Soğuk algınlığı ve boğaz enfeksiyonlarının yol açtığı “adenovirüsler”, göze kolayca bulaşıp enfeksiyon gelişimine zemin hazırlıyor. Memorial Diyarbakır Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü'nden Op. Dr.
Öksürük, boğaz ağrısı ve ateşlenme gibi bulgular vücudumuzun enfeksiyona olan tepkisini yansıtırken gözde ise bu virüslerin kızarıklık, sulanma, yanma, batma, göz kapaklarında şişlik, ışık hassasiyeti gibi belirtileri ortaya çıkarbiliyor.
Konjonktiv gözümüzdeki beyaz tabakanın ve kapaklarımızın içini kaplayan saydam tabakadır. Bu tabakanın iltihaplanmasına konjonktivit-göz nezlesi denir. Bakteri, virüs, parazit, mantar gibi etkenlerle olabileceği gibi sıkça allerjik olarak da karşımıza çıkar.
Dünyagöz Hastanesi Etiler şube doktorlarından Opr. Dr. Hakan Eren, kışın sık görülen grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıkların gözde batma, yanma, çapaklanma gibi bulgulara neden olabileceğini ifade ederek, söz konusu şikâyetlerin geçmemesi durumda göz hekimine başvurulması gerektiğini kaydetti.
İlgili 32 soru bulundu
Ani bulanık görme, ayrılmış retina, göz uçuğu veya optik nevritin (optik sinir iltihabı) bir semptomu olabilir. Aşağıda listelenenler gibi bazı göz rahatsızlıkları ve hastalıklar kalıcı görme kaybına neden olabilir, dolayısıyla ani bulanık görme yaşıyorsanız tanı ve tedavi için bir göz doktoruna danışmak önemlidir.
Soğuk algınlığıyla beraber gözde kızarıklık, yanma, batma, göz kapaklarında şişlik, ışık hassasiyeti ve sulanma gibi bulguların da ortaya çıkabileceğini söyleyen Dünyagöz Etiler Hastanesi'nden Op. Dr.
Enfeksiyon ayrıca inflamasyona ve gözün gözyaşı drenaj sisteminin tıkanmasına ve böylelikle dakriyosistit oluşumuna sebep olabilir. Enfeksiyon, apseye benzeyen kornea ülserinin altta yatan sebebi olabilir. Tedavi edilmezse kornea ülseri ağır görme kaybına neden olabilir.
Göz nezlesi yaşayan kişilerin kontakt lens kullanmayı bırakması tavsiye edilir. Genellikle kendi kendine düzelir ancak tıbbi tedavi de iyileşme sürecini hızlandırabilir ve bu tedaviler antihistaminik ilaçlardır. Bakteriyel konjonktivit ise antibiyotikli göz damlaları ile tedavi edilebilir.
Göz enfeksiyonu toplumda sıklıkla karşılaşılan yaygın bir sağlık problemidir. Bakteri, virüs veya mantar gibi mikroorganizmaların neden olduğu enfeksiyonlar kızarıklık, sulanma, kaşıntı, ağrı, şişlik, hassasiyet ve bulanık görme gibi semptomlara kendini belli eder.
Ayrıca enfeksiyon iltihaplanmaya ve göz yaşı drenaj sisteminin tıkanmasına yol açabilir ve göz yaşı bezi iltihabına neden olabilir. Enfeksiyon, gözde apseye benzeyen bir korneal ülserin altta yatan bir nedeni de olabilir. Tedavi edilmeden bırakılırsa, korneal ülser şiddetli görme kaybına yol açabilir.
Bakteriyel konjonktivitin geçmesi ilaç tedavisi ile 3-4 gün kadar sürer. Viral konjonktivitler de genelde 4-5 günde iyileşir. Adenoviral konjonktivit hastalarında ilaç tedavisi ile dahi iyileşme 3-4 hafta kadar sürebilir. Kornea tutulumu olursa iyileşme biraz daha uzun sürebilir.
Bazı vakalarda iltihaplanma yaklaşık bir hafta sonra gözün kornea tabakasına sıçrayabilir. Konjonktivit genellikle 2 ila 4 hafta sonra kendiliğinden iyileşir, ancak bazı durumlarda korneadaki hafif bulanıklık bir süre daha devam edebilir.
Oküler ağrılar genellikle yabancı bir cisim, enfeksiyon veya travmadan kaynaklanan tahriş nedeniyle oluşur. Bu tür göz ağrıları çoğu zaman, göz damlası veya dinlenme ile kolayca tedavi edilir. Gözün derinliklerinde ortaya çıkan göz ağrıları (orbital ağrılar) ise bıçaklama veya zonklama şeklinde hissedilir.
Bakteriyel Konjonktivit
Bakterilerin neden olduğu bu tip konjonktivit, tedavi edilmezse göze ciddi zarar verebilir. El ve göz hijyenine dikkat etmemek, kalabalık ortamlar, mikroplu makyaj malzemeleri başlıca nedenlerdir. Gözde yoğun akıntı (sarı-yeşilimsi renkte) vardır.
Sonuç: Bakteriyel konjonktivit tedavisinde netilmisin, kloramfenikol ve tobramisin, florokinolon grubu antibiyotiklere göre daha etkili bulundu.
Griple beraber gözde kızarıklık, yanma ve sulanma sorunlarının da arttığını söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüseyin Erdem Şimşek, “Grip ve nezle sırasında vücutta bulunan virüsler göze zarar verebilir. Çünkü hastalık boyunca göz sık sık sulanır, kızarır ve hassaslaşır.
Göz nezlesi, göz kapağını ve göz küresini kaplayan konjonktiva isimli şeffaf zarda meydana gelen iltihaplanmadır. Konjonktivadaki küçük kan damarları tahriş olduğunda şişip daha görünür hale gelirler. Göz beyazlarında meydana gelen kırmızımsı veya pembe görüntüler konjonktivadaki enfeksiyonun neden olduğu bir durumdur.
Göz nezlesi kaç günde geçer? Basit göz nezleleri birkaç güne geçebilmektedir. Doktor kontrolünde verilen solüsyon, damla ve krem gibi ilaçlar ile de 7 ila 10 gün içerisinde göz nezlesi tedavi edilebilmektedir.
Bebeklerde bu durum solunum zorluğuna yol açabilir. Boğaz Ağrısı: Bebeklerin boğaz ağrısı olduğunu belirlemek zordur. Ancak huzursuzluk ve ağlamalarında artış varsa bu durum boğaz ağrısına yorulabilir. Gözlerde Kızarıklık: İnfluenza enfeksiyonu bazen gözlerde kızarıklık ve sulanmaya neden olabilir.
İnfluzenza belirtileri arasında, titreme, öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı veya tıkalı burun, sulu, kırmızı gözler, vücutta ağrı, baş ağrısı, ishal, bulantı, kusma ve bazı vakalarda ateş bulunmaktadır. Virüsün varlığına dair grip belirtileri, virüse maruz kaldıktan yaklaşık bir ila üç gün sonra gelişir.
Bulanık Görme Geçici Midir? Bulanık görmeye bazı faktörler ve bazı genetik hastalıkların eşlik etmemesi durumunda da bulanık görme geçici olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri