Nadir rastlanan bir göz rengi olduğundan da oldukça kıymetli olarak kabul ediliyor. Ancak mavi gözün aslında bir mutasyon sonucunda ortaya çıktığını biliyor musunuz? Aslında bir hastalık yani, çok da kıskanmamak lazım!
Melanin pigmenti vücudumuzu ultravioleye karşı koruyan bir yapıtaşıdır. Bu nedenle açık tenli, açık renk gözlere sahip kişilerde koruma mekanizması zayıftır. Güneş ve güneş ışınlarına karşı çok daha fazla hassastırlar. Açık gri, ve mavi gözler güneşin zararlı ışınlarından en çok etkilenen gözlerdir.”
Dünyadaki en yaygın göz rengi kahverengidir ve yüksek melanin seviyesi sayesinde kahverengi gözler göz hastalıklarına karşı daha dayanaklıdır. Açık kahverengi gözler en çok Amerika, Batı Asya ve Avrupa'da, koyu kahverengi gözler ise en sık Afrika, Güneydoğu Asya ve Doğu Asya'da bulunur.
Mavi gözlü kişiler enerji dolu , durağanlığı sevmeyen , karar verme kabiliyeti güçlü , eli açık kişilerdir . Biraz hayalperesttirler bu nedenle gerçekleri görmekte zorlanırlar.Genellikle çevreleri tarafından çok sevilirler. Mavi gözlere sahip insanlar diğerlerine göre daha çekicidir .
Renkli gözlüler neden güneşe bakamaz? Mavi gözlü kişilerde melanin yani koyu pigment az olduğu için göze gelen güneş ışınları daha çok retinaya ulaşır ve renkli gözlü kişiler bu sebeple güneş ışıklarından koyu renkli gözlü kişilere göre daha rahatsız olabilir.
İlgili 17 soru bulundu
Kahverengi göz: Koyu kahverengi göze göre çok daha az görülen göz rengidir.
Araştırma bulgularına göre Türkiye'de insanların %70'i kahverengi gözlü. Göz rengi ela veya bal rengi olanların oranı %17. Yeşil ve mavi renkli gözlüler ise %12'lik bir kesimi oluşturuyor.
Fakat dünya üzerinde hiç kimse 10.000 yıl önce mavi göze sahip değildi. Dünyadaki herkes kahverengi gözlere sahipti. Sonrasında 6.000 ila 10.000 yıl önce, Karadeniz dolaylarında bir kişi, göz renginde ufak bir gen mutasyonu geçirdi. Bu mutasyon ile insan ırkında bilinen ilk mavi gözlü kişi oldu.
Mavi gözlerin irisinde melanin yoktur. Mavi renk pigmentten değil, gözdeki suya ve alttaki katmanlara yansıyan ışıktan gelir. Yani, en azından biyolojik açıdan bakıldığında, mavi gözler aslında renksizdir. Çocuğunun mavi gözlü olması için her iki ebeveynin de mavi göz geninden geçmesi gerekir.
Araştırmacılar, tüm insanların uzun yıllar önce kahverengi gözlere sahip olduğunu öne sürdü. Ta ki gözler genetik bir mutasyona uğrayana kadar. Mavi gözlerin oluşmasına sebep olan bu genetik mutasyon, HERC2 adlı bir genden kaynaklanıyor.
Mavi göze sahip ilk insanın 10 bin yıl önce Avrupa'da yaşadığına ve tüm mavi gözlü insanların aynı mutasyona uğradığına inanılıyor. Bu gen mutasyonunda göz renkleri değişirken cilt tonunu belirleyen pigmenler aynı kalıyor.
Pigment hücrelerimizin sayısı orta karar ise gözümüz açık kahve – ela renginde olur. Gözümüzde hiç pigment hücresi yoksa, o zaman mavi – yeşil gözlü oluruz. Laser ile boya hücrelerini toz haline getirip bunları iris üzerinden temizlemek mümkün. Bu durumda, kahverengi göz kendiliğinden mavi renge döner.
Yani gökyüzünün maviye dönüşmesiyle hemen hemen aynı nedenlerden dolayı yansıma sonucunda bir mavi renk oluşur. İrislerde mavi pigmen yoktur. Orjinalinde aslında tüm insanlar kahverengi gözlüydü. Ancak Karadeniz Bölgesi'nde 6.000 ila 10.000 yıl önce yaşanan bir genetik hata sonucunda ilk mavi gözlü insan dünyaya geldi.
Belirli ışık kaynaklarına uzun süre baktığınızda gözlerde kuruluk ve ya batma oluşması her zaman mavi ışığa bağlanamaz. Göz yorgunluğu gözyaşı kanallarını ve gözün kayganlığını etkileyerek gözlerinizi yorar. Tek başına mavi ışığın gözlerde hasara neden olduğu hakkında yeterli çalışma yoktur.
Yeşil göz rengi dünyada bulunan en nadir renktir ve dünya nüfusunun yaklaşık % 2'sinin yeşil renkli gözlere sahip olduğu tahmin edilmektedir.
Göz rengi mavi yada yeşil olan bebeklerin gözleri ilerleyen süreçlerde kahverengi olabilir.Yine göz rengi koyu bir renk olarak görünen bebeklerin de ilerleyen süreçlerde göz renkleri açık bir renge dönüşebilir.
Anne veya babadan sadece birinden koyu renk gen gelmesi durumunda bebeklerin göz rengi koyu renkli olur. Bebeklerin göz rengi yeşil ya da mavi gibi açık renkler ise, çekinik genlerle taşınır. Yani bebeğin açık renkli göze sahip olması için hem anne hem de babadan bu geni alması şarttır.
YANLIŞ: Kahverengi gözlü iki ebeveynin mavi gözlü bir çocuğu olamaz. DOĞRU: Doğacak bir çocuğun göz rengini ebeveynlerinin göz renklerinden tahmin etmeye çalışmak doğru bir yaklaşım olamayabilir. Mevcut kalıtım çalışmaları, göz renginden 16 kadar farklı genin sorumlu olduğunu göstermiştir.
Kahverengi göz melanin miktarının fazla olması, renkli göz ise melanin miktarının az olması anlamına geliyor. Her iki gözün iris tabakasında melanin yoğunluğu ya da miktarı farklı ise gözler de farklı renklerde oluyor, yani heterokromi durumu ortaya çıkıyor.
Sonuçlar, mavinin erkeklerde en çekici göz rengi olduğunu ve toplam 173 eşleşmeden 47'sini ya da yüzde 27.17'sini elde ettiğini buldu. Bir sonraki en popüler renk, yüzde 21,97 oyla kahverengi, ardından yüzde 16,76 ile yeşil, yüzde 15,03 ile ela ve yüzde 10,98 ile siyah oldu.
Mavi gözlü insanlar genellikle özgür ruhludurlar ve gelişime, yeniliğe, modern bir yaşam tarzına daha açıktırlar. Manevi duyguları oldukça yüksek olduğu için bu yönleri iyi ya da kötü olarak kullanır ve asla orta derecede bir duyguya sahip olmazlar.
Waardenburg sendromu, en azından bir dereceye kadar doğuştan işitme kaybı ve pigmentasyon eksiklikleri ile karakterize edilen, parlak mavi gözleri (veya bir mavi göz ve bir kahverengi gözü ), poliosis veya açık ten lekelerini içerebilen bir grup nadir genetik durumdur.
Döllenme sırasında anne ve babadan birer gen olmak üzere gen çiftleri bebeğin özelliklerini belirlemektedir. Göz rengi de bebeğin anne ve babasından aldığı gen çiftine bağlıdır. Kahverengi göz rengi yeşil ve mavi gibi açık renk göz renklerine göre baskın, açık renk göz geni ise çekiniktir.
Çakır göz, genellikle mavi, yeşil veya gri tonlarındadır ve nadir olarak görülür. Bu göz rengi, iris adı verilen gözün renkli bölümündeki melanin pigmentinin düşük seviyeleri nedeniyle oluşur.
insanlarda çok nadirde olsa olan bir göz. kehribar (ing. amber) veya koyu sarı göz veya altın göz olarak da adlandırılabiliyor. lirokrom denen sarı pigmentin iriste birikmesiyle oluşuyor. lirokrom aynı zamanda yeşil gözlerde de var. kehribar gözleri katı altın renginde de olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri