Boğazda yumru hissi; reflü rahatsızlığına bağlı olarak gelişebilmektedir. Yanma ve tahrişle varlığını hissettiren
Nefes alma egzersizlerini uygulayabilirsiniz. Böylece boğazda oluşan gıcık hissinin geçmesine yardımcı olabilirsiniz. Boğazınız için sıcak kompres uygulaması yapmak da oldukça etkili bir yöntem olarak söylenebilir. Boğazdaki gıcığı geçirmek için en etkili yöntem boğazı nemli tutmaktır.
Genel olarak boğazda doluluk hissi çoğunlukla asit reflüsü üzerinden meydana gelir. Aynı zamanda GÖRH hastalığı üzerinde de yaşanan bir durum olarak ön plana çıkar. Bu konuda yanma ya da tahriş boğaz bölgesinde oluşur ve bu belirtiler ile beraber etkisini gösterir.
Belirtiler genellikle kısık bir ses içerir ve ateş, öksürük, boynun önündeki ağrı ve yutma rahatsızlığını içerebilir. Tipik olarak, bunlar iki hafta sürer.
Bazı alerjik nedenlere bağlı yutma güçlüğü ve boğazda takılma hissi oluşabilir. Bazı mide hastalıkları nedeni ile yutma güçlüğü ve boğazda takılma hissi görülebilir. En kritik sebebi ise yutma eyleminin geçiş bölgesinde görülen tümörlerdir.
İlgili 32 soru bulundu
Bu şikayetlerin iki haftadan uzun sürdüğü durumlarda iyi huylu ses hastalıkları ya da kötü huylu ses teli hastalıkları arasında ayırım yapılabilmesi ve doğru tanının koyulabilmesi için Kulak Burun Boğaz doktorunuza başvurunuz ve ses tellerinizi muayene ettiriniz.
Globus sendromu (boğazda yumru hissi)
Dolayısıyla, sessiz reflü olduğunda, boğazında şişlik gibi bir doku parçası olabilir. Şişkinlik büyük ve yuvarlak olmayacaktır, ancak rahatsız hissi vermek için yeterlidir. Globus sendromunun nedeni psikolojik olabileceği gibi sessiz reflü belirtisi de olabilir.
Bunu biz şişkinlik hissi olarak deneyimleriz. İşte bu hisse "yumru hissi", "gırtlakta sabit kütle hissi" veya "boğaz düğümlenmesi" (İng: "globus sensation") denir. Bu his, stresli durumlarda hemen herkes tarafından hissedilebilir.
Globus, tıp alanında kullanılan bir terimdir. Globus terimi genellikle boğazlarında sorun yaşayan insanlar için kullanılır. Eğer kişilerde boğazda zorlanma veya bir şey varmış gibi bir his oluşuyorsa, bu durum globus olarak değerlendirilir. Bu hisler genellikle yemek yedikten sonra kendini unutturur.
Bu nedenler arasında enfeksiyonlar, alerjik reaksiyonlar, diş apseleri, kızamık, guatr, kabakulak, farenjit, larenjit, reflü, romatizmal hastalıklar, panik atak, stres ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olan diğer hastalıklar sayılabilir. Boğaz şişliğinin en sık görülen nedeni enfeksiyonlardır.
[1] Üzüntü ve sıkıntıdan boğazı tıkanarak yutkunamayacak duruma gelmek.
Reflünün oluşmasında birçok faktör rol oynar. Günümüzde artan psikolojik faktörler bir çok mide şikayetine neden olabilmektedir. Stres nedeni ile mide asit düzeyi artar bu da reflü şikayetleri artırabilir.
Laringospazm, gırtlakta kontrolsüz/istemsiz kas kasılmasıdır. Ses tellerindeki veya nefes borusundaki su, mukus, kan ve benzeri maddeler bunu tetikleyebilir. Bu stridor ve retraksiyon yaratır. Bu olay genellikle en fazla 1 dakika sürer ve bu süre içinde nefes alış zorlaşır.
Disfaji; boğaz enfeksiyonu, soğuk algınlığı, boğazda oluşan enfeksiyonlar gibi fizyolojik rahatsızlıklardan kaynaklı olarak ortaya çıkarken psikolojik yutkunma zorluğu; kaygı, stres ve kişinin kendini ifade edemediğini hissetmesi durumlarında meydana gelebilir.
Yemek borunuzun her iki ucunda da bir kas halkası bulunur. Normalde bu kas halkaları midenizin içeriğini ait oldukları yerde, yani midenizde tutarlar. Ancak boğaz reflüsü iseniz, bu kas halkaları düzgün çalışmaz. Mide asidi boğazınızın arkasına, gırtlağınıza ve hatta burun solunum yolunuzun arkasına geri döner.
Psikolojik nedenlerden dolayı ortaya çıktığı tespit edilirse, psikolog tarafından verilen ilaçlarla tedavi ediliyor. Stres yoğunluğu kişinin iyileşmesi için ele alınan bir konudur. Genellikle sakinleştirici ilaçlarla boğaz düğümlenmesi ortadan kaldırılıyor.
Boğazda akıntı hissi, sürekli boğaz temizleme ve çok sık yutkunma ihtiyacına sebep olan geniz akıntısı toplumda sık karşılaşan rahatsızlıklar arasında yer alıyor. Geniz akıntısı çoğunlukla burnun yapısal problemleri, üst solunum yolları enfeksiyonları ve alerjik hastalıklar sonucu meydana geliyor.
Boğaz reflüsü nedenleri; yemek borusunun iki ucunda bulunan kasların mekanik açıdan bozulması olarak açıklanabilmektedir. Söz konusu kas halkalarının düzgün çalışmaması sonucunda mide içeriğinin mideden yemek borusuna, gırtlağa hatta solunum yoluna geri kaçması problemi yaşanmaktadır.
Geceleri uykudan nefes darlığı-nefes alamama ile uyanan hastalarda reflüden (reflüye bağlı laringospazm) şüphenilmelidir.
Gazlı içecek tercihi de, boğazda takılan kılçıklar için oldukça yararlı bir yöntemdir. Gazlı bir içecek içilerek, boğazın yumuşaması sağlanabilir ve takılan kılçığın çıkarılmasına yardımcı olabilir. Boğulma yaşanması durumunda tıp alanında bilinen heimlich manevrası uygulanır.
"Her gün düzenli olarak sebze tüketin. Sebzeler doğal olarak alkali özellikleri ile mide asiditesini dengeliyor. Örneğin brokoli, kuşkonmaz, patates ve salatalık bu besinlerden birkaçı. Yemeklerinize hazmı kolaylaştıran ve gaz giderici özelliğe sahip kekik, kimyon, zencefil ve zerdeçal ekleyebilirsiniz.
Mide içeriğinin sıklıkla yemek borusuna çarpması zamanla bu bölgedeki sinirlerde de tahribata neden olabilir. Bu sinirlerin tahrip olması neticesinde göğüste, boğazda, kalpte veya kollarda çeşitli şikayetler ortaya çıkabilir.
Reflü aynı zamanda öksürüğe, ses kısıklığına, diş çürüklerine ve boğaz ağrısına da neden olabilir. En yaygın belirtisi yemekten sonra göğüste yanma hissi olan reflü belirtileri şunlardır: Göğüste ağrılı yanma hissi. Geceleri daha da kötüleşebilen mide ekşimesi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri