Bu tip balgamın yaygın bir nedeni bakteriyel pnömonidir. Diğer nedenler arasında da basit bakteriyel göğüs enfeksiyonları, kistik fibroz, enfektif KOAH alevlenmeleri ve akciğerdeki apseler bulunur.
Sıcak bir duş almanız da balgam atmanızı hızlandırabilir, Zencefil, zerdeçal, karabiber, limon ve balı karıştırarak hazırlayacağınız bir karışım yine balgam atmanızı kolaylaştırabilir, Bu tür bir macun karışımı aynı zamanda iyileştirici bir etki de sağlayabilir. Tahriş olan boğazınızda rahatlama yaratabilir.
Bol bol su içerek katılaşan balgamın yumuşayıp atılmasına yardımcı olabilirsiniz. Sıcak suyla duş alırken 5-10 dakika buharı soluyabilir ve bir kâse sıcak suyun içine nane ya da okaliptüs yağı damlatarak derin nefesler alabilirsiniz. Bir bardak ılık su içine 1 yemek kaşığı limon suyu ekleyerek içebilirsiniz.
Enfeksiyon kaynaklı bir solunum yolu hastalığı sonucunda görülebilir. Yapışkan Balgam: Bazen ufak pulları bulunan bir balgam çeşididir. İnce Balgam: Genellikle soğuk algınlığı ya da alerji nedeniyle oluşur. Normal bir durum olarak kabul edilir.
Bazı hastalıklar mukus sıvısının artmasına neden olabilir. Balgam, boğazda ve akciğerlerde oluşur ve öksürükle atılır. Solunum yolu enfeksiyonu, grip, sinüzit gibi hastalıklar sonucunda balgamda rahatsız edici bir seviyede artış oluşabilir. Balgam üretiminde görülen artışın bir diğer nedeni ise alerjik reaksiyonlardır.
İlgili 27 soru bulundu
Çok soğuk veya çok sıcak yiyecekler ile içecekler, boğazdaki tahrişi artırarak gıcıklı öksürük sorununu artırabilir. Ayrıca gün içerisinde bol miktarda su tüketilerek boğazın kuruması önlenmelidir. Bazı kişiler için tuzlu su ile ağız ve boğaz gargarası yapmak rahatlatıcı olabilir.
Peki bu neden oluyor? Boğazınızda bir yumru oluşması hissi tipik olarak boğazınızdaki ve boyun bölgenizdeki kasların kasılmasından kaynaklanır. Bu kaslar, farenks kaslarını (ağzınızı yemek borunuza bağlayan tüp) ve gırtlağınızı çevreleyen kasları (ses kutusu) içerir.
Balgam Söktürücü Pratik Bilgiler
Ciddi bir sağlık sorunu olmamakla birlikte eğer zamanla tedavi edilmezse, bronş tüplerini tıkayabilir ve tahriş edebilir. Bu da üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olabilir. Bu durumlarda balgam söktürücü ilaçlar almanıza gerek yok.
Balgamda Kan Görülmesi Acil Bir Durum Mudur? Balgamda kan görülmesi, alarme edici bir durumdur. Çünkü, ardından nadir de olsa, ağızdan bol miktarda kan gelmesi söz konusu olabilir. Bu, sıkıntılı bir durumdur ve çok nadiren geç kalındığında akciğerlere dolan kanla boğulma gibi nedenden ölüme dahi götürebilir.
Kanlı balgam, önemli bir hastalığın belirtisi olabilir. Sigara içen bir kişide kanlı balgam olduğunda, mutlaka en kısa zamanda bir Göğüs Hastalıkları Hekimine başvurmalıdır. Balgamın rengi gibi kokusu da önemlidir. Aniden fazla miktarda çıkarılan kötü kokulu balgam, akciğerde absesi'nin belirtisi olabilir.
Balgamlı öksürüğe ne iyi gelir İbrahim Saraçoğlu yöntemi ise biraz daha farklıdır. Yarım litrelik suya kırdığınız keçiboynuzları kaynatılır. Elde edilen su içilince balgam atılmaya başlanır. Gıcık öksürüğe ne iyi gelir İbrahim Saraçoğlu tarafından aynı şekilde çözülmüştür.
Balgamlı öksürüğün genelde nedeni, akciğerde oluşan hasar, kronik reflü, KOAH, bronşit, verem, alerji, zatürre ve sinüzittür. Günlük hayat kalitesini etkileyen ve halsizliğe neden olan balgamlı öksürük solunum yollarında oluşarak kişiye rahatsızlık hissi vermektedir.
Burun ve sinüsler bir nazal akıntı salgılar. Bu akıntı solunum havasının nemlenmesini sağlar. Bazı nedenlere bağlı olarak nazal akıntı daha koyu, daha yapışkan ve aynı zamanda kokulu bir hal de alabiliyor. Bu durum geniz akıntısı olarak adlandırılıyor.
İlk olarak, nemli hava solumak, nemlendirici veya buhar makinesi kullanmak, geniz akıntısının azalmasına yardımcı olabilir. Ayrıca, bol su içmek vücudu nemli tutar, mukusu inceltir ve geniz akıntısını hafifletebilir. Tuzlu su ile gargara yapmak da boğazı yatıştırabilir ve mukusu temizleyebilir.
Her durumda vücuttan atılması ideal olanı olsa da, günlük hayatta balgam yutmak zararsızdır. Ancak balgamda enfeksiyon var ise, bu durum tehlikeli olabilir. Mide asidinin çeşitli bakteri veya mikropları yok edebilmesine rağmen, bu zararlı maddelerin kan dolaşımına katılma riski de vardır.
Antikor, su, protein ve bazı tuzlardan oluşan balgamın her gün belli bir miktarda doğal rengiyle üretilmesi normal kabul edilir. Ancak akciğerlerde ve bronşlarda ortaya çıkan aşırı enfeksiyonlar, hasarlar veya alerjik bulgulara bağlı olarak yoğun balgam üretimini meydana getirir.
Enfeksiyon nedeniyle bağışıklık sistemi tepki verir. Bu tepki sırasında beyaz kan hücreleri, mikroplar, proteinler üretir. Bunlar da balgamın önce sarı bir renk almasına neden olur. Vücudun enfeksiyon ile verdiği savaşın artması ile sarı balgam yeşil bir renk alır.
ASİST, 200 mg asetilsistein içeren 20 ve 30 kapsüllük ambalajlarda bulunur. ASİST etkin madde olarak asetilsistein (ördek, kaz tüyü kaynaklı) içerir. Asetilsistein, bir amino asit olan sistein türevi bir ajandır. Balgam söktürücü etkiye sahiptir.
Ilık su ile bal içerek balgamı söktürebilirsiniz. Üstelik boğazınız da yumuşayacaktır. Zencefil çayı soğuk algınlığı hastalıklarında kullanılır. Balgam içinde iyi bir tedavi yöntemidir.
Balgam söktürücü ilaçların asıl amacı fazla gelen balgamın vücuttan atılımını kolaylaştırmaktır. Bu ilaçlar mukusu incelterek sinüs ve akciğerden atılımını kolaylaştırır. Fazla balgamın atılmasının yanı sıra, öksürük ve göğüs tıkanıklığı tedavisinde de kullanılır.
Yemek borusuna yabancı cisim kaçmasına bağlı yutma güçlüğü meydana gelir. Gastroözofageal reflü nedeni ile yemek borusunda oluşan tahriş boğazda takılma hissi, yutma zorluğu ortaya çıkar. Özofajit (yemek borusu iltihabı) gibi bir durumdan dolayı yutma zorluğu ve boğazda takılma hissi görülebilir.
Ses kısıklığı, seste kabalaşma, çatallanma, yorgunluk, tiz sesleri çıkarmada zorluk. Boğazda gıcık hissi ve sık boğaz temizleme. Boğazda aşırı balgam ve geniz akıntısı
Boğaz reflüsü belirtileri aşağıdakileri içerir: Boğaz ağrısı Hafif ses kısıklığı Boğazda yumru hissi.
Anksiyetenin belirtileri kişiden kişiye büyük farklılıklar gösterebilir. Kimi kişilerce anlamsız korkular, rahatsız edici düşünceler gibi tanımlanırken kimileri de yaşadıkları anksiyete halini sıkıntı-kaygı hali, boğazda yumru varmış gibi hissetme, takıntılı düşüncelerin varlığı olarak tanımlarlar.
Tuzlu su gargarası: Tuzlu su ile gargara yapmak soğuk algınlığının neden olduğu boğaz ağrılarını hafifletmeye yardımcı olur. 2019 yılında yapılan bir çalışmada, günde üç kez tuzlu su gargarası yapmak soğuk algınlığından kaynaklanan öksürük süresini 2,4 gün kısaltmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri