Pamukta koza sayısını, ağırlığını ve lif kalitesini artırır. Çiçeklerin tamamında güvenle kullanılabilen potasyum nitrat gübreler sayesinde renk ve düzgünlük bakımından optimum çiçekler elde edilir. Bağda ürün ve kalite artışı sağlar.
Yetersiz azot yetersiz pamuk demek
Bu yüzden de mutlaka diğer formların nitrata çevrilerek verilmesi gerekiyor. Azot, bitkide yeşil aksamı arttırırken dal ve kök gelişimine de fayda sağlıyor. Azot noksanlığında ise bitkide gelişim yavaşlıyor ve önce yaşlı, daha sonra da diğer yapraklar sararıyor.
Potasyum - Elyaf kalitesini ve kuvvetini iyileştirir ve pamuğun erken olgunlaşmasına neden olur.
Potasyum nitrat maddesi başlıca olarak gübrelerde, roket itici yakıtlarda ve havai fişeklerin üretiminde kullanımı sağlanır. Kükürt ve odun kömürüyle belirli miktarda karıştırılırsa kara barutu medyana getirir. Gıda katkısı olarak kullanıldığında Avrupa Birliği normlarında E252 olarak adlandırılmaktadır.
Domates, biber, patlıcan, hıyar, kavun, karpuz ve kabak bitkilerine potasyum nitrat gübresi vermek için en uygun zaman; meyvelerin ceviz iriliğine ulaştığı dönemden, hasada 15-20 gün kalıncaya kadarki zaman dilimidir. Fasulye, nohut ve mercimek de bu zaman dilimi arasında gübrelenebilir.
İlgili 28 soru bulundu
Klasik sulamada ilk su öncesi 8 - 10 kg/da verilir. PATATES 100 litre suda 1,5 kg PN eritilip, çiçek başlangıcı, çiçek sonu ve yumru döneminde uygulanmalıdır. Ara çapada 10 kg/da ve ilk suda 15 kg/da verilmelidir. Yağmurlama sulama: Her sulamada 4 kg/da verilmelidir.
Pamukta, tohumların hat üzerine tek sıra yerine yan yana iki sıra olarak ekilmesiyle birim alandan daha yüksek verim alınıyor. Pamukta, tohumların hat üzerine tek sıra yerine yan yana iki sıra olarak ve yeterli kök alanı sağlamak amacıyla birbirine çapraz ekilmesiyle birim alandan alınan verim yaklaşık yüzde 25 artıyor ...
Örnek olarak, yapılan toprak analizi sonucu gerekli potasyum miktarı saf madde olarak 5 kg ise, kullanılacak potasyum nitrat gübre miktarı; 5 x 2,3 = 11,5 kg / dekardır. Yani dekara 11,5 kg potasyum nitrat gübre atılmalıdır.
Potasyum nitrat etkili bir oksitleyicidir. Potasyum içerdiğinden yanma ile leylak renkli bir alev oluşturur. Bu nedenle amatör roket itici yakıtları ile şeker ve potasyum nitrat karışımıyla yapılan sis bombası gibi birçok piroteknik bileşimde ve havai fişeklerde kullanılır.
ürünlerde gübreleme Ocak Şubat aylarında yapılacaksa üre, potasyum nitrat veya amonyum sülfat gübresinin, Mart Nisan aylarında yapılacaksa Amonyum Sülfat gübresinin kullanılmasının topraklarımız için daha uygun olduğu değerlendirilmektedir.
Potasyum sülfat; potasyum ve kükürt içeriğine sahiptir. Potasyum nitrat; potasyumun yanı sıra nitrat azotu da içermektedir. Potasyum sülfat alkali topraklarda, potasyum nitrat ise asidik topraklarda tercih edilir.
33 Nitrat Gübre (Amonyum Nitrat) Ne İşe Yarar? Diğer azotlu gübrelerde olduğu gibi 33 nitrat gübrede bitkinin yaprak, gövde, kök oluşumunu, su alımını, çiçeklenmeyi, meyve oluşumunu ve olgunlaşmasını teşvik ederek kaliteli ve bol ürün alınmasını sağlar.
Potasyum nitrat gübresi meyve ve sebzelerde büyümeye, şişirmeye yardımcı olur. Potasyum sülfat ise meyve ve sebzede olgunlaşamaya etki eder. Her iki ürünü de vejetasyon dönemi boyunca yaptıkları işler bakımından değerlendirip kullanmanız gerekir. Hasat sonrası TSP gübresi ile potasyum sülfat gübresini kullanınız.
Potasyum bitki bünyesine K+ iyonu şeklinde alınmaktadır ve eksikliği azot gibi ilk önce kendini yaşlı yapraklarda göstermektedir. Fazla alınan potasyum magnezyum alınımını azaltır ve bitkinin tepe sürgününün yavaşlamasına neden olur.
İçeriğinde bulunan kükürt sayesinde, azotun bitki tarafından daha kolay alınmasını sağlayarak bitkinin kök, yaprak, gövde, dal, sürgün gelişimini destekler. Bunlara ilave olarak; Bitki stres ve hastalıklara karşı direncini arttırır. Soğuk ve sıcağa karşı bitkinin dayanımını arttırır.
Sebze yetiştiriciliğinde, potasyum gübresi dikim öncesinde kullanılıyor. Çiçeklenme ve meyve olgunlaşma döneminde de uygulama yapılıyor. Eğer killi topraklarda kullanılacaksa, potasyum gübresinin ekimden önce verilmesi önem taşıyor.
Üretici-İthalatçı firmaların ve bayi/dağıtıcıların yedieminlerindeki Kalsiyum Amonyum Nitrat (%26 CAN) ile Kalsiyum Amonyum Nitrat (%21 CAN) gübrelerinin çiftçilere satışına kontrollü olarak izin verilecektir. Potasyum Nitrat ve Sodyum Nitrat gübrelerinin satışı tamamen serbest bırakılmıştır.
Tütünde yüksek ürün ve kaliteli yaprak elde edilmesini sağlar. Potasyum Nitrat gübresi topraktan, yapraktan ve sulamayla birlikte (damla ve yağmurlama) uygulanabilir. Üç ayrı tipi mevcuttur: Pril, kristal ve düşük pH değerli potasyum nitrat. Pril tipi direkt toprak uygulamaları için uygundur.
Pamuk tarımında en önemli iklim faktörlerinin başında sıcaklık, gün ışığı, yağış ve oransal nem gelmektedir. Yıllık ortalama sıcaklığın 19ºC ,yaz ayları sıcaklığı ise 25ºC olması gerekir. Sıcaklık tarak oluşmasından önce 20ºC , çiçeklenme döneminde 25ºC , kozaların gelişme döneminde ise 30-32ºC olmalıdır.
Dönümde 500 kilogram civarında üretim
Çiftçilerimiz dönüm başına 500 kilogramın civarında üretim elde ediyorlar" dedi. Pamuk üreticisi Cuma Toraman ise yaklaşık 120 dönüm alanda pamuk hasadı yaptığını ve verimden memnun olduğunu ifade ederek, yaklaşık 60 ton pamuk hasat etmeyi hedeflediğini kaydetti.
Ekim ve çiçeklenme dönemi arasında sulama yapmak pek tavsiye edilmez. Ekimden yaklaşık 40-45 gün sonra, iklimsel koşullar da göz önünde bulundurularak her 5-7 günde bir (İklim koşulları ve toprak yapısına bağlı kalmakla beraber bu süre 15-20 günde bi de olabilir) pamukta ilk sulama yapılmalıdır.
Ürünün iri, dolgun, sert ve renginin canlı olmasını sağlar. Yapraktan önerilen dozlar 10-15 gün ara ile, damla sulama ve topraktan önerilen dozlar ise haftalık olarak uygulanır.
Kalsiyum varlığını sağlamak için kök sistemini uyarmalı, canlılığı ayarlamalı, iyi gübreleme ve kontrollü sulama yapmalıyız. Azot (N), potasyum (K) ve magnezyum (Mg) fazlası, bu elementler kalsiyum antagonistleri olduğundan kalsiyum emilimini bozar.
Bitkilerin beslenme ve gelişmelerinde yararlı etkileri olan mikroorganizmaların etkinliğini artırır. Organik ve inorganik özellikteki toksik birleşiklerin nötürleşmesini ve topraktan uzaklaşmasını sağlar. Asit tepkimeli topraklarda biryandan toprağın asitliğini giderirken öte yandan kalsiyum ihtiyacını karşılar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri