Boksit sertliği 1-3, yoğunluğu 2,5-3,5 gr/cm3 arasında değişen alüminyum oksit ve hidroksitlerin bir karışımıdır. Dünyadaki metal alüminyum üretiminin % 90'ı bu cevherden temin edilmektedir. Bu bakımdan boksit cevheri dünya ticaretinde önemli bir yer tutmaktadır.
Dünyadaki Al ana kaynağı boksit yatakları olup, metalik alüminyumun %99'unu karşılamaktadır. Yüksek ısı ve elektrik iletkenliği, yüksek korozyon direnci ve düşük yoğunluğundan dolayı, endüstride demirden (Fe) den sonra en fazla kullanılan metaldir.
Alüminyum Grubu: Boksit, alüminyum gibi metalleri içeren madenler.
Malzeme, minerallerden oluşan bir cevher olmasına rağmen minerel olarak bilinir. Boksit, alüminyum kaynağı olarak kullanılmasına rağmen farklı metallerde içermekte ve kullanılmaktadır.
Boksit genellikle mineral olarak bilinse de, minerallerden oluşan bir cevher veya madendir.
İlgili 23 soru bulundu
Karbonat boksitleri çoğunlukla Avrupa, Guyana, Surinam ve Jamaika'da lateritik ayrışma ve ara katman kil katmanlarının (kimyasal ayrışmasında çevredeki kireçtaşları yavaş yavaş çözündükçe toplanan dağınık killer) kalıntı birikimi ile oluştuğu karbonat kayalarının (kireçtaşı ve dolomit) üzerinde bulunur.
Geçen yılın rakamlarına göre, Türkiye'deki ham boksit cevherinin ocak başı satış fiyatı, ton başına 50 lira civarındayken, uç ürün olarak alüminyuma dönüştürülüp işlendiğinde ton başı satış fiyatı yaklaşık 2 bin dolar seviyesine kadar çıkıyor.
Boksit. Konya'nın Seydişehir ilçesi, Antalya'da Akseki, Gaziantep'de İslâhiye ve Muğla'nın Milas ilçesinde çıkarılan boksit madeni alüminyumun ham maddesidir.
Boksit, önemli bir alüminyum cevheridir. Kırmızı-kahverengi renk, demir oksit minerallerinin varlığından kaynaklanır. Genel olarak, Dünya kütlece yaklaşık %1.59 alüminyumdur (kütlece yedinci sıradadır).
En büyük boksit rezervi Konya Seydişehir ve Antalya Akseki yöresinde bulunur. Bu sahalarda toplam (gör+muh+müm) rezerv 36,5 milyon ton, işletilebilir rezerv 31 milyon ton'dur.
6-Metal dışı (ametal) madenleri tanımlayınız? kayaçlardır. Mermer, lületaşı, zımpara taşı, fosfat, kükürt, amyant (asbest), v.b.
Boksit, seramik, cam ve çimento gibi diğer endüstriyel ürünlerin üretiminde de kullanılır. Refrakter malzemeler, yüksek sıcaklıklara dayanıklı malzemelerdir ve metal, cam, seramik ve çimento endüstrilerinde fırınların yapımında kullanılır.
IV (a) Grubu Madenler; Kısaca endüstriyel mineraller olarak tanımlayabileceğimiz Kaolen, Bentonit, Jips, Halit vb. madenler IV (b) Grubu Madenler; Turba, Linyit, Taşkömürü, kömüre bağlı metan gazı, Antrasit, Asfaltit, Bitümlü Şist, Bitümlü Şeyl, (…) Kokolit ve Sapropel (Petrol Kanunu hükümleri mahfuz kalmak kaydıyla).
Doğadan kazıldıktan sonra, metalürjik işlemlerle metal üretimi yapılan yer altı zenginliklerine Metalik Yer Altı Zenginlikleri denilmektedir. Demir, Bakır, Kurşun, Çinko, Gümüş örneklerdendir.
Bu doğrultuda öncelikle kazıma ve patlama işlemi gerçekleştirilir. Daha sonra alan üzerinden sondaj işlemi ile beraber boksit dikkatli bir şekilde çıkarılır. Boksit çıkarıldıktan kaldıktan sonra özel makineler eşliğinde yıkanır ve kullanılacak alana bağlı olarak farklı yerlere gönderilir.
Sertliği 1-3, yoğunluğu 2,5-3,5 gr/cm3 arasında değişen, alüminyum oksit ve hidroksitlerin bir karışımı olan boksit, alüminyum metali üretiminde kulanılan başlıca cevher olması bakımından dünya ticaretinde önemli bir yer almaktadır.
Boksit neye benziyor? Genellikle Mohs ölçeğinde sadece 1 ila 3 sertliğe sahip yumuşak bir malzemedir. Pizolitik bir yapıya, dünyevi parlaklığa ve 2.0 ile 2.5 arasında düşük bir özgül ağırlığa sahip, beyaz ila gri ila kırmızımsı kahverengidir.
422 milyon ton boksit rezervi bulunur, bunun 63 milyon tonu işletilebilir rezerv durumundadır. En zengin boksit yataklarımızın yer aldığı Seydişehir (Konya) ve Akseki (Antalya) yöresinde işletilebilir rezerv yaklaşık 31 milyon tondur.
Çin 2016 yılında 51,8 milyon ton ithalat ile ilk sırada yer alırken Avrupa'nın tamamı ise boksit ithalatında 15 milyon tonu bulmuştur. Amerika ise 6,2 milyon ton ithalat ile 3. büyük boksit pazarı olma özelliğini taşımaktadır. Çin ithalatının %41'ini Avustralya, %23'ünü Gine, %14'ünü ise Malezya'dan gerçekleştirmiştir.
Türkiye'nin maden haritası illere ve bölgelere göre çıkarılabilir. Ülkemizde en çok bulunan maden çeşidi, kireç taşının bir türü olan dolomittir. Sonrasında ülkemizde en çok bulunan madenler; mermer, linyit kömürü, taş kömürü, kaya tuzu, bor, ponza ve bakırdır.
Bakır; Artvin, Rize, Elazığ, Balıkesir ve Kastamonu'da çıkarılır ve işlenir. Türkiye'deki madenler arasından demirin en çok çıktığı yer Doğu Anadolu'dur. Sivas-Divriği, Malatya-Hekimhan demirin en çok çıktığı yerlerdir. Karabük, İskenderun ve Ereğli'de işlenmektedir.
Ülkemizde boksit madeninin başlıca çıkarıldığı yerler; Konya'nın Seydişehir ilçesi, Antalya'nın Akseki ilçesi, Gaziantep'in İslahiye ilçesi, Hatay'ın Payas ilçesi ve Muğla'nın Milas ilçesidir. Bunlara ek olarak Kahramanmaraş, Adana ve Zonguldak'ta da boksit madeni çıkarılmaktadır.
1887 ve 1892: Karl Joseph Bayer, Bayer'in alüminyum oksidin boksitten eldesi için patent almıştır.
Boksit, oksit veya alümina olarak bilinen, alüminyumun ana kaynağı olan bir cevherdir. Yer kabuğunun üst tabakasında bulunan boksit sıcak ve nemli ortamlardaki lateritik kayaçların çözünmesi ve fiziksel aşındırılması sonucunda oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri