Büyük nodüller nefes darlığa yol açabilir Hastalarının önemli bir kısmında nodüllere bağlı semptom yoktur. Bir kısmında boyun bölgesinde şişlik ele gelebilir veya görülebilir. Bazen nodüller çok büyüdüğünde nefes darlığı ve yutkunmada zorluğa neden olabilir. Nodül içine kanama olursa ağrı hissedilebilir.
Tiroid nodülü olduğu nasıl anlaşılır? Tiroid nodülü belirtileri; boyunda dolgunluk ve şişlik, ses kısıklığı ya da çatallanması, boyunda ağrı ve rahatsızlık hissi. Nefes almada ya da yutmada güçlük şeklinde sıralanabilir.
Tanı Yöntemleri
Nodüller ultrason yöntemiyle görüntülenir. Ultrasonda eğer nodülde kanser riski saptanırsa iğne biyopsisi ile örnek alınabilir. Nodüllerdeki riski tespit etmek için, hastaya damar yolu ile radyoizotop madde verilerek tiroid sintigrafisi de çekilir.
“Tiroid nodülleri, tiroidinizde oluşan katı veya sıvı dolu topaklardır, boynunuzun tabanında, göğüs kemiğinizin hemen üzerinde bulunan küçük bir bezdir. Tiroid nodüllerinin büyük çoğunluğu ciddi değildir ve semptomlara neden olmaz. Tiroid bezi kanseri oldukça nadirdir ve yaklaşık %5 tiroid nodülünde görülür.
Tiroid nodülleri yeterli büyüklüğe ulaştıklarında, boynun ön kısmında tiroid bezi içerisinde, kimi zaman gözle görülebilen ya da elle hissedilen yumru şeklinde büyümeler oluştururlar.
İlgili 43 soru bulundu
Çoğu hastada nodüller, diğer nedenlerle doktora başvuru sırasında saptanır. Yapılan fizik muayenede veya tiroid dışı nedenler için yapılan görüntülemelerde rastlantısal olarak bulunur. Tiroid bezi içerisindeki nodül çoğunlukla dışarıdan fark edilmez.
Küçük leke şeklindeki nodüller genellikle iyi huylu oldukları için tedavi bile gerektirmeden kendiliğinden kaybolmaktadır. Kaybolmayan nodüllerin boyutları ise düzenli taramalarda kontrol edilir.
Hastalarının önemli bir kısmında nodüllere bağlı semptom yoktur. Bir kısmında boyun bölgesinde şişlik ele gelebilir veya görülebilir. Bazen nodüller çok büyüdüğünde nefes darlığı ve yutkunmada zorluğa neden olabilir. Nodül içine kanama olursa ağrı hissedilebilir.
Alkol ablasyonu tiroid nodüllerinde yıllardır kullanılan, etkinliği ve emniyeti iyi bilinen bir yöntemdir. Alkol ablasyonu için, ince bir iğneyle ultrasonda görerek nodül içine girilir ve değişik bölgelere az miktarda alkol verilir. İşlem belli aralıklarla birkaç kez tekrarlanarak nodülün küçülmesi sağlanır.
Tiroid nodüllerinin pek çoğu herhangi bir şikayete neden olmaz. Bazı hastalar yutma güçlüğü, ya da boyunda dolgunluk hissi, ağrı ya da boyunda basınç hissi tarif edebilirler. Nadir de olsa bazı hastalar aynaya bakltıklarında boyunlarında şişlik görebilirler.
Tiroid nodülü çok büyükse yutma güçlüğü, boğazda gıcık hissi, nefes darlığı gibi belirtiler yaşanabilmektedir.
Nodül kendiliğinden yok olmaz. İlaç tedavisinde sentetik T4 hormonu verilir ve hastaların üçte birinde tiroid bezinde küçülme görülür.
Tiroid Kanseri Kan Tahlilinde Çıkar mı? Tiroid bezi tarafından üretilen T3 ve T4 hormonlarındaki bozukluk kan tahlillerinde saptanabilmektedir.
Şüpheli Nodül ne demek? Şüpheli Nodül Nedir? Burada bahsedilen şüphe, anlaşılabileceği gibi kanser şüphesidir. Her dokuda olduğu gibi tiroid dokusunda da kanser gelişme potansiyeli vardır.
Bir yıl içinde nodül % 90 oranında küçülür. Kanama ve ses kısıklığı gibi sorunlar cerrahiye göre daha nadir gelişir. İşlem sonrasında hasta hemen normal hayatına dönebilir. Gerekli durumlarda işlem tekrar edilebilir.
Nodül Neden Olur
Vücutta oluşan enfeksiyonlar dokuların anormal büyümesini destekleyerek nodül oluşmasına neden olabilir. Tiroid hormonları: Boyun tabanında, köprücük kemiğinin hemen üzerinde bulunan tiroid bezi, metabolizmayı destekleyerek büyüme hormonlarının üretilmesini sağlar.
Dr. Sevim Güllü, iyot esikliği, genetik yatkınlık, çevre kirliliği ve sigaranın tiroitte nodül gelişiminde artışa neden olduğunu belirterek, "Ülkemizde nodüler tiroid erişkin yaş grubunda neredeyse her 3-4 kişiden birinde görülüyor. Burada önemli olan, 'Nodül iyi huylu mu yoksa kanser mi?'
Tiroid bezinin hastalıklarının tanı ve tedavisi için endokrinoloji, iç hastalıkları ve nükleer tıp uzmanlarına başvurulabilir. Bununla birlikte, guatrın boyutuna ve ciddiyetine bağlı olarak cerrahi müdahale gerekebilir ve bu durumda bir cerrah tarafından yönlendirilmesi gerekebilir.
Tiroidde en fazla görülen problem ödemdir. Bu nedenle su tüketiminizi asla ihmal etmeyin, günde 2-2,5 lt su içmeye çalışın. Özellikle kafein içeren içeceklerin tüketimini sınırlandırın, tükettiğiniz takdirde beraberinde su tükmeye özen gösterin.
Nodül, normal olmayan, normalden farklı görünen doku büyümesi anlamına gelmektedir. Pulmoner nodül ise akciğerde 1-30 milimetre çapındaki anormal doku büyümeleri olarak tanımlanmaktadır. 3 santimetreden büyük olanlar ise kitle olarak adlandırılmaktadır.
Tiroid nodülleri, tiroid bezinde oluşan kitlelerdir. Çoğunlukla iyi huylu kitlelerdir ancak bazı durumlarda, tiroid nodülü kötü huylu (tiroid kanseri) olabilmektedir. Bu nedenle tiroid nodülünün düzenli takip ve tedavisi önemlidir.
Tiroid ameliyatı, geriye tiroid dokusu bırakılmayacak şekilde yapılmaktadır. Geride tiroid dokusu bulundurmak genellikle sorun olmaktadır. Ameliyat açık cerrahi ile uygulandığında yarım saat ya da bir saat kadar sürmekte, robotik cerrahi ile uygulandığında ise 1 – 1,5 saat kadar sürebilmektedir.
Tiroid nodüllerinin küçük bir kısmı çok tehlikelidir. Tiroid nodülünün saptanması sonucunda bu nodül mutlaka önemsenmelidir çünkü bu nodülün arz ettiği tehlike kansere neden olmasıdır. Bu kanser tipi bazen hayata mal olacak bir kanser türü olabilmektedir.
Özellikle tiroid nodülü olanlara dere otunu çok öneriyoruz. Nodüllerde küçülme yaptığı gördüğümüz hastalar var. Tam tersi haşimato ve nodülü olanlara lahana, turp, karnabahar, brokoli gibi yiyecekleri tüketmemesini söylüyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri