle bir ilaç da maalesef yoktur.
Bunun için de bazı testler yaparız. Bunlar içerisinde en temel testimiz ürolojide kullandığımız idrar tahlilidir. İdrarında bir görüntüde herhangi bir şey olmasa bile mikroskobik düzeyde kan hücrelerinin gözükmesi, idrar yolunda bir kum dökme ya da taş için erken uyarıcı olabilir.
Safra kesesi taşlarının, ana safra kanalına düşüp tıkanmaya yol açtığı durumlarda da bulantı, kusma, karın ağrısı, titremeyle yükselen ateş, sarılık gelişebilir. Nadiren de taşların pankreas kanalına zarar vermesi sonucu akut pankreatit gelişebilir.
Mastürbasyon ve böbrek taşları
Bu çalışmanın temelini, sertleşmeyi sağlayan nitrik oksit denen maddenin idrar kanalında yaptığı genişleme oluşturmaktadır. Genişleyen idrar kanalından taşların düşmesi daha kolay olmaktadır.
Bol su içmek: Bol su içmek, böbrek taşlarının oluşumunu önlemeye ve böbrek ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Ağrı kesiciler kullanmak: Ağrı kesiciler, böbrek ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Ilık kompres yapmak: Ilık bir havlu veya sıcak su torbası, ağrılı bölgeye 10-15 dakika boyunca uygulanabilir.
Böbrek taşı nasıl düşürülür? 5 mm'nin altındaki böbrek taşları bol su tüketimi, egzersizlerle kendiliğinden düşebilir. Doktor kontrolünde kullanılan üreter kanallarını genişletici ilaç tedavileri ile de böbrek taşı düşürülebilir. Ancak 5 mm üstündeki böbrek taşları ameliyat ile böbreklerden temizlenebilir.
Günlük en az 2,5-3 litre arasında su içilmeli gerekmektedir. Bununla birlikte çay, kahve, asitli içeceklerin tüketimini büyük oranda azaltmak taş düşürmede oldukça etkilidir.
Bir böbrek taşı genellikle böbreğin içinde hareket edene veya böbrekleri ve mesaneyi birbirine bağlayan tüpler olan üreterlere geçene kadar şikayete neden olmaz. Üreterlere geçerse, idrar akışını engelleyebilir ve dolayısıyla böbreğin şişmesine ve kramp benzeri ağrılara neden olabilir.
Hareket etmek yalnıza taş için değil, genel sağlık için de önerilir. Ancak halk arasında taşı olan hastalar için önerilen ip atlama, hoplama, zıplama gerçekten de taşların hareket etmesini kolaylaştırır.
Böbrekte taş oluşumu yönünden en riskli maddelerden biri de oksalattır. Bu nedenle günlük beslenmede oksalattan zengin besinlerin çıkartılması gerekir. Böbrek taşı hastaları şu besinlerin tüketiminden mümkün olduğunca kaçınmalıdır; İçecekler: Çay, kahve ve alkol…
Spor yapmak, ip atlamak, en azından yürüyüş yapmak dahi taşın ilerleyişini hızlandırır. Ancak spor yaparken terlemeyle sıvı kaybettiğimiz için daha fazla su tüketmeyi unutmayalım. Aslında hareketli bir yaşam metabolizmamız için de yararlı olup böbrek taşının oluşumunu önleyici etkisi vardır.
Maydanoz suyu böbrek taşı düşürücü etki göstererek böbreklerin sağlıklı çalışmasını sağlar. Böbrekleri çalıştırarak idrar söktürür ve idrar yolu enfeksiyonlarına karşı iyileştiricidir. Aynı zamanda maydanoz suyu adet söktürücü etki taşır.
Sahip olduğu vitaminler sayesinde cilt ve saç sağlığını korumaktadır. Saçlarınızın ihtiyacı olan nem dengesini sağlar. Eğer böbrek taşı şikayeti ile stres içindeyseniz, yoğurt suyunun antioksidan etkisi ile böbrek taşını düşürmek daha kolay olacaktır.
Feridun Kunak Show'da yanıt buldu. Feridun Kunak, içerisinde zeytinyağı, limon suyu ve çörek otu olan böbrek taşı ve kum döken kolay tarif verdi. Kunak, karışımın bir ay kullanılmasını, doktora danışmadan içilmemesini tavsiye etti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri