Viral enfeksiyonlar sırasında 38,3-40 santigrad derece arasında görülen ateş genellikle 2-3 gün kadar sürmektedir. Ancak bazı enfeksiyonlarda (soğuk algınlığı v.b.) bu değerlerden hafifçe daha yüksek ateş görülebilir ve süre biraz daha uzayabilir. Ateş 41,6 santigrad dereceyi aşmadıktan sonra kalıcı bir hasar bırakmaz.
Boğaz enfeksiyonu en sık görülen enfeksiyonlardan olup, genellikle 5-7 gün arası sürmektedir.
Hastalığın şiddetiyle doğru orantılı görülebilir. Yutkunmayla beraber olabileceği gibi, sürekli karakterde de izlenebilir. Ateş ve titreme: Sıklıkla 38 derece ve üstünde ateş izlenir. Ateş yükseldikçe titreme de eşlik edebilir.
Bu tür hafif yüksek ateşler, bireyin hastalığına neden olan mikropların sayısını azaltmada yardımcı olabilir. Her şekilde yetişkinlerde 3 günden daha uzun süren yüksek ateş tıbbi tedavi süreci gerektiren bir duruma işaret edebilir.
Bu nedenle sıklıkla boğaz veya barsak enfeksiyonu gibi tanılar alarak yoğun antibiyotik ve ateş düşürücü ilaç kullanırlar. Ancak yoğun tedaviye rağmen hastalık bulguları 3-10 gün arasında devam eder ve sonunda düzelir.
İlgili 35 soru bulundu
Bakteriyel bademcik iltihabı nedeniyle ortaya çıkabilecek istenmeyen durumların önlenmesi için antibiyotik tedavisinin doktor tarafından önerilen süre boyunca (genellikle 10 gün) kullanılması önemlidir. Uygun tedavi ile bademcik iltihabının belirtileri genellikle 3-4 gün içinde geriler.
Bu dönemde çocukların bol miktarda sıvı tüketmeleri gerekir. Boğaz enfeksiyonu oluşan dönemde çocuklara püre ve çorba gibi yumuşak yiyecekler vermek beslenmelerini önemli ölçüde kolaylaştırır. Bir diğer yöntem ise, 1 bardak suyun içine 1 çorba kaşığı kadar sirkenin eklenerek gargara yapılmasıdır.
Viral enfeksiyonlar sırasında 38,3-40 santigrad derece arasında görülen ateş genellikle 2-3 gün kadar sürmektedir. Ancak bazı enfeksiyonlarda (soğuk algınlığı v.b.) bu değerlerden hafifçe daha yüksek ateş görülebilir ve süre biraz daha uzayabilir.
Çocuklarda 5 günden uzun süren ateşe dikkat edilmesi gerektiğini belirten Uzm. Dr. Erkan Uçlar, "Ateş 5 günden uzun sürüyorsa, çocuğun genel durumu çok iyi değilse mutlaka tekrar hekime başvurulmalıdır" dedi. Grip tanısı konulan bir çocuğun ateşinin 5 gün sürmesi ve düşmemesi normal kabul ediliyor.
3-5 gün süren kısa süreli ateşin en sık nedenleri üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları, mide- bağırsak sisteminde ishal ve kusma ile görülen enfeksiyonlar, özellikle kız çocuklarda görülen idrar yolu enfeksiyonları sayılabilir.
Viral enfeksiyonlarda da görülmekle birlikte, özellikle beta grubu bakterilerden kaynaklanan boğaz iltihaplanmasında sıklıkla yüksek ateş ve titreme görülür.
Eğer boğaz ağrısı ani bir şekilde başlarsa ve yutkunma sırasında şiddetli ağrıya neden oluyorsa, strep boğaz enfeksiyonu olabilir. Bu durum tedavi edilmezse komplikasyonlara yol açabilir, bu nedenle doktora danışmak önemlidir.
38 -38,5 derece ateş normal olarak kabul edilmekte. Çocuğun ateşi 39 dereceyi buluyorsa, ateşe öksürük, kusma ve ishal de ekleniyorsa, hemen doktora başvurmalısınız. İçine aspirin ezilmiş soğuk ve sirkeli suya batırılmış bezlerle alnına, koltuk altlarına baskı uygulamayın.
Virüs kaynaklı enfeksiyonlarda boğaz ve bademciklerde beyaz lekelerin görülme ihtimali çok düşük iken, bakteriyel enfeksiyondan farklı olarak; Öksürük, Burun akıntısı, burun tıkanıklığı, Ses değişiklikleri görülür.
Ancak devam eden ve tekrarlayan ateş, derecesi yüksek olmasa bile ciddi bir enfeksiyonun habercisi olabilir ve ciddiye alınmalıdır. 38 dereceye kadar olan ateş hafif ateş olarak kategorize edilirken, 39 derecenin üzeri yüksek ateş olarak kabul edilir.
Bebeklerde ve çocuklarda normal ateş 36,4 °C'dir. Çocuktan çocuğa hafif değişiklik olabilir. Yüksek ateş 38 °C ve üstü olarak tanımlanır. Ateş 14 günden az süreliyse akut, 14 günden fazla süredir devam ediyorsa kronik ateş olarak değerlendirilir.
Hafif bir ateş bile menenjit, kana mikrop karışması veya zatürre bulgusu olabilir. 3 günden uzun sürerse, Çocuk hasta görünüyor, sıvı alımını reddediyor,huzursuz ise 3 günü beklemeden. Ateş popodan 39C nin üstünde ise doktora gidiniz.
Ağızdan ve koltuk altı ölçümü makattan ölçüme göre düşüktür (0.5-1 derece). Kulaktan ölçüm ise makattan ölçüme yakındır. Ateş ölçümü günde 6-8 kez yapılabilir.
Antibiyotik ateş düşürücü/ağrı kesici olarak kullanılmamalı.
Başta su olmak üzere bol sıvı tüketmek, pamuklu ve ince giysiler tercih etmek, ılık duş almak, vitamin ve mineral bakımından zengin beslenmek ateşi düşürmeye yardımcı olabilir.
Aralıklı ateş (Febris intermittens): Sabah ve akşam farkı 1°C tan fazla olup, gün içerisinde 37°C ın da altına inebilen ateş şekli. Sıtma, Kala-azar, bru-selloz, romatizmal ateş, infektif endokardit, sepsis, pyojenik apseler gibi hastalık hallerinde görülebilmektedir.
Çocuklarda boğaz enfeksiyonları nasıl tedavi edilir? Boğaz kültüründe AGBHS bulunmaz ise antibiyorik tedavisi yapılmaz.Virus ların neden olduğu boğaz enfeksiyonlarının tedavisi hastayı rahatlatmaya yönelik olmalıdır. Ağrı kesici ateş düşürücüler gibi. AGBHS un tedavisi antibiyotiktir.
Ihlamur, adaçayı, ekinezya, zencefil boğaz enfeksiyonu için oldukça faydalıdır. Boğaz enfeksiyonuna iyi gelen şeyler arasında; tavuk suyu çorbası, ballı limonlu karabiberli ılık su, zencefil çayı, ıhlamur, adaçayı, ekinezya bulunmaktadır. Bunları içerek boğaz enfeksiyonundan kurtulabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri