Okul dili Resmî dildir. Bu resmî dil okunduğu gibi yazılan, yazıldığı gibi okunan dildir.
Ancak bu tartışmalara değinmeden önce sormamız gereken şu: Bir dilin yazıldığı gibi okunması ne demektir ki? Tartışmalar içerisinde fonetik dil diye bir ifade ortaya çıkıyor.
Soru: Türkçe yazıldığı gibi okunan, okunduğu gibi yazılan bir dil midir? Yanıt: Hayır, Türkçe büyük ölçüde yazıldığı gibi okunan bir dildir. Bütün dillerde yazı ve konuşma dili ayrımı vardır, Türkçede de yazı ve konuşma dili aynı değildir.
Eminiz, pek çoğumuz bu sorunun yanıtı olarak "Türkçe, yazıldığı gibi okunur!" diyeceğiz. Bu bilgi, belleğimize ilkokul sıralarında işlendi ve reddetmeyi de saygısızlık olarak görenlerimiz oldukça fazla..! Oysa, fonetik açısından yazıldığı gibi okunan bir dil değildir (diiildir).
Murat Belge, Türkçe'de “k” ve “h” harflerinin farklı söyleyişlerini ele aldığı yazısında Türkçe'nin fonetik bir dil olmadığını belirtti. Belge, “Türkçe için hep “fonetik bir dildir” denir.
İlgili 42 soru bulundu
Ses bilimi veya sesbilim (fonoloji, fonetik dil) belirli dil seslerini (fonemler) inceleyen bir bilim dalıdır. Ses bilimi dil içindeki seslerin işlevlerini inceler.
Ancak fazla kafa kurcalamadan kelimenin manasına bakalım. Fonetik, anlam olarak ses bilgisi manasına gelmektedir. Türkçe daha çok ses bilgisi anlamı ile geçmektedir. Fonetik kelimesi de ses bilgisi kadar bilinir.
Dünya üzerinde Türkçeye en yakın dil Moğolca'dır. Moğolcanın Türkçeye olan yakınlığı, Türkçe ile aynı dil ailesi içerisinde bulunmasından kaynaklanmak- tadır. Altay Dilleri ailesi içerisinde yer alan Türkçe ve Moğolca, bu dil ailesi içeri- sindeki diğer diller olan Mançu-Tunguzca, Korece ve Japonca ile de akrabadırlar.
mesela 'ka' için q harfini kullanabilirdik? türkçe yazıldığı gibi okunan bir dildir tanımı doğrudur. bir dilin yazıldığı gibi okunduğu tanımı, harfler tek başına olduğunda nasıl okunuyorsa sözcüklerin de ona göre okunacağı anlamındadır.
DEĞİL sözcüğünün doğru okunuşu: DEĞİL (Dİ:L) sözcüğünün doğru sesletimi “DİİL” şeklinde olmalıdır. Örnek cümle: Yazılış: “Pişman değilim.” Okunuş: “Pişman diilim.” Dikkat edelim.
Türkiye Türkçesi ağızları, Hazar Denizi'nin batısında, Azerbaycan sahasının hemen batısında başlayıp Anadolu, Irak, Suriye, Balkanlar coğrafyasında konuşulan (ve bu coğrafyalara göre sınıflara ayrılan) tarihî Osmanlı Türkçesinin bugünkü devamı olan Türkiye Türkçesi ağızlarıdır.
Türkçe, özellikle de İngilizce konuşanlar için öğrenmesi en zor diller arasında bulunuyor. Bunu değerlendirebilmek için kesin bir ölçüt olmasa da birçok kişi Türkçeyi en zor 10 dil arasında görüyor. Bunun sebepleri arasında ise Türkçedeki düzensizlikler, ekleme sisteminin karmaşıklığı gibi birçok unsur bulunmakta.
Ali Ulvi Elöve (1921)59 /b/, /p/ ünsüzlerinden önce /n/ > /m/ değişmesi oldu- ğunu belirtir ve İstanbul kelimesini de İstan(m)bul /İstambul/ şeklinde kaydeder. 20. yüzyılda kelime ön seste /i/ ile kaydedilmiştir. Telaffuzda iki eserde de /b/'den önce /m/ vardır.
Türkiye Türkçesi yazı dili
Türkiye Türkçesinin genel kabul görmüş ve yazı dili olmuş ağzı, İstanbul ağzıdır. İstanbul ağzının Rumeli ağızlarından biri olması dolayısıyla yazı dili bir Rumeli ağzından gelişmiştir.
Bu yazı dilleri Türkçe, Azerice, Türkmence, Özbekçe, Kazakça, Kırgızca, Tatarca, Başkurtça, Uygurça, Gagavuzca, Karakalpakça, Kumukça, Karaçay-Balkarca, Nogayca, Hakasça, Altayca, Tuvaca, Çuvaşça ve Yakutçadır.
Dilbilimi “dağının” zirvesindeyse öğrenilmesi en zor dillerin yer aldığı Kategori V bulunuyor. Bu en zorlu grubun içinde Arapça, Çince – Mandarin ya da Kantonca – Korece ve Japonca yer alıyor.
çünki✅ (Doğru kullanım)
Türkçe, fonetik bakımdan da en âhenkli dildir.
Türkler en kolay hangi dili öğrenir? Türkçe ile yakın akrabalık ilişkisi içinde olan diller, Türkler için öğrenilmesi en kolay olan dillerdir. Bu diller arasında, Azerice, Boşnakça, Kırgızca, Özbekçe, Tatarca, Türkmence ve Türkmencenin farklı lehçeleri bulunmaktadır.
Eski Türkçe döneminin başlangıç aşaması Köktürkçedir. Köktürkçe, “Türk” adının tarihî kaynaklarda ilk olarak geçtiği, Türkçenin ilk yazılı kaynaklarının bulunduğu ve Türkçenin yapısını gerçek bilgilerle tespit edebildiğimiz ilk dönemdir.
Türkçe, dünya dilleri arasında yapı yönüyle sondan eklemeli diller grubunda; köken bakımından da Ural - Altay dil grubunun Altay dilleri ailesinde yer almaktadır.
Fonetik, sesleri veya fonemleri inceler; diksiyon ise konuşma sanatı ve tekniği olarak fonetiği tamamlar. Bir şiiri, bir nutku, bir piyesteki rolü söylemek, okuma tarzını belirten "diksiyon" denilen sanat, konuşma organlarının, yatkın veya çalışmayla işlek hale gelmiş olmasını gerektirir.
Örneğin, Birleşik Krallık fonetik alfabesinde "B" harfini "arı" olarak söylemek yerine "Bravo" kelimesi kullanılır.
İslâm âlimleri yazının icadı konusunda tevkîfî ve beşerî olmak üzere başlıca iki görüşe sahiptir. Tevkîfî olduğu görüşüne göre yazı ilk defa Yüce Allah tarafından Hz. İdrîs'e öğretilmiştir. Bu yazı da büyük ihtimalle günümüzde kullandığımız fonetik/alfabeli yazıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri