Sandıktaki eşyalarda oluşan lekelere şeytanın sebep olduğuna inanıldığından, sandığa şeytanın yaklaşmasını önlemek için çörek otu, iğde, makas, bıçak da konulur.
ÇEYİZ SANDIĞI ve TARİHİ
Önceleri dökme demirden, menteĢeli ve kollu ağır meĢe levhalarından yapılan sandıklar, zanaatın ilerlemesiyle birlikte yerini XIII-XVI yy'lar arasında Ġtalyanların yaptığı oymalı, kakmalı, derili boyalı ve süslü sandıklara bırakmıĢtır.
bazı yöre geleneklerine göre, evlendikten sonra yatak odalarının bir bölümünü kaplayan, içine gelinliğin konduğu ve üzerine de katlanarak yer yatağının ve yorganların öbeklendiği ve başkaca da bir işe yaramayan sandık.
Çeyiz sandığının içerisinde genel anlamda masa örtüleri, danteller, çamaşırlar, tekstil ürünleri, nevresimler, evlenecek kişiler için manevi önem ifade eden eşyalar ve bazen de değerli mücevherler konulur.
Evlenecek kız ve erkeğin ailesi tarafından, yeni kurulacak aile birliğine katkıda bulunmak amacıyla hazırlanan eşya, mülk ve paraya "çeyiz" ismi verilir. Çeyizin hazırlanması, kız evinden oğlan evine götürülmesi ve sergilenmesi gibi süreçlerden oluşan geleneklerin tamamı ise "çeyiz geleneği" olarak adlandırılmaktadır.
İlgili 41 soru bulundu
Çoğunluğa göre, kadınlar çeyiz hazırlamak zorunda değildir. Bunlara göre, eşlerin birlikte yaşayacakları evin tüm hazırlıklarının nafaka mükellefi koca tarafından yapılması gerekir. Mâlikîler ise kadını, aldığı mehre uygun düşecek şekilde çeyiz hazırlamakla sorumlu tutmaktadırlar.
Kurulacak yuva için gerekli hazırlıkları yerine getirmenin kocanın yükümlülüğünde olduğunu kabul eden Hanefîler'e göre hazırlanan çeyizin mülkiyeti de ona aittir. Ancak kadının çeyiz olarak getirdiği şeyler varsa bunlar kadına ait olacaktır.
Damadın dışarıda giyebileceği 2 adet gömlek de bohçaya eklenmelidir. Bunların yanında erkek bakımı için saç ve vücut şampuanı, yüz ürünleri, parfüm, deodorant, diş fırçası ve macunu da bohçaya dâhil edilebilir. Ayrıca tıraşla ilgili olarak jel, köpük, krem, losyon ya da elektronik takım alınabilir.
Sandık yapımında hemen her tür ağaç kullanılmakla birlikte en çok tercih edilen ağaç cinsi, ceviz ağacıdır. Ceviz ağacının sert, sık ve damarlı olması; dayanaklılığı ve iyi cila tutması, tercih sebepleri arasındadır.
Çeyiz evden çıkarken, kızın küçük erkek kardeşi sandığa oturur. Sandık üzerinde oturana bahşiş verilir. Buna, “sandık üstü” denmektedir. Bu gelenek günümüzde de uygulanmaktadır.
Geleneklere göre, evlenme sürecinde damadın ailesi tarafından gelin ve ailesine gelin sandığı verilir. Nişan zamanı hazırlanan gelin sandığının amacı iki aile arasında bağların güçlenmesi ve gelinin ihtiyaçlarının karşılanmasıdır.
Çeyizin hepsi gelin adayının baba evinde biriktirilir. Düğünlerine ortalama 10-15 gün kala; çeyiz, damadın ailesi tarafından tutulan araçla gelip alınır. Yeni eve taşınan çeyiz; ailelerdeki kadınlar tarafından dolaplara yerleştirilir. Birbirinden farklı çeyiz serme modelleri vardır.
Bu nedenle nişanda geline ne takılır sorusunun cevabı da mutlaka bilinmeli. Nişanda geline damadın ailesi tarafından takı seti armağan ediliyor. Buna ek olarak 2 veya 3 adet bilezik de takılabiliyor. Takı setlerini tercih etmeyen aileler ise doğrudan bileziklere yönelebiliyor.
Nişanda ne takılır diye düşünenlerin en çok tercih ettiği takılar; kolye, küpe ve bileklikten oluşan setlerdir. Gelinin ailesi ise damada saat takabilir. Bunun dışında, nişanda ne takılır diye düşünenler, istedikleri takdirde geline set dışında birkaç tane bilezik takabilirler.
Bu geleneğe göre erkek tarafının hazırladığı armağanlar, gelin bohçası olarak adlandırılır. Aynı şekilde, kız tarafı da damat için bir hediye paketi hazırlar. Bu paketlerde kullanışlı, işe yarar ve estetik ürünler bulunur. Gelin bohçası; söz, nişan veya isteme seremonisinde getirilerek kız tarafına sunulur.
Damat bohçasının içine konulan şeyler değişiklik gösterebilir. Genellikle; erkek pijama takımı, erkek gömlek, pantolon, kravat, kemer, damadın nişanda giyeceği takım, erkek terliği, damat havlusu, erkek iç çamaşırları, parfüm ve kişisel bakım seti, damat tıraş seti, erkek saati, kol düğmeleri, şeklinde hazırlanır.
Oluşturduğunuz takımda kravat ve kol düğmesinin bir birbirine uyumlu olduğuna özen göstermen gerekir. *Havlu Hamam Takımı veya Bornoz: Zorunlu olmamakla birlikte bazı geleneklere göre damat nişan bohçasına, damadın kullanacağı bornoz takımı veya havlu takımı da konulur.
Muhammed ve İslâmiyet, Medine Devri, II, 216) İslâm'a göre kadın, kendisine verilen mehirle veya şahsî malıyla çeyiz yapmaya zorlanamaz. Kadının babası da kendi malından çeyiz yapmak zorunda değildir.
Bornoz, nevresim takımı, halı, perde, havlu, yatak örtüsü gibi ev tekstili ürünleri de kız tarafına aittir. Bunun bir de çeyiz alma adeti var: Çeyiz Alma Adetleri Nelerdir?
27 yaşını doldurmadan ilk evliliğini yapıp evlilik tarihinden itibaren 6 ay içinde belgeleriyle başvuranlar devlet katkılı Çeyiz Hesabı'ndan yararlanabilecektir. Çeyiz Hesabı 18 yaşından büyükler adına açılabilmekte olup, 18 yaşından küçükler adına veli veya vasisi tarafından açılabilmektedir.
Düğünde iki tarafında alması gerekenlerin karışmaması için dikkatli olmak gerekir. Yatak odası ve çeyiz seti gibi temel şeyleri kız tarafı alırken evlilikte beyaz eşyaları genellikle erkek tarafı alır. Bu tarz paylaşımların yöresel olduğunu ve yöreye göre detaylarının değiştiğini de unutmamak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri