Destek olarak kazık veya bambu kullanılır. Fidan 2,5 m yüksekliğe ulaşınca yaz aylarında tepe kesme işlemi uygulanır. Meyve verimi 3.yılda başlar ortalama verim ise dekara 800-1200 kg civarındadır.
Sorumuzun cevabına gelirsek; genel olarak dikimden sonraki 1 yıl içerisinde fidanlarınız az da olsa meyve vermeye başlar.Fakat genel olarak tam meyve verimine 4-5 yaşında geçer.
SULAMA. Sulama, dikim öncesi topraktaki nem miktarına ve vejetasyon dönemine göre planlanmalıdır. Süper entansif sistemde damla sulama yöntemi kullanılmakta olup, yıllık su gereksinimi 500-2.000 m3/ha seviyelerindedir.
Üç – Dört yaşından itibaren meyve vermeye başlar.
Bodur zeytinin boyu 1.50 santimetredir. Bir bodur zeytinden ortalama olarak 10 kilogram zeytin alınmakta. Bu arada dikimden 3 yıl sonra bodur zeytinlerden ürün alınmaya başlanır. Bodur zeytinin ömrü ise 25 yıldır." dedi.
İlgili 15 soru bulundu
Olgun bir zeytin ağacının ortalama olarak verimi 22 ila 90 kg arasındadır. Tabii ki, tek bir zeytin ağacının 820 kg zeytin ürettiği gibi sıra dışı durumlarda vardır. Bununla birlikte, zeytin ağaçlarının ortalamanın üzerinde bir verim vermeleri için 30-40 yaş arasında olmaları gerekir.
Arbequin bodur zeytin fidanı kendine verimlidir, peryodisite göstermez ve meyvesi safha safha olgunlaşır. Periyodisite (bir sene meyve verip bir sene vermeme) yoktur. Dekara meyve verimi ortalama 1,5 ton civarında olup dekara yağ verimi ise 300-500 kg arasındadır.
Bodur zeytin yetiştiriciliğinin sağladığı en önemli avantajlardan birtanesi de zeytinlerin 2. Yaştan itibaren verime başlaması ve 4. Senesinde ekonomik verime ulaşabiliyor olmasıdır. İspanyada optimum koşullarda alınan ortalama verim 1,5-2 tondur.
Sıra üzeri 1,35 ile 1,5 m ve sıra arası 3,5 ile 4 m arasında değişebilir.
Bodur Zeytin Çeşitleri
İspanya orijinli olan bu çeşidin büyüme gücünün belirgin derecede düşük olması, ülkemizde “bodur zeytin” olarak anılmasına neden olmuştur. Hâlbuki daha sonra geliştirilen Arbosana i-43®, Sikitita ve Tosca 07®, Arbequina'ya göre çok daha bodur çeşitlerdir.
Aşırı sulama gereksiz büyümeyi teşvik eder, çiçeklenmeyi azaltabilir ve budama maliyetini artırır. Çoğu mahsulde olduğu gibi, zeytinlikte de yaygın olarak kullanılan sabit ve taşınan sulama sistemleri vardır. Taşınan sistemlerin kurulum maliyeti yoktur, ancak bu sistemin emeği yoğundur.
Arbequina bodur zeytini popülerliği yağının kalitesi ve tarımının kolay yapılabilmesi sayesindedir. Yüksek verimli ve erken verime yatabilen bir çeşittir. Yoğun dikime müsade eder, kötü toprak koşullarına kolayca adapte olur ve soğuğa dayanıklıdır.
- Arbequina Zeytin Fidanı Dikim Mesafesi: Tam Bodur Zeytin fidanlarında fidanlar arası 2 metre, sıra arası 4 metre dikim yapılabilir.
Gübre ve bitki besin elementleri kullanarak gelişime katkı sağlanır ama hızlı büyümesine en iyi etki eden bitki gelişim düzenleyici içerisinde benzyladenin ve gibberellin hormonlarının bulunması zeytin ağacını hızlı bir şekilde büyütmesine ve gelişmesine etki eder.
Bu sebeple zeytin tarımı Gaziantep ve Kilis illerimizde önemli bir yere sahip- tir. Zeytin, kuraklığa dayanıklı olduğu için zeytinlikler genelde, kıraç arazilerde tesis edilmiştir. Sadece yağışla sulanan (150 – 300 mm) bu alanlarda zeytinin yıllık su ihtiyacı karşılanamamaktadır.
Muhtarlık adına fidanları bıraktılar, o da ihtiyaca göre dağıttı. Hasadı için kesin 5 yıl, 6-7 yıl geçecek. Zaten 5 yıllık zeytin ağacı da 3 kilo zeytin verir. 8-9 yaşında fidan, bir katından 25 kilo verir.
Yeni zeytinliklerde, hava şartlarının kurak geçmesi halinde sulama yapılır. 5-10 cm derinliğinde ilkbahar toprak sürümü yapılır. Zeytin dal kanserine karşı ilaçlamaya devam edilir. Mayıs Kurak mevsimlerde 15 günde bir sulama yapılmalıdır.Hafif sürümle kaymak kırılarak, yabancı otların gelişmesi önlenir.
Öncelikle çok küçük olmayan saksının yarısına kadar gevşek gübreli toprağı ekleyiniz. Toprağın tam ortasına bodur zeytin fidesini yerleştirin ve çevresini kalan toprakla doldurun. Zeytin fidesinin köklerinin toprağa tutunması için; toprağın gevşek kalmasını sağlayın. Bu nedenle toprağa baskı yapmamalısınız.
Zeytin fidanları Ekim ve Mart ayları arasında dikilebilir.
Zeytin Ağacı
Çok uzun ömürlü olup ortalama ömrü 300–400 yıldır. 1.000 yıl kadarda yaşayabilir. 12–15 m kadar boylanabilir. 7–8 yaşında meyvesini vermeye başlar. 35'inci yaşına kadar verimi artar, sonra meyve veriminde azalma görülür. 100 yaşındaki zeytin ağaçlarının yenilenmesi gerekir.
Arbequina zeytin sulu arazilerde profesyonel yetiştiriciliği yapılabilen bir zeytindir. Ortalama 5. yılda 2-3 ton arasında zeytin vermektedir. Yağ oranı 4 kilo zeytinde bir kilo zeytin olarak bilinmektedir.
Doğru şekilde ve düzenli bakımı yapıldığı zaman, Bonsai zeytin ağacı 3 ya da 4 yaşına geldiğinde meyve vermeye başlar. Özellikle bakımını uygun şekilde oldukça bol meyve verme özelliğine sahiptir.
Standart zeytin ağaçları 5 metre aralıklarla dikim yapılmakta olup, bodur olan zeytin fidanı çeşitleri fidan arası 2 metre sıra arası 4-5 metre olacak şekilde dikilebilir.
Zeytin fidanları genellikle 5x5 dikilir. 5x5 dikime göre 1 dönüme(1000 metrekare)30-32 adet fidan (ağaç) dikilmektedir.
En iyi Gemlik zeytini, Bursa'nın Gemlik ilçesinde üretilen Gemlik zeytinidir. Adını da Gemlik ilçesinden almaktadır. Dünya üzerinde daha kaliteli bir zeytin türü daha bulunmamaktadır. Kalite, lezzet ve dayanıklılık olarak diğer zeytin türlerine oranla çok daha öndedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri