Kalsiyum Taşları: Çoğu böbrek taşı kalsiyum taşıdır (özellikle kalsiyum okzalat). Bu hastalarda idrarda yüksek kalsiyum, oksalat, ürat ya da düşük sitrat seviyeleri saptanır. Fazla tuz tüketimi idrarda kalsiyum miktarının artmasına neden olur.
Kanda kalsiyum, fosfor ve ürik asit seviyelerine bakılır. Zaman zaman hastadan 24 saatlik idrar toplama da istenebilir. Böbrek taşı tanısında kullanılan görüntüleme yöntemlerinin başında ise bilgisayarlı tomografi (BT) gelmektedir. Ayrıca, teşhis için böbrek, üreter ve mesane bölgesi röntgeni de istenebilir.
Kan testi: Böbreklerin doğru çalışıp çalışmadığının kontrolünü sağlamak için kan testi yapılabilir. Özellikle kandaki ürik asit ve kalsiyum gibi böbrek taşı oluşumunda etkili olabilecek maddelerin oranları incelenir. İdrar testi: İdrarda kan ve enfeksiyon varlığı belirlenebilir.
Yapılan testlerden ilki idrar tahlilidir. Taş hastalarının idrarlarında kan hücreleri, kristaller ve enfeksiyon varsa bakteriler görülür. Kan tahlili olarak böbrek fonksiyon testleri (kreatinin, üre, BUN) öncelikle yapılmalıdır. Enfeksiyon şüphesi varsa tam kan sayımı ve enfeksiyon belirteçleri yapılmalıdır.
Kreatinin Yüksekliği
Ayrıca, mesane taşları, mesane kitlesi, üretra taşları da kreatinini yükseltebilir. Bunun dışında kullanılan ilaçlar da kreatinin seviyesini artırabilmektedir. Kreatinin yüksekliği, kreatin seviyesinin normalden daha yüksek olması olarak ifade edilir.
İlgili 38 soru bulundu
Hastanede yapılan bu tahlillerde böbrek fonksiyon testleri (üre-kreatinin), kan elektrolit düzeyleri (sodyum, potasyum, klor, kalsiyum) ve enfeksiyon belirteçleri testleri (kan sayımı, CRP, idrar tahlili ve kültürü gibi) değerlerine bakılır.
Parathormon(PTH) yüksekliği, paratiroid bezlerinizin çok fazla hormon salgılaması sonucu kandaki kalsiyum düzeyinin yükseldiği anlamına gelir. Parathormon yüksekliği kemik erimesi ve böbrek taşı gibi sorunlara da sebebiyet verebilir.
Böbrek taşları fiziksel muayene, üriner sistem grafisi ve USG ile kolaylıkla tespit edilebilir. Bunun yanı sıra hastadan kan testleri ve tam idrar testi istenir. Ameliyat planlanan hastalarda ise ayrıca BT'ye başvurulur.
Röntgen filminde böbrek taşı varsa genellikle görülür. Bu film çekilirken hasta yatırılır. Fakat bütün taşlar direkt röntgen filminde görülmeyebilir. Bütün taşların görüldüğü sistem bilgisayarlı tomografidir.
Hastalarımızın 'böbrek taşı eriten ilaç' arayışı da mevcuttur. Böyle bir ilaç da maalesef yoktur.
İdrarın pembe, kırmızı veya kahverengi renkte olması durumunda, bir böbrek taşı olabilir. İdrar yaparken yanma veya ağrı: Taş idrar yolunu tıkadığında, idrar yaparken yanma veya ağrı hissi ortaya çıkabilir.
Böbrekte taş varlığı, çok şiddetli ağrıya ya da başka belirtilere yol açarak kişinin yaşam kalitesini ciddi şekilde bozabilir. Bunun dışında, tedavi edilmeyen taşların yaratabileceği en önemli risklerden birisi böbrek enfeksiyonudur. Enfeksiyon varlığında; yüksek ateş, üşüme, titreme gibi belirtiler olabilir.
İdrar testleri, idrarda böbrek taşı oluşturan yüksek seviyede mineral olup olmadığını gösterebilir. İdrar ve kan testleri, hastada ne tür bir böbrek taşı olduğunun öğrenilmesine yardımcı olabilir. İdrar tahlili idrarda kan olup olmadığını ve böbrek taşı oluşturabilecek mineralleri gösterebilir.
Kreatinin seviyelerinin kanda yüksek olması oluşan kreatinin böbrekler tarafından düzgün şekilde atılamadığını gösterir. Kreatinin yüksekliği; uzun süreli susuz kalma, idrar yolu tıkanıklığı, proteinin tüketiminin aşırı olması, yoğun şekilde egzersiz yapmak, ağır geçirilen enfeksiyonlarda görülebilmektedir.
Serum Na, K, Cl, HCO3, kreatinin ve üre azotu (BUN) düzeyleri böbrek işlevlerini değerlendirmek için en sık kullanılan testlerdir.
İdrar yolu enfeksiyonu, kanlı idrar yapma, yanlarda ağrı-böğür ağrısı denilen, böbrek taşı oluşumu ve yüksek tansiyon böbrek kistleri belirtileri arasında sayılabilir. Kistlerin çokluğu ve büyüyerek diğer dokulara zarar vermesi hastalarda ağrıya sebep olabilir.
Böbrek enfeksiyonunun en yaygın belirtileri arasında bulantı, donuk ağrı, idrara çıkma sırasında yanma veya ağrı, idrarda kan veya irin, keskin ağrı, kötü kokulu veya bulanık idrar, kusma, sırt veya kasık bölgesi ağrısı, titreme ve ateş görülür.
Ultrasonla böbrek içerisinde ya da mesanede taş varsa çok rahatlıkla tanısı konabilir. Böbrek dışındaki taşların; böbrekten çıkmış, mesaneye düşmekte olan üreter dediğimiz kanal içerisinde sıkışmış taşların ultrasonla tespit edilmesi genellikle mümkün olamaz.
İdrar yolundaki tıkanıklıklar: Böbrek taşlarları veya prostat büyümesi gibi idrar akışını engelleyen patolojik durumlarda da idrar yolu enfeksiyonu riski yüksektir.
Bol miktarda su içmek, böbrek taşı düşürme sürecinde en önemli faktördür. Yeterli miktarda sıvı tüketmek, idrarın yoğunluğunu azaltarak taşların kolayca atılmasına yardımcı olur. Günde en az 2-3 litre su içmek önerilir.
Böbrekte yıllarca kum olabilir ve hiç belirti vermeyebilir. Kum büyüdükçe ve taşa dönüştükçe şikayetler başlayabilir.
Bilimsel araştırmalar incelendiğinde D vitamini ve kalsiyum kullanan ileri yaş kadınlarda böbrek taşı oluşum riskinin arttığı gösterilmiştir. Ancak taş oluşumuna etkisinin olmadığını gösteren araştırmalar da vardır. Cochrane meta-analizlerinde ise net olarak taş riskini artırabileceği vurgulanmıştır.
Böbrek taşının düştüğünü nasıl anlarım? Ağrılarınız bir anda kesildiyse, idrar yaparken bir parçanın çıktığını hissettiyseniz ve uzun süredir ağrı yaşamıyorsanız böbrek taşınız düşmüş olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri