Böbrek yetmezliğinde kullanılan yöntemlerden birisi diyalizdir. Diyaliz, bir makine kullanarak kanı filtreler ve toksik öğelerden arındırarak böbreklerin işlevini yerine getirir. Kullanılan diyaliz tipine bağlı olarak, büyük bir makine veya portatif kateter torbası kullanılabilir.
Böbrek yetmezliği, böbrek fonksiyonlarında azalmaya neden olan bir rahatsızlıktır. Farklı nedenlere bağlı olarak gelişebilen böbrek yetmezliği, hastaların diyalize bağımlı hale gelmesine neden olabilir. Böbrek yetmezliği hastalarında kalıcıya yakın bir tedavi böbrek nakliyle sağlanabilir.
Potasyum açısından zengin besinler azaltılmalıdır. Özellikle muz, baklagiller, kuruyemişler, kuru meyveler, sebze ve meyve suları, domates ve hazır patates ürünleri potasyum açısından oldukça zengindir. Bozulmuş böbrek fonksiyonu idrarla sodyum atılımını azalttığı için sofra tuzu (sodyum klorür) azaltılmalıdır.
Böbreklerle ilgili rahatsızlıklar için Nefroloji doktoruna gidilmelidir. Nefrit ve pyelonefrit gibi böbrek iltihapları, akut ve kronik böbrek yetmezliği, idrar yolu enfeksiyonları, böbrek kaynaklı hipertansiyon, albümin gibi böbrek hastalıklarının tedavisini nefroloji doktoru takip etmelidir.
1. Kronik böbrek hastalığı tanısı konduktan sonra diyaliz tedavisini geciktirecek önlemler ve tedaviler uygulanır. 2. Hastalığın ilerleme sürecinde, böbreğin işlev kaybı sonucu gelişen sorunları azaltmak için çeşitli ilaç tedavileri uygulanmalıdır.
İlgili 20 soru bulundu
Akut böbrek hasarına zamanında tanı konarak, uygun tedavi verilmesi, çoğu zaman böbreklerin tekrar normal işlerini yapması sağlayabilir.
Diyaliz tedavisi, hastanın böbrekleri artık tek başına vücudun atık ve su yükünü kaldıramadığı zaman gerekir. Bu durum da son evre böbrek hastalığı tablosunun geliştiği zaman olur. Böbrekler işlevlerinin ancak %10-15'ini yerine getirdiğinde hastanın artık diyaliz tedavisine ihtiyacı vardır.
Böbrek yetmezliği süzme değerinin 60 ml/dk altına inmesi demektir. Eğer süzme değeri 20'nin altına inerse son dönem böbrek yetmezliği gelişir. Önemli olan böbrek yetmezliği gelişmeden müdahale etmektir. Böbreklerde kalan hücreler kendilerini yenilemez tam tersi ilerler ve daha kötüye gider.
Böbrek yetmezliği beş aşamada sınıflandırılır. Bunlar çok hafif (1. evre) ile tam böbrek yetmezliği (5. evre) arasında değişmektedir. Aşamalar ilerledikçe belirtiler ve komplikasyonlar da artar.
Tuz kısıtlı miktarda kullanmak için zeytin, tuzlu peynir, tuzlu bisküvi, cips, kraker, hazır çorbalar, bulyon tabletlerden uzak durmak gerekmektedir. Ayrıca tuzlu gıdalar, susuzluk hissini de artırdığı için fazla su tüketimine de neden olmaktadır. Sıvı miktarı da dikkat edilmesi gereken konular arasındadır.
Limon suyu. Hem antioksidan hem antienflamatuvar hem de diüretik özellikler gösteren doğal malzemelerden olan limonun suyunu sıkıp içmek özellikle böbrek taşı problemi olanlara en çok önerilen yöntemlerden biri.
Akut böbrek yetmezliği (ABY) süzme başta olmak üzere böbrek fonksiyonlarında saatler veya birkaç gün içinde bozulmanın yol açtığı üre ve kreatinin gibi artık ürünlerin birikmesi olarak tanımlanabilir. ABY çok kompleks bir hastalıktır.
Böbrek ağrısı genellikle karnın üst kısmında, yan veya sırtta, tek taraflı, donuk bir ağrı olarak hissedilir. Çoğunlukla tek böbrekte ortaya çıkan komplikasyonlara bağlı olarak vücudun tek tarafında hissedilen böbrek ağrısı, iki böbreğin de çalışmasını etkileyen durumlarda her iki böbrekte de görülebilir.
Kızartma, fast food, işlenmiş gıdalar ve kırmızı et aşırı tüketildiğinde hipertansiyona, bu hastalık da böbrek yetmezliğine neden olur. Aynı zamanda kafein ve asitli içecekler de böbreklerin baş düşmanıdır. Böbrek vücutta oluşan atıkların atılmasından sorumlu olan organlarımızdan birisidir.
Böbrekler için en iyisi hiç şüphesiz ki bol su içmektir. Bol su tüketmenin yanı sıra ayakları sıcak tutmak da böbrek ağrısı için alınabilecek önemli bir önlemdir. Böbrek ağrısına iyi gelen çeşitli bitkisel sular ve çaylar da mevcuttur.
Vitamin D:D
Bu nedenle böbrek hastalarında D vitamini kullanmak gerekebilir. Kalsiyum ve fosforun emiliminde ve kemik oluşumunda görev alır. Eksikliği kemikte bozukluklara yol açar.
Hasta diyalize girse de vaskülit tedavisine devam edilir, bu süre 6 ay-1 yıl devam eder. Eğer hasta tedaviye geçte olsa yanıt verirse, uzun süren bir diyaliz tedavisine rağmen vaskülitin düzelmesi nedeniyle diyalizden çıkma şansına sahip olabilir.
Yukarıdaki bilgide de anlaşıldığı üzere bir böbreğin olmaması (yani 1.milyon nefron olmaması) çok büyük sorun yaratmaz. Tek böbrekten dolayı nefron sayısı azalınca diğer nefronlar büyür ve fonksiyonlarını arttırır. Hasta hiçbir şey hissetmeden iki böbrekli insanlar gibi yaşayabilir.
Diyaliz uygulanması için böbrek fonksiyonlarının işlevini %80-90 oranında yerine getiremiyor olması gerekir. Böbreklerin glomerüler hızı 12 altına düştüğü zaman diyaliz ihtiyacı ortaya çıkar. Bununla birlikte süzme yeteneği 10 ml/dk altında tespit edilirse işlem kaçınılmaz hale gelir.
Böbrek yetmezliği yaşayan kişilerde ilk evrede genellikle idrar salınımında azalma görülür. Bunun yanında bazı uzuvlar şişebilir ve nefes darlığı gibi belirtiler de ortaya çıkabilir. Genel olarak böbrek yetmezliği belirtileri aşağıdaki gibi sıralanabilmektedir: Eskiye nazaran daha az idrara çıkmak.
Böbreklerinizin tüm önemli işlevlerini gerçekleştirme becerisindeki kayıptan dolayı, vücudunuzda aşırı su ve kanınızda atık ürünler birikir. Buna üremi denir. KBH'nın bu geç evresinde, son dönem böbrek yetmezliğine kadar giden ilerlemeyi yavaşlatmak için her şeyin yapılması önemlidir.
Örneğin Böbrek yetmezliği nedeniyle birey %90 engel oranı alır, ancak günlük yaşam aktivitelerini kendi yapabiliyorsa ağır engelli olarak tanımlanmayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri