Tarhana atıştırmalık bir cips olarak veya çorba olarak dört mevsim tüketilmektedir. Kendine has bir tadı ve aroması olan tarhanalar sade olarak veya isteğe bağlı olarak çeşitli dip soslarla tüketilebilir.
Tarhanayı ıslatırken soğuk su, pişirme suyunda da sıcak su kullanmanız ve ilk pişim anında sürekli karıştırmanız önerilir.
Ekşilisi içilir, kahvaltıda içilir, akşam yemeğinde içilir, sahurda içilir. Tarhana çorbası bir çorbanın alabileceği en güzel hallerden, çorba tariflerinden en sevilenlerinden biridir. Dilerseniz ev tarhanasını kendiniz de yapabilir, meşhur Maraş tarhanası tarifimize ise şuradan ulaşabilirsiniz.
Fırınlanmış Tarhana Cipsi çıtır ve gevrek bir tada sahiptir. Çok sağlıklı, lezzetli ve besleyicidir. Meşhur Kahramanmaraş tarhanasını en doğal haliyle gün boyu tüketebilirsiniz.
İlgili 37 soru bulundu
Tarhana çorbası, besin değeri çok yüksek, probiyotiklerden zengin bir çorbadır. Bir kase tarhana çorbasının bir dilim ekmek kadar kalorisi bulunmaktadır. Tarhana çorbası kilo aldırır mı sorusuna verilebilecek cevap, kontrollü tüketildiği sürece kilo aldırmaz olacaktır.
Yörük kültürünün en yoğun yaşandığı ve halkının büyük çoğunluğu yörüklerden oluştuğu bilinen Uşak ilinde de tarhananın yeri bambaşka. Hemen hemen her evde tarhana kültürü yaşatılıyor.
Yörede tadından dolayı ekşi tarhana olarak da bilinen Kütahya Kızılcık Tarhanası, Kütahya iline özgü ürünlerin başında gelir.
Tarhana, rutubet kokuyorsa ve kötü bir koku yayıyorsa bozulmuş demektir. Tarhananın rengi turuncudan siyaha dönmeye başladıysa, böceklenmiş olma ihtimali yüksektir ve kullanılmamalıdır. Tarhananın tadı çok ekşiyse ve her zamankinden farklıysa bozulmuş olabilir.
Türk Standartları Enstitüsü tarhanayı buğday unu, irmik veya bunların karışımı ile yoğurt, soğan, biber, tuz, domates, tat ve koku verici, sağlığa zararsız bitkisel maddelerle karıştırılarak yoğurulan daha sonra fermente edildikten sonra kurutularak, öğütülmesi ve elenmesi ile elde edilen bir gıda maddesi olarak ...
2 kaşık tarhananın içine 1 yumurtayı kırık çırpın. Tuz ve zeytinyağı koyup tost makinenin içine yağlı kağıt serip dökün. Ve 2 3 dakika içinde hiç açmadan pişirin. Sonra arasına kaşar koyup bir katını üstüne kapatın ve artık olmuştur tostunuz ve gayet sağlıklı ve tarhana sevmeyen çocuklar için mükemmel.
Grup: Tahıllar ve ekmek
Ekmek, pirinç, bulgur, tarhana, makarna, irmik, kuskus, patates, kestane, mısır gibi besinler bu gruba girer.
Hazırlanışı: 4 kaşık tarhanayı bir kasede 1 bardak su ile iyice karıştırın, vaktiniz varsa 15-20 dk suda bekletin.
Tarhananın kıvamını bulması için hamurunu hazırladıktan sonra mutlaka bir süre bekletmeli, hemen kurutma işlemine başlamamalısınız. Ortalama 2 ila 7 gün arasında bekletiliyor olsa da tarhanada ekşimsi bir lezzet yakalamayı seviyorsanız bekletme süresini kontrollü bir şekilde daha da uzatabilirsiniz.
Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş.
Elekten geçen tarhana 3-4 gün de serilerek kurutulur. Tarhana olduktan sonra cam kavanozuna konur. Bu şekilde 2 yıl raf ömrü vardır.
Anadolu'da yöresel çorba denildiğinde ilk akla gelenlerden biri olan tarhana, temel ham maddesi tahıl ve yoğurttan oluşan laktik asit ve alkol fermantasyonuyla üretilen bir gıda ürünüdür.
Tarhana, A, B1, B2 gibi vitaminler içerdiği ve kanseri önleyen bileşikler ile zenginleştirildiği için kansere karşı koruyucu bir özelliği vardır. Bebekler gibi özellikle de gelişme çağındaki çocuklar için de çok faydalı bir besin olan tarhana, kemik gelişimine de katkı sağlar ve önemli ölçüde kemikleri güçlendirir.
Anayasaları; Kalite ve lezzeti aynı standartta sunmak. Tarhana üretimi için Kütahya'nın tercih nedeni ise Tarhana üretimi için en ideal kuru havanın olduğu yer Tavşanlı ve Gediz'miş. Üretim yeri Tavşanlı, şirket merkezi İzmir. Yılda 350 ton tarhana yapıyorlar.
Uşak Tarhanasının ayırt edici özelliği kendine has iklim özelliklerinde uzun süre (21 gün) fermantasyonla üretilmesi ve Uşak'ın Sivaslı ilçesinde yetişen Sivaslı Biberi'nin üretimde yoğun olarak kullanılmasıdır.
İçindekiler: Un, Yoğurt, Kuru Soğan, Kırmızı ve Yeşil Biber, Domates, Nane, Tuz, Ev Mayası.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri