Nedeni virüs olan boğaz iltihapları genellikle kendi kendine düzelir. Bununla birlikte bakteri nedeni ile enfeksiyon gelişmişse antibiyotik tedavisi gereklidir. Bakterilerden en sık A grubu B hemolitik streptokok enfeksiyonu boğaz iltihabına yol açar.
Beta mikrobundan kaynaklanan bademcik iltihaplarında 10 günlük antibiyotik tedavisi uygulanması gerekir.
Boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı, burun akıntısı gibi belirtilerle kendini gösteren boğaz iltihaplanması çoğu zaman virüs kaynaklıdır. Buhar duşu ve anne sütü ile sık besleme gibi yöntemlerle viral enfeksiyon iyileştirilebilir.
Çorba veya bitki çayları için
Tavuk suyu çorbası, et suyu, ıhlamur, nane çayı, papatya çayı, zerdeçal ve yeşil çay da boğazı yumuşatacağı için iltihabın tedavisi konusunda evde uygulanabilecek doğal yöntemlerdendir.
Bademcik İltihabı Teşhisi Nasıl Konur? Bademcik iltihabı hafif vakalarda kendiliğinden geçebilir. Özellikle hafif viral enfeksiyonlarda belirtiler 3-4 gün içerisinde kendiliğinden kaybolur. Daha uzun süren enfeksiyon durumlarında ise doktora başvurmak gerekir.
İlgili 23 soru bulundu
Boğaz iltihabının en sık nedeni virüs kaynaklı enfeksiyonlardır. Bakteri kaynaklı enfeksiyonlar ise daha nadir görülür. Nedeni virüs olan boğaz iltihapları genellikle kendi kendine düzelir. Bununla birlikte bakteri nedeni ile enfeksiyon gelişmişse antibiyotik tedavisi gereklidir.
Ilık tuzlu su ile gargara yapmak ve durulamak, bademcik iltihabının neden olduğu boğaz ağrısını ve acısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Ayrıca iltihabı azaltabilir, hatta enfeksiyonların tedavisinde yardımcı olabilir. Tuzlu su hazırlarken içerisine koyduğunu tuz miktarı da önemlidir.
Ada çayının mikrop öldürücü özelliği bulunmaktadır. Mikropları kısa sürede keser ve bu şekilde vücuttaki ve boğazdaki enfeksiyonu atmaktadır. Ada çayını çiğneyerek de tüketebilirsiniz. Ada çayı oldukça faydalı bitki çayları arasında yer almaktadır.
Çorba ve çay gibi sıvıların ılık şekilde tüketilmesi boğaz ağrısını hafifleterek boğazdaki mukusun gevşemesine yardımcı olur. Bitki çaylarıyla veya sade olarak tüketilen bal, boğaz ağrısı ve öksürük belirtileri üzerinde baskılayıcı özelliğe sahiptir. Tuzlu su gargarası boğazın rahatlatılmasına katkı sağlar.
Akut Tonsillit: Akut tonsillitte belirtiler yaklaşık olarak 3 ila 4 gün sürer. Ancak bu süre 2 haftaya kadar uzayabilir. Rekürren Tonsillit: Bir kişinin yılda birçok kez akut bademcik iltihabı geçirmesi durumudur. Kronik Tonsillit: Akut tonsillitten daha uzun sürer.
Antibiyotikler değil; doktorun reçete edeceği ateş düşürücüler, burun solunumunu rahatlatan spreyler, boğaz ağrısı ve yanması için gargaralar ve pastiller, vücut direncini artırmak amacıyla vitaminler kullanılmalıdır.
Genellikle boğazın fizik muayenesi ile Nazofarenjit, farenjit veya ÜSYE tanısı konur. Boğaz kültürü alınırsa, laboratuvar testleri ile (örneğin A grubu streptokok veya strep gibi) boğaz ağrısının, bakteri nedenli olmadığı görülecektir.
Pek çok yaygın enfeksiyon antibiyotik gerektirmez — kendiliğinden temizlenir. “Ne olur ne olmaz” diye antibiyotiklere ihtiyacınız yoktur. Virüs kaptığınızda antibiyotik kullanırsanız, bu hastalığın süresini kısaltmaz ve yan etkilerin riski altında kalırsınız.
Antibiyotik kullanılması gerekmez. Beraberinde burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, ateş veya öksürük var ise bunlara yönelik tedavi yapılır. Bademciklerde beta enfeksiyonu gelişmiş ise mutlaka 10 gün süreyle penisilin grubu antibiyotik kullanımı gerekir.
Boğaz ağrılarının yaklaşık %90'ı viral enfeksiyonlar nedeniyle meydana gelir. Soğuk algınlığı, grip, mononükleoz, koronavirüs hastalığı 2019 (COVID-19), kızamık, suçiçeği, kabakulak gibi viral hastalıklarda boğaz ağrısı yaygın olarak görülür.
Çocuklarda boğaz enfeksiyonları nasıl tedavi edilir? Boğaz kültüründe AGBHS bulunmaz ise antibiyorik tedavisi yapılmaz.Virus ların neden olduğu boğaz enfeksiyonlarının tedavisi hastayı rahatlatmaya yönelik olmalıdır. Ağrı kesici ateş düşürücüler gibi. AGBHS un tedavisi antibiyotiktir.
Sıcak ve soğuk gıdaların tüketimi: Boğazda yer alan dokuların iltihap nedeniyle şişmesini önlemek için sıvı ağırlıklı olmak üzere sıcak ve soğuk gıdaların tüketilmesi şikayetlerin giderilmesinde etkilidir.
Bakteri Düşmanı: Elma Sirkesi
Enfeksiyonlarla mücadele edebilen elma sirkesi, ayrıca asidik bir yapıya da sahip. Böylece boğazda ağrıya sebep olan mukusun parçalanmasına etki edebiliyor. Bakterilerin yayılmasını da engelliyor.
Uzmanlar dondurmanın su ile beraber tüketildiğinde boğaz enfeksiyonu sıklığının azaldığını belirtti. Kavurucu sıcaklarda serinlemek için en çok tercih edilen şüphesiz ki dondurma olduğunu ifade eden uzmanlar, “Dondurma doğru şekilde tüketildiği takdirde herhangi bir sağlık sorununa neden olmaz.
Sağlık problemi olarak bilinen bademcik iltihabı kolay bir şekilde tedaviyle geçirilebilir. Farklı tedavi yöntemleri uygulanarak iltihap ortadan kaldırılabilir. Bademcik şişmesi ve iltihabı için dikkat edilmesi gereken bazı durumlar bulunur. Bu durumlara dikkat ederek bademcik hastalıklarından korunmak mümkündür.
Antibiyotik tedavisine rağmen düzelmeyen boğaz enfeksiyonu varsa akla pfapa hastalığı gelmelidir. Boğaz ağrısı, ağız içerisinde aft, yüksek ateş, farenjit ve lenfadenit şeklinde seyreden hastalık genellikle yüksek ateşle başlayıp boğaz ağrısı, halsizlik şeklinde ortaya çıkıyor.
BETA enfeksiyonu kendi kendine de geçebilmektedir. Ancak bazen komplikasyonlara neden olabilmektedir. BETA enfeksiyonu tedavi edilmezse; Tedavi edilmeyen BETA enfeksiyonu daha sonra kalp romatizması yaşanmasına neden olabilmektedir.
Bakteriyel bademcik iltihabı nedeniyle ortaya çıkabilecek istenmeyen durumların önlenmesi için antibiyotik tedavisinin doktor tarafından önerilen süre boyunca (genellikle 10 gün) kullanılması önemlidir. Uygun tedavi ile bademcik iltihabının belirtileri genellikle 3-4 gün içinde geriler.
Tonsilit belirtileri kaç gün sürer? Tonsilit ( bademcik iltihabı) belirtileri genellikle 3-4 gün sürer ama 10 güne kadar da uzayabilmektedir.
1) Ilık ve Limonlu Su
Ilık su mikropların vücuttan atılmasını kolaylaştırır. Ayrıca boğaz yolunu yumuşatır. Limondaki antioksidan etkilerle bademciklerde oluşan iltihaplanma ve şişlik kısa sürede ortadan kaldırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri