Böbrek kistleri eğer belirli bir süreç içerisinde büyüme eğilimi gösterip, ağrıya sebebiyet veriyor ise cerrahi işlemler ile alınması uygun görülebilir. İyi huylu olan kistleri bir süre izlemek ve kendiliğinden kaybolmasını beklemek gerekebilir. Bu sıklıkla karşılaşılan ve olağan bir durumdur.
İyi huylu kistlerin büyüme göstermemesi ve ağrı yapmaması durumunda sadece yılda bir kere veya 6 ayda bir kontrollerin yapılması uygundur. Çünkü çok küçük kistler olmasından dolayı genelde hastada herhangi bir ağrıya sebep olmazlar. Bazı durumlarda kendiliğinden patlayabilir ve yok olabilir.
Son yıllarda böbrek kistlerinde uygulanan başlıca tedavi yöntem laparoskopik cerrahidir. Karın bölgesinin ön ya da yan kısmından açılan 3 delik sayesinde kamera ve cerrahi enstrümanlar ile uygulama alanına ulaşılmakta ve kist içeriği boşaltılıp kist duvarı vücuttan dışarı alınmaktadır.
Adrenal kistinin tedavisinde en konforlu ve kalıcı tedavi laparoskopi yöntemi ile kistin çıkarılması ameliyatı kliniğimizde uygulanmaktadır. Adrenal kistinin tedavisinde en konforlu ve kalıcı tedavi robotik cerrahi yöntemi ile kistin çıkarılması ameliyatı kliniğimizde uygulanmaktadır.
Kistler az sayıda ve iyi huylu yapıda iseler her hangi bir sorun teşkil etmeyebilirler. Ancak çok sayıda ve kötü huylu olan kistler böbrek yetmezliğine veya böbrek kanserine yol açabilmektedirler. Kötü huylu kistlerin kansere dönme ihtimaline karşın hasta titizlikle takip edilmeli ve gerekli tedaviler uygulanmalıdır.
İlgili 39 soru bulundu
Böbrek kistleri böbreklerden birinde veya her ikisinde birden oluşabilir ve genellikle herhangi bir semptoma neden olmazlar. Çok büyüyen, patlayan veya enfekte olan bir kist ateş, bölgede hassasiyet veya keskin ağrı ya da üst karın, yan veya sırt bölgelerinde ağrı gibi belirti ve semptomlara neden olabilir.
8-10 cm'yi geçen ya da sürekli büyüyen, ultrason ve kan testlerinde kötü huylu olma ihtimali yüksek kistler ise ameliyat ile alınır.
Sürrenal kisti ya da böbrek üstü bezi kisti olarak da bilinen adrenal kistlerinin neden oluştuğu konusunda yapılan araştırmalar hala devam etmektedir. Adrenal kisti nedenleri arasında adrenal kanama, Wilms tümörü, tromboembolik hastalık, bajteriyel enfeksiyonlar ve mantar enfeksiyonları bulunmaktadır.
Böbreküstü bezi kaynaklı birçok hastalık bulunmaktadır fakat en önemlileri Addison, Adenoma, Aldesteron ve Kortizol hastalıklarıdır. Bu hastalıklar haricinde adrenal hiperplazi, adrenal cushing sendromu, primer hiperaldosteronizm, feokromositoma, adrenokortikal karsinoma gibi çeşitli hastalıklar da bulunmaktadır.
Böbrek ağrısı nereye vurur? Böbrek ağrısı genellikle sırtta (kaburgaların altında, omurganın sağında veya solunda) hissedilir. Yanlar, üst karın veya kasık gibi diğer bölgelere yayılabilir.
Böbrek kistleri iyi huylu kitlelerdir. Nadiren tümöre dönüşürler. Ancak kontrol altında tutulmaları gerekirse cerrahi ile çıkarılmaları gerekir. Böbrek fonksiyonlarına zarar verir nitelikteyse de kistin çıkarılması önerilir.
İlaç tedavisi: Kistler belirtilere neden olduğunda veya kan basıncı gibi başka bir soruna neden olduklarında, doktorlar ilaçlar reçete edebilirler. Ameliyat: Büyük kistler veya komplikasyonları olan kistler cerrahi olarak tedavi edilebilirler. Ameliyat genellikle kistin tamamen çıkarılmasını içerir.
Tip-2 böbrek kistlerinin kansere dönüşme olasılığı %5 dir. Bu yüzden belli aralıklar ile takip edilmeleri gerekir. Tip-3 böbrek kistleri ise %50 oranında kansere dönüşebilir.
İbrahim Saraçoğlu, böbrek kistlerinin tedavisi için 15 günlük soğan kürünün uygulanmasını önermektedir.
Böbrek kistleri zararlı mı? “Basit böbrek kistleri” her zaman zararlı değildir. Bu nedenle bu kistlere “basit kistler “ denir. Ancak radyolojik tetkiklerde kist duvarında kalınlaşma, düzensizlik, kalsifikasyon ve kanlanma artışı varsa kanserleşme riski yönünden araştırılmalıdır.
Basit kistler genellikle takip edilir ve küçülmeler için doğum kontrol hapları kullanılmaktadır. İltihabi kistlerde ise antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Bunun dışında 8-10 cm'yi geçen veya sürekli olarak büyüyen ultrason ve kan testlerinde kötü huylu olma ihtimali yüksek olan kistler ameliyat ile alınmaktadır.
Karın, göğüs ve baldırda da kıllanma olabilir, %35 hastada sivilce (akne) ve cilt yağlanması (sebore) vardır. Psikolojik Değişiklikler: Hastaların çoğunda depresyon, halüsinasyon, paranoya, manik davranışlar ve uyku bozuklukları olabilir.
Görüntüleme yöntemleri olarak bilgisayarlı tomografi (BT), manyetik rezonans (MR) ve sintigrafi kullanılabilir. Böbrek üstü bezi adenomunun çapının önemi var mıdır? Böbrek üstü bezi adenomunda büyüklük 4-6 cm'yi geçerse kötü huylu (malign) yani kanser olma riski artar.
Açıklanamayan kilo kaybı veya kilo alımı, kas güçsüzlüğü, mide bulantısı, kusma ve göbekte çatlaklar oluşması gibi belirtileri bulunan böbrek üstü bezi kanserinin tedavisi ise cerrahi, radyoterapi, kemoterapi ve ilaç tedavileri olarak uygulanabiliyor.
Böbrek üstü bezinde bir kitle tespit edildiğinde öncelikle kitlenin boyutunu değerlendirmek gerekir. Kitlenin çapı 3cm ve daha küçük ise bunların kötü huylu (kanser) olma oranı düşüktür (%3'ün altında). Kitlenin boyutu büyüdükçe kanser olma olasılığı da artar.
Bazen basit bir böbrek kisti nadirde olsa zamanla kaybolabilir.
Cilt problemleri, kilo problemleri, kan basıncı problemleri, tansiyon problemleri başta olmak üzere çarpıntı, terleme, ağrılı süreçler, kıllanma, çatlak oluşumu, erkeklerde memelerde büyüme gibi çeşitli belirtiler ortaya çıkarabilir. Bu rahatsızlıklar adenomanın sebep olduğu çeşitli hormonal rahatsızlıklar temellidir.
Eğer kişide nadiren rastlanan tümör dokulu kistler bulunuyorsa, büyüklüğüne bakılmaksızın hemen cerrahi müdahaleyle alınması gerekir çünkü kanser dokulu kistlerin tamamı tehlikelidir. İyi huylu kistler ise 8-10 cm uzunluğuna ulaşmamaları durumunda herhangi bir risk teşkil etmez ve basit şekilde tedavi edilir.
Ultrasonografi ile 25 mm den büyük follikül kistleri yumurtalık kisti olarak kabul edilmektedir.
Küçük ve iyi huylu kistler, takip altında tutulur ve gerekli görüldüğünde ilaçla tedavi edilebilmektedir. Ancak, daha büyük boyutlu ve hasta için risk oluşturan kistler de mevcuttur. Bu tür kistler genellikle cerrahi bir müdaheleye ihtiyaç duymaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri