Alerjik rahatsızlıklar sonucunda ya da solunum yoluyla boğazın tahriş olması, kişinin boğazında gıcık olarak tanımlanan durumun yaşanmasına yol açabilir. Boğazda gıcıklanma hissi, soğuk algınlığı, geniz akıntısı, gastroözofageal reflü hastalığı gibi pek çok farklı hastalıktan kaynaklanabilir.
Soğuk algınlığında öksürük refleksi, geniz akıntısının boğaz dokularını gıdıklamasıyla meydana gelir. Semptomlar tipik olarak 7 ila 10 gün arasında sürer. Daha şiddetli veya kalıcı bir soğuk algınlığı, grip veya sinüzit gibi başka bir durumun belirtisi olabilir.
Bal, Tarçın ve Zencefil (1) tatlı kaşığı bal, 1 çay kaşığı tarçın ve 1 Çay kaşığı zencefil karıştırılıp günde 2 kez emilerek, yavaşyavaş tüketilir. Sonrasında en az yarım saat bir şey yenilip içilmez. Bu şekilde boğaz nemli tutulur ve yumuşayan boğazda gıcık hissini ortadan kaldırır.
Çok soğuk veya çok sıcak yiyecekler ile içecekler, boğazdaki tahrişi artırarak gıcıklı öksürük sorununu artırabilir. Ayrıca gün içerisinde bol miktarda su tüketilerek boğazın kuruması önlenmelidir. Bazı kişiler için tuzlu su ile ağız ve boğaz gargarası yapmak rahatlatıcı olabilir.
İlk olarak, nemli hava solumak, nemlendirici veya buhar makinesi kullanmak, geniz akıntısının azalmasına yardımcı olabilir. Ayrıca, bol su içmek vücudu nemli tutar, mukusu inceltir ve geniz akıntısını hafifletebilir. Tuzlu su ile gargara yapmak da boğazı yatıştırabilir ve mukusu temizleyebilir.
İlgili 43 soru bulundu
Boğazınızda oluşan gıcığın sebebi üst solunum yolu rahatsızlıkları ise tuzlu su ile gargara yaparak boğazınızı rahatlatabilirsiniz. Bunun için 1 su bardağı temiz içme suyunun içine 1 çay kaşığı tepeleme tuz ilave edin ve tuz çözülene dek güzelce karıştırın. Ardından bu suyla güzelce gargara yapın.
Bunların arasında bol su tüketmek, bal yemek, boğaz pastili tüketmek, boğaz gargarası yapmak, solunum yollarını sıcak duş ve hava nemlendirici gibi yöntemlerle nemli tutmanın yanı sıra zencefil, zerdeçal ve ıhlamur gibi bitki çaylarını ılık olarak içmek yer alabilir.
Yemek borusuna yabancı cisim kaçmasına bağlı yutma güçlüğü meydana gelir. Gastroözofageal reflü nedeni ile yemek borusunda oluşan tahriş boğazda takılma hissi, yutma zorluğu ortaya çıkar. Özofajit (yemek borusu iltihabı) gibi bir durumdan dolayı yutma zorluğu ve boğazda takılma hissi görülebilir.
Kuru öksürük mukus üretimi olmayan boğazda gıdıklanma hissi ile ortaya çıkmaktadır. Soğuk algınlığı, grip ya da bronşitten sonra görülebilir. Bunların yanında kalp yetmezliği ve akciğer kanseri gibi hastalıklar da kuru öksürük nedenleri arasında sayılır.
Boğazda temizleme isteği, öksürük ve ses kısıklığı yaratır. Postnazal damlama olarak da isimlendirilen geniz akıntısı, alerjiler, enfeksiyonlar, ilaçlar ve hamilelik gibi birçok faktöre bağlı olarak ortaya çıkar.
Alerjik rahatsızlıklar sonucunda ya da solunum yoluyla boğazın tahriş olması, kişinin boğazında gıcık olarak tanımlanan durumun yaşanmasına yol açabilir. Boğazda gıcıklanma hissi, soğuk algınlığı, geniz akıntısı, gastroözofageal reflü hastalığı gibi pek çok farklı hastalıktan kaynaklanabilir.
Boğaz reflüsü, midede üretilen asidin yemek borusundan yukarı çıkarak boğaza ulaşması durumudur. Belirtiler arasında boğaz ağrısı ve tahriş olmuş gırtlak (ses kutusu) bulunur. Tedaviler çoğunlukla yaşam tarzı değişikliklerinden ibarettir.
Boğazda yanma, ağrı, öksürük, kaşıntı hissi, ses kısıklığı ve tat bozukluğu olabilir. Uykudan sık uyanma, horlama, boğaz kuruluğuna yol açabilir. Bu da gün içinde uyuklamaya ve verimlilikte düşmeye sebep olabilir.
Boğaz kaşıntısının nedenleri
Boğaz kaşıntısı genellikle alerji, enfeksiyon, virüsler, boğaz tahrişi, sigara, kuru hava ve susuzluk gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilen bir semptomdur. Bu nedenler boğaz bölgesinde tahrişe yol açarak rahatsızlık ve kaşıntı hissine neden olabilir.
Akut farenjitte boğazda yanma, ağrı ve ateş meydana gelirken, kronik farenjitte ise daha çok kuru öksürük, gıcık ve boğazda takılma hissi gibi şikayetler görülmektedir. Akut farenjit boğazda kızarıklık, yutkunma güçlüğü ve hastanın ateşinin olması birkaç gün boyunca yemek yerken zorlanma gibi durumlara neden oluyor.
Larenjit kendi kendine geçebilir. Bununla birlikte, larenjit semptomlarını hafifletilerek tedavi süreci kolaylaştırılabilir. İstirahat edilmeli, mümkün olduğunca az konuşulmalı, bol su içilmelidir. Boğaz tahrişi ve buna bağlı gelişen ses kısıklığı için ılık tuzlu su ile gargara yapmak semptomları hafifletebilir.
Reflü hastalığının en yaygın belirtisi, göğüste yanma olarak bilinen “heartburn” semptomudur. Mide dışında omuzlarda, boyun bölgesinde, sırt ve kolda da hissedilebilen bu yanma hissi, zaman zaman kalp ağrısı ile karıştırılmaktadır.
Farenjit belirtileri arasında şüphesiz en önemlileri, boğazda batma ve yanma hissi, yutkunmada güçlük, geniz akıntısı, boğaz ağrısı, öksürük, ateş, boğazda kuruluk, kaşıntı ve yabancı cisim kaçmış hissidir. Bunların dışnda halsizlik, yorgunluk, eklem ağrısı gibi genel belirtiler de görülür.
Kaşıntı nedenleri arasında şunlar bulunur: Alerjik reaksıyonlar, egzama, sedef hastalığı gibi deri hastalıkları, deterjanlar ve bazı bitkiler, parazit - enfeksiyonlar, hamilelik, karaciğer ve böbrek hastalıkları, bazı kanser türleri ve tedavileri, diyabet, zona, cilt kuruluğu, psikolojik sorunlar ve yaşlanma etkileri ...
Farenjit, boğazda kaşıntılı ve ağrılı bir hisse sebep olur. Farenjiti olan kişinin yutkunurken veya konuşurken canı yanabilir. Bakteriyel ve viral enfeksiyonlardan alerjilere birçok şey farenjite neden olur. Farenjit semptomlarının çoğu birkaç gün içinde geçer.
Alerjik Rinit Nedir? Alerjiye sebep olan maddelerin (alerjen) burun mukozasına temas etmesi sonucu görülen; burun ve gözlerde kaşıntı, hapşırma, burun akıntısı, boğaz kaşıntısı gibi şikâyetlere neden olan hastalık alerjik nezle ya da alerjik rinit olarak tanımlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri