Ayıklama işleminden sonra pirinçler, su dolu bir kapta bekletilmelidir. Üste çıkan taneleri mutlaka çöpe atın. Çünkü böcek biti, pirinçlerin içini oyarak yumurta bırakır. Bu yüzden üstteki pirinç taneleri tüketilmesi sakıncalıdır.
Bu minik oluşumlar, ürünün ilaçsız, yerli ve doğal olduğunu gösterir. Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş.
Böceklenen pirinci temizlemek için, pirinçlerin içine birkaç diş sarımsak eklenmeli ve iyice karıştırılmalıdır. Sarımsak kokusu böceklerin uzaklaşmasına yardımcı olur. Ayıklama işleminden sonra pirinçler, su dolu bir kapta bekletilir. Üste çıkan taneler mutlaka çöpe atılmalıdır.
Bu minik oluşumlar, ürünün ilaçsız, yerli ve doğal olduğunu gösterir. Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş.
Öncelikle güvenin neden oluştuğunu öğrenmeli, güvelenen tüm tahıllarınızı ve kuru bakliyatlarınızı ne yazık ki çöpe atmalısınız.
İlgili 38 soru bulundu
Bakliyat ve pirinç saklanılan yerde kelebek ve kurt görüldüğünde bütün ortamı temizlemek gerekir. Ürünlerin tüketilmemesi gerekir.
Güve, kanatlı küçük bir böcek türüdür.
Kelebeğe benzemesi dolayısıyla kelebekle karıştırılabilen bu böcek türünün boyu 1 cm civarındadır. Yiyeceklerinize zarar veren, paket halinde pirincinizi, bulgurunuzu atmak zorunda bırakan bu küçük canlılar, insana ise zarar veremez.
Bakliyatları saklarken en çok karşılaşılan sorunlardan olan böceklenme, güvelenme ya da kurtlanma problemlerini yaşamamak adına bakliyatları sakladığınız torba ya da kavanozun içine kurutulmuş defne yaprağı veya kabuklu halde sarımsak koyabilirsiniz.
Rutubet nedeniyle pirinç, sık sık kurtlanabilir. Bunu önlemek için, pirincin içerisine 1 adet defne yaprağı veya birkaç diş sarımsak ekleyebilirsiniz. Böylece pirinçte nem oluşma ihtimali azalacaktır. Eğer pirinçte kurtlanma meydana geldiyse, pirinç tanelerini kullanmamanızı öneriyoruz.
Öncelikle, pirinci ayıklayın süzgece koyun, nişastası akana kadar 2 -3 kere suyla yıkayın. Sonra Ilık suda ıslatıp 10 dakika bekletin,tekrar bol suyla yıkayıp iyice süzün.
Ambalajından çıkarılmamış pirinç 5 seneye kadar bozulmadan muhafaza edilebilir. Ancak pişirilme işlemine tabi tutulursa oda sıcaklığında 1 günden sonra bozulmaya başlayacaktır. Bu sebeple pilavın buzdolabında tutulması daha uygundur.
Pirinçleri yıkadığınızda, bu yüzey nişastası pirinçlerden ayrılarak suyun içine hapsoluyor. Yani sonuç olarak beyaz pirinci yıkamak gerektiğine şüphe yok; hatta diğer türleri de ne olur ne olmaz deyip yıkamaktan bir zarar gelmez.
Pirinç biti ya da bakliyat bitleri uçarak evinize girebilse de çoğunlukla paketlenmiş ürünlerin içinde gelirler. Olgun bitler henüz satışa sunulmadan önce bakliyatlara yumurta bırakmış olur.
Hem erginler hem de larvalar soğuğa dayanıklıdır. Pirinç ve Mısır bitleri, tropikal ve subtropikal alanlarda yaygındır. İthal edilen mallarla birlikte ılıman ortamlara da taşınabilirler. Mısır bitleri, tarlalardaki mısırların üzerinde ürer; ancak Pirinç bitleri yalnızca depolanmış pirinç üzerinde üremektedir.
Susam böcekleri evlerimizde en fazla hayvan mamalarını, bakliyatları istila ederler. Yetişkin susam böceği özellikle serin ve bulutlu ve kapalı günlerde uçarlar.
Baklagilleri en iyi saklama yolu kavanozların ağzını kullandıktan hemen sonra kapatmaktır. Fakat bazen çok kısa süre açık kalsa da o besin bozulmaktadır. Bu da güvelerin larvadan çıkıp böcek oluşturduğunu göstermektedir. Larvadan çıkan böcekler baklayla beslenerek yaşamına devam eder.
En İyi Cevap. Kurt değil de minik kelebek şeklindeyse, uçuyorsa güve dediğimiz olaydır. Güneşlenmesi yeterli ama kurtçuklar düştüyse pek yemeni tavsiye etmem. Kurtlanmış pirinç yenir mi diyorsan yenmez yani.
Pişmiş pirinç, hoş olmayan tuhaf kokular yayıyorsa, bozulmuş olabilir. Son kullanma tarihi geçen pirinç, yapışkan bir kıvamda olabilir. Üzerinde mavi, yeşil küfler görülebilir. Bu bozulma belirtilerinden biri fark ederseniz, pirinci çöpe atmanız gerekir.
Son olarak hem kuru hem de pişmiş pirinçte koku, tat veya dokuda herhangi bir değişiklik, küf oluşumu veya böcek belirtileri fark ederseniz, derhal çöpe atın ve sakın tüketmeyin.
Böceklenen bakliyatlar iyice temizlenmesi gerekir. Bunun için böceklerin tek tek ayıklanması gerekir. Böceklenen pirinci temizlemek için ise, pirinçlerin içine birkaç diş sarımsak eklenmeli ve iyice karıştırılması gerekir. Sarımsak kokusu böceklerin uzaklaşmasını sağlayacaktır.
Bakliyat böceklerinden kurtulmak için küp şeker de oldukça etkili bir çözümdür. Defne yaprağını bulgur, pirinç ve mercimek gibi bakliyatların içine koyduğunuz da yiyeceklerin kokusunda değişim olmaz ancak çay ve kahve gibi içeceklerin aromasında bazı değişikliklere neden olur.
Defne yaprağı, bakliyatlarda oluşabilen böcekleri önlemektedir. Kavanozda ya da bez torba içinde saklayacağınız bakliyatların içine 1 adet defne yaprağı ekleyebilirsiniz. Bakliyatları uzun süre bozulmadan saklamak için ekleyeceğiniz defne yaprağı sayesinde, böceklenme ve küflenmeye karşı önlem almış olacaksınız.
Güveler Ne Yer? Güve larvaları belirli bir diyete sahiptir. Tipik olarak ipek, yün, kaşmir, angora veya kürk gibi hayvansal liflerden ve keratin içeren malzemelerden yapılan giysileri severler.
Evinizin her tarafı güveler ile dolduysa işe ilk olarak sirkeli su ile başlayın. Mutfak ve kıyafet dolaplarındaki tüm eşyaları çıkarın. Sonra 1 ölçü sirke ile suyu karıştırın. Daha sonra dolapların içerisini sirkeli su ile güzel bir şekilde temizleyin.
Çünkü güvelerin en sevdiği şeylerin başında tozlu, kirli giysiler gelir. Bu nedenle kirli ve tozlu giysilerinizi gardıroba koymamalısınız. Mevsimi olmayan giyecekleri kaldırmadan önce güvelere karşı önleminizi almanız oldukça önemli. Uzun süre karanlıkta, kapalı bir alanda kalacak giysiler güvelere davetiye çıkarıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri