Adrenal Yetmezliği Belirtileri arasında en sık olarak yorgunluk, tuz ihtiyacı, kilo kaybı, bulantı, kusma ve karın ağrısı bulunur. Bu durum özellikle aşırı fiziksel aktivite, basit enfeksiyonlar ve ameliyat gibi durumlarda daha da şiddetli olarak ortaya çıkarak hayatınızı tehdit edebilir.
Adrenalin ve noradrenalin hormonlarının etkileri şunlardır:
Metabolizmayı hızlandırır.
Böbreküstü bezi kaynaklı birçok hastalık bulunmaktadır fakat en önemlileri Addison, Adenoma, Aldesteron ve Kortizol hastalıklarıdır. Bu hastalıklar haricinde adrenal hiperplazi, adrenal cushing sendromu, primer hiperaldosteronizm, feokromositoma, adrenokortikal karsinoma gibi çeşitli hastalıklar da bulunmaktadır.
Cilt problemleri, kilo problemleri, kan basıncı problemleri, tansiyon problemleri başta olmak üzere çarpıntı, terleme, ağrılı süreçler, kıllanma, çatlak oluşumu, erkeklerde memelerde büyüme gibi çeşitli belirtiler ortaya çıkarabilir.
Bu belirtiler arasında aşırı yorgunluk, güçsüzlük, karın ağrısı, kas ve eklem ağrıları, tuz yeme isteği, baş dönmesi, bulantı ve kusma, iştahsızlık ve kilo kaybı şeklinde sıralanabilir.
İlgili 29 soru bulundu
Böbrek ağrısı nereye vurur? Böbrek ağrısı genellikle sırtta (kaburgaların altında, omurganın sağında veya solunda) hissedilir. Yanlar, üst karın veya kasık gibi diğer bölgelere yayılabilir.
Hipofiz bezi üzerinde bulunan işleyiş bozuklukları acth testi sayesinde anlaşılır. Aynı zamanda kişilerin böbrek üstü bezleri de yaşanılan hastalıklar da bu test sayesinde anlaşılır. Bu test genel olarak kişilere yapılan Kortizol testleri ile beraber yapılır. Yapılan test sonucunda hastaya da tanı konur.
Adrenal Yetmezlik Belirtileri:
Açıklanamayan kilo kaybı veya kilo artışı Vücut ve kas ağrıları Yorgunluk (sabah yataktan kalkma zorluğu)
Açıklanamayan kilo kaybı veya kilo alımı, kas güçsüzlüğü, mide bulantısı, kusma ve göbekte çatlaklar oluşması gibi belirtileri bulunan böbrek üstü bezi kanserinin tedavisi ise cerrahi, radyoterapi, kemoterapi ve ilaç tedavileri olarak uygulanabiliyor.
Endokrinologlar yani bu konudaki uzman kişiler, salgı bezlerinden doğan hastalıkları önce teşhis sonrasında ise tedavi eder.
Böbreklerde olan kistler varsa tümörler belirtilmeli, hangi yapılarla ilişki halinde ise rapora yazılmalıdır. Böbrek Üstü Bezleri: Yani adrenal bezi böbreğin üstünde yağlı dokulardır, normalde ultrasonda görülmezler. Büyümüş böbrek üstü bezleri ultrasonda görülebilir.
Kan şekerini düzenlemek, elektrolit dengesini sağlamak ve böbreküstü bezlerini desteklemek hedeflendiğinden daha sık beslenmek (Örneğin 4-5 saatte bir) gerekebilir. Elbette tüketilen gıda önemli. Potasyum, sodyum, magnezyumca zengin sebzeler, sebze suları, kuruyemişler tercih edilmeli.
Her iki kanser türünde de kesin teşhis ultrason, bilgisayarlı tomografi (BT), manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ve diğer tıbbi görüntüleme tetkiklerinin incelenmesi sonucunda konulabilir. Fakat buna ek olarak fiziksel muayene, kan ve idrar testleri gibi uygulamaların da teşhiste önemli bir yeri vardır.
Bu bezin vücutta hayati bir önemi vardır. Böbrek üstü bezleri çok sayıda hormon üretimi ve salgılanmasında görevli olan endokrin bezlerdir. Bu hormonlar cinsiyet hormonları (östrojen, testesteron gibi), kortizol, aldosteron, adrenalin ve noradrenalindir.
Böbreklerin hemen üzerinde yerleşen adrenal bezler önemlidir çünkü strese cevap vermenize yardımcı olurlar. Kronik stresiniz varsa adrenaliniz hasarlanır, enerjiniz düşer, adrenal yorgunluk ortaya çıkar ve hayatınızı yönetmek zorlaşır. Aynı zamanda yorgun ve halsiz hissedersiniz.
Ancak adrenal bezlerinin yetmezlik nedeniyle strese karşı kortizol üretimini artıramaması, Addison krizine yol açabilir. Addison krizi, düşük tansiyon, düşük kan şekeri seviyeleri ve kanda yüksek potasyum seviyeleri gibi belirtiler ile hayatı tehdit eden bir durumdur.
Karın, göğüs ve baldırda da kıllanma olabilir, %35 hastada sivilce (akne) ve cilt yağlanması (sebore) vardır. Psikolojik Değişiklikler: Hastaların çoğunda depresyon, halüsinasyon, paranoya, manik davranışlar ve uyku bozuklukları olabilir.
Tetkik için hasta önce sırtüstü yatırılır ve karın bölgesine ultrason jeli sürülür ve ultrason probu ile böbreklere bakılır. Böbrek ultrasonu esnasında hastanın yüzükoyun yatırıldığı da olur. Böbrek ultrasonu sırasında hastadan yana doğru dönmesi istenebilir.
Böbrek üstü bezinde bir kitle tespit edildiğinde öncelikle kitlenin boyutunu değerlendirmek gerekir. Kitlenin çapı 3cm ve daha küçük ise bunların kötü huylu (kanser) olma oranı düşüktür (%3'ün altında). Kitlenin boyutu büyüdükçe kanser olma olasılığı da artar.
Hormonlar vücut fonksiyonlarının düzgün çalışması için gereklidir. Bu hormonlardan biri olan leptin, vücut ağırlığının düzenlenmesinde rol oynayan yağ hücreleri tarafından üretilen bir peptit hormonudur. Aynı zamanda “tokluk hormonu” olarak da adlandırılır. Leptin hormonu iştahı azaltır ve açlığı düzenler.
Kilo vermeyi engelleyen hormonlardan birisi ghrelin hormonudur. Bu hormon mideden salgılanır ve kan yoluyla beyne ulaşıp yemek yeme isteğini artırır.
Aldesteron, progesteron, kortizol, östrojen, prolaktin, ACTH ve büyüme hormonları gibi farklı kimyasalların bir ya da birkaçının az veya çok çalışması kilo vermeyi yavaşlatabilir.
Numunenin sabah 7-10 arası (saat 8) alınması tavsiye edilir.
Uygulanan testler sonucu kortizol düzeyi yüksek, ACTH düzeyi düşük ise hastada böbrek üstü bezi tümörü görülür. Uygulanan testler sonucu kortizol düzeyi düşük, ACTH düzeyi yüksek ise hastada Addison hastalığı (böbrek üstü bezi hasarı) ve Hipopituitarizm hastalıkları görülür.
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Böbrek üstü bezleri (adrenal bezler, suprarenal bezler, sürrenal bezler), üçgen biçimini andıran iç salgı (endokrin) bezleridir. Anatomik olarak böbreklerin hemen üstlerinde bulunduklarından bu adı almışlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri