Allah da onların hastalıklarını arttırmıştır. Yalan söyledikleri için, onlar için acı bir azap vardır” (Bakara 2/10) mealindeki ayette yalan, ikiyüzlü münafıkların bir özelliği olarak haber verilmektedir. Ayrıca bu ayette, yalan söyleyenlerin ahirette acı bir azap ile karşılaşacakları haber verilmektedir.
Yalan söylemek haramdır, ama savaşta düşmana karşı helâl, hatta yerine göre farz olur. Müminleri zarardan kurtarmak için, dini korumak, İslamiyet'in bir emrini yerine getirmek için olursa sevabdır. Fitneye sebep olan doğru ise günahtır.
Hemen bütün hadis kaynaklarıyla ahlâk ve tasavvuf kitaplarında zikredilen bir hadisin meâli de şöyledir. “Sizi yalan söylemekten menederim; çünkü yalan söylemek günaha, günah da cehenneme götürür.
Yalan söylemek, bilişsel olarak yok edici olabilir; yalan söylemek, insanların cezalandırılma riskini arttırabilir, kendilerini değerli kişiler olarak görememeleri insanların öz saygılarını tehdit edebilir ve toplumdaki güveni sarsabilir.
Bu hastalığa sahip olan bireyler mitoman veya patolojik yalancı olarak tanımlanmaktadır. Bazı kişiler karşısındaki kişinin duygularını incitmemek ve onu üzmemek için beyaz yalanlar söyleyebilir. Mitoman kişiler bu durumun aksine herhangi bir neden olmadan yalan söyleyebilir.
İlgili 27 soru bulundu
Bir insanın yalan söylediğini anlamanın en kolay yolu gözlerinin içerisine bakmaktadır. Çünkü gözler kalbin aynasıdır ve aslında içimizden geçirdiklerimizi yansıtır. Örneğin yalan söyleyen insanlar gözlerini karşısındakinden kaçırırlar. Hatta bir insan, yalan söylüyorsa, gözünü spesifik olarak sağ tarafa kaçırır.
Mamafih, bugün geniş halk kitleleri onun (sav) müminlere üç yerde/durumda (savaş, küsleri barıştırma ve eşler arası iletişim) sınırsız yalan söyle- me hakkı tanıdığını düşünmekte ve bunu rahatlıkla uygulayabilmektedir.
Hayranların dikkatle incelediği fragmanda Jeffrey Wright'ın canlandırdığı Jim Gordon'ın yüksek profilli bir cinayeti araştırırken rastladığı not görülüyor. Kartın üstünde, “bir yalancı öldüğünde ne yapar?” sorusu yer alıyor. Bir hayrana göre şifreli ifadelerle yazılmış sorunun cevabı, “Yine yalan söyler” olmalı.
Ona söylemeniz gereken önemli bir şey olduğunu, daha evvel anlatmaya çalıştığınızı fakat onu üzmemek için söylemekten vazgeçtiğinizi açıklayın. Onu sevdiğinizi belirterek dürüst davranmadığınız için özür dileyin. Yaptığınızın yanlış olduğunu kabullenin ve ardından da kötü haberi verin.
Din düşmanlarının zararından korunmak veya müslümanları korumak için her zaman yalan söylemek caiz olur. Zalimden, bir müslümanın bulunduğu yeri, malını, günahını saklamak da caizdir.
Bunlar da: 1- Savaşta (düşmanı aldatmak için), 2- İki kişinin arasını bulmak maksadıyla, 3- Kocanın karısına, karının da kocasına (aile düzenini korumak düşüncesiyle) söylediği yalandır.
İnsanları küçümsemek, ölçüye ve tartıya özen göstermemek, adaletli davranmamak, yalan söylemek, rahatsız edici biçimde yüksek sesle konuşmak, çevreyi kirletmek, gıybet etmek, trafikte kural ihlali yapmak gibi pek çok konu kul hakkına girer.
Tabi ki yalan söylendiğinde affedip affetmemek kişinin kendi kararıdır. Ancak burada önemli olan rahatlıkla sizi aldatmaya yönelik yalan söyleyebilen bir kişinin bunu tekrar yapabileceğini bilmek. Söylenen yalan ne kadar büyük olursa olsun affetmek istedikten sonra affedilir.
2-YALAN SÖYLEMEK VE SIR SAKLAMAK
Yalan söylemek başlı başına bir aldatmadır. Eşlerin birbirlerinden gizledikleri sırlarının olması, söylenmesi gerekten bir şeyin saklanması da bir tür yalandır. Bazı durumlarda eşler karşılaşacakları tepkiden rahatsızlık duyacakları için yalan söyler ya da sır saklarlar.
Mitoman kişi sürekli hayali senaryolar, hayali olaylar ve kişiler uydurur ve söylediği bu yalanlara kendisi de inanır. Bu tip insanlar tüm hayatlarını bir yalanın üzerine kurmuştur. Mitomani hastaları hasta olduklarının farkında değildir. Bu nedenle kendiliklerinden doktora gitmezler.
Söylenilen yalana kişi kendisi de inanmaya başlarsa çok farklı bir boyuta geçmiştir ve tedavi konusu ele alınmalıdır. Mitomani olarak adlandırılan yalan söyleme bozukluğunun en yaygın tedavi yöntemi psikoterapidir. Kişinin dürtüsünün anlamı bulunup, empati ile yaklaşılarak farklı başa çıkma yöntemleri önerilebilir.
Konuşurken size çok fazla bilgi veriyorsa bu yalan söylediğinin işareti olabilir. Yalancılar, çok fazla konuşmanın dürüstlük olarak algılanacağını düşünürler. Stresli olduğumuzda ağzımız kurur, konuşmakta güçlük çekeriz. Karşınızdaki dudaklarını ısırıyor, yalıyor ya da büzüyorsa yalan söylüyor olabilir.
Esasen yalan denebilmesi için söylenen yalanın bilinçli olarak aldatmak amacıyla söylenmesi gerekir. Buna karşın şu da bilinir ki; bir yalan eğer çok defa söylenirse inanılır hale gelir.
Küçük ya da büyük ya da “beyaz yalan” diye tabir ettiğimiz yalanları 4-5 yaşlarından itibaren herkes söyler. Özellikle çocuklar istedikleri bir şeyi almak için ya da başlarının derde girebileceğini düşündüklerinde yalan söylerler.
Yalanın aslı sözdedir; geçmişte olsun ve gelecekte, vaat olsun veya başka bir şey. Doğruluğun (sıdk) karşıtı, bir konuda kasıtlı veya kasıtsız olarak gerçeğe aykırı haber veya bilgi vermek anlamlarında da kullanılmıştır. Istılahta ise gerçeğin ve hakikatin aksini söylemeye yalan denmektedir.
Kişinin gerçekleşen veya ileride gerçekleşmesi planlanan olaylar için kendini sorumlu tutması ve aşırı derecede sorumluluk duygusu hissetmesi. Çevrede oluşan durumlara karşı aşırı hassas tepkiler vermesi ve aşırı duyarlı olması. Sürekli söylenilenleri inkar etmesi ve gergin bir görünüm sergilemesi.
Yalan söyleyen insanlar genelde yakından incelenmek istemezler. Yalan söylemeden evvel ellerini suratına götürmeleri, çenesine destek vermeleri ya da burunlarıyla oynamaları çok muhtemel. Bu gibi davranışlara da dikkat etmelisiniz.. Yapılan araştırmalara göre yalan söyleme esnasında burun daha da sıcak oluyor.
Patolojik yalancılık gibi bir rahatsızlık sonucu eşlerden biri sürekli yalan söylüyorsa, bu durumda bu rahatsızlığa sahip olan eşin bir psikoloğa başvurmaları ve uygun bir terapi yöntemiyle tedavi olmaları gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri