Erkeklerde ise ilk belirti testislerin büyümesidir. Daha sonra bunu penis büyümesi, genital bölge ve koltuk altı tüylenmesi, seste kalınlaşma, vücut kas kitlesinin artışı ve erişkin görünüme ulaşılması izler.
Erkeklerde ergenliğin ilk belirtisi testislerin büyümeye başlamasıdır. Ortalama yaş 12 olarak kabul edilmektedir. Çocuk endokrin polikliniklerinde “orşidometre” denilen aletle ölçüm yapıldığında, testis hacminin 4 ml'ye ulaşması, artık testosteron salgılanmasının başladığını ve ergenliğe girildiğini düşündürür.
Genellikle erkek çocukları 12-15, kız çocukları ise 9-15 yaşlan arasında erginlik çağına girerler. Erkek çocuğu büluğa erdiğini, ihtilam denilen rüyada iken cinsî boşalma ile; kız çocuğu ise aybaşı veya âdet denilen halin ortaya çıkmasıyla yani, rahimden kan gelmesiyle erginlik devresine girmiş olurlar.
Erkek çocuklarda ergenlik testislerin (yumurtalık) büyümesi ile başlar ve daha sonra genital kıllanma, penis boyutlarında büyüme, erkek tipi kas gelişimi ve daha geç dönemde sakal ve bıyık bölgesinde kıllanma ve ses kalınlaşması ile devam eder.
Ebû Hanîfe'ye göre erkek on sekiz, kız on yedi yaşını tamamlayınca, İslâm hukukçularının büyük çoğunluğuna göre ise erkek-kız ayırımı olmaksızın çocuk on beş yaşını tamamlayınca fiilen erip ermediğine bakılmaksızın hükmen bulûğa ermiş sayılır.
İlgili 34 soru bulundu
Erkeklerde ergenliğin ilk aşamasında cinsel gelişimin ortaya çıkması 11-12 yaş civarlarında olur. Erkeklerdeki üreme organları olgunlaşır ve erkek çocuklarda geceleri boşalma başlar. Erkek çocuklar eğer bu duruma hazır değilse korkabilirler. Bir yıl boyunca gece boşalmaları olabilir.
Ergenliğin ileri dönemlerinde kemik epifizlerinin (büyüme kıkırdağı) kemik uçlarıyla kaynaştığını gösteren radyolojik görüntü, yaş ne olursa olsun, artık daha fazla büyüme olmayacağını kanıtlar.
Erkekler ergenliğe nasıl girer, beyaz sıvı nedir? Erkeklerin ergenliğe girişi kıllanmalar ve sabah ereksiyonları ile başlar. Ergenliğe tam giriş noktasında erkeklerin cinsel bölgelerinden beyaz bir sıvı gelmektedir. Bu sıvı, yeni başlayan ereksiyonun ve cinsel organ büyümesinin işaretidir.
Ergenlik kızlarda 10 yaş, erkeklerde 12 yaş civarında başlayan ve ortalama 3-5 yıl arasında süren bir dönemdir. Ergenlik dönemindeki cinsel ve fiziksel gelişme 5 yılda tamamlanırken, psikolojik gelişmeyi de içeren dönem 18-20 yaşında tamamlanır.
Ergenlik çağı. yetişkini tanımlayan fizik, ruhsal, zihinsel, sosyal ve kültürel özelliklerin kazanılması ile tamamlanır. Fizik olgunlaşma göz önüne alındığında ergenlik kızlarda 18, erkeklerde 20 yaş civarında sonlanır.
Buluğ çağının beynin hipotalamus adı verilen bölgesinin büyümeyi sağlayan hormonu salgılamasıyla başladığı düşünülüyor. Eskiden bu dönemin 14 yaşında başladığı düşünülürken son yıllarda bunun 10 yaşına kadar indiği tahmin ediliyor.
Geç Ergenlik (17-19 yaş)
Bu dönem, büyümenin ve değişmenin yavaşladığı yıllardır. Dürtülerini bekletebilmeyi, ya da sosyal ve kültürel beklentilere uygun yöntemlerle eyleme dönüştürebilmeyi öğrenir. Karşı cins akranlarla cinsel deneyimler başlar. Bilişsel gelişime bağlı olarak soyut kavramlar daha iyi anlaşılır.
Erkekler sabahları uyandıklarında pijamalarında ve çarşaflarında yapışkan, nemli lekeler bulabilirler. Bu "ıslak rüyalar" veya gece emisyonları, uyku sırasında meydana gelen boşalmadan kaynaklanır ve çocuğun cinsel bir rüya gördüğünün göstergesi değildir.
Ergenlik dönemindeki çocuklarla konuşmak için farklı sohbet konuları yaratılmalı. Onlarla konuşurken başka şeylerle ilgilenmemeli, onları gözlerinin içine bakarak, can kulağıyla dinlemelisiniz. Özellikle kendileri için önemli olan konuları anlattıklarında yorum yapmaktan kaçının ve onları anladığınızı hissettirin.
Ergenlik döneminin en bariz belirtilerinden bir tanesi de tüylenmedir. Kızlarda göğüs, erkeklerde ise testis büyümesinden sonra vücutta tüylenme başlar ve bir süre sonra bu tüyler kalınlaşır. Tüyler kız veya erkek olması fark etmeksizin ilk olarak koltuk altında daha sonra ise genital bölgede çıkar.
Ergenlik dönemi çocuğun bedensel, psikolojik, zihinsel ve sosyal olarak değişimler sonrasında yetişkinliğe dönüştüğü bir geçiş sürecidir. Kendi içinde aşamaları olan ergenlik 12-14 yaş aralığındaki erinlik, 15-17 yaş aralığındaki orta ergenlik ve 18-21 yaş aralığındaki geç ergenlikten oluşuyor.
Kızlar yaklaşık 16 yaşında ve erkekler 18 yaşında erişkin boya ulaşır. Aslında bu yaşlar kemik yaşıdır ve çoğunlukla kişilerin takvim ve kemik yaşları birbiri ile uyumludur.
Ergenlik yıllarında en sık görülen sorunlar arasında anksiyete ve depresyon, yeme bozuklukları, davranış bozukluğu (ciddi antisosyal davranış), dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) ve kendine zarar verme sayılabilir.
İslam âlimlerine göre büluğa erme; erkekler için rüyalanma (rüyada meninin gelmesi), kızlar için ise aybaşı kanının gelmesi ile başlar. Eğer bu alametler görülmezse çocuk hicri seneye göre onbeş yaşına girdiği zaman büluğa ermiş kabul edilir ve kendisine yetişkin hükümleri uygulanır.
Ergenlik sivilceleri 4-6 yıl devam eder. Bazen 40'lı yaşlara kadar sürebilir. Tedaviye başlayan kişilerin bunun uzun süreceği konusunda bilgilendirilmeleri gerekir. Hafif aknelerde cildin aşırı yağını temizleyici ve bakteri üremesini engelleyici ürün kullanılması çoğu kez yeterlidir.
Erken ergenlik tedavisi için, ergenlik hormonlarının salgılanmasını baskılayan ilaçlar kullanılmaktadır. Bu tedavi, 28 günlük veya 3 aylık enjeksiyonlar şeklinde uygulanır. Kalçadan veya bacaktan cilt altı veya kas içine uygulanabilmektedir. Tedavi esnasında genellikle önemli bir problem oluşmamaktadır.
Ergenlik; oğlunuzun hayatının birçok alanında büyük değişimler yaşadığı ve kendisine bir kimlik inşa etmeye çalıştığı zorlu bir dönemdir. Bu dönemde oğlunuz fazlasıyla hassas, kaba, öfkeli, kırılgan ve huysuz olabilir, dengesiz davranabilir ve eskisi kadar konuşkan olmayabilir.
Bu dönemde onlara karşı yaklaşırken empati göstermek, sabırlı olmak ve açık bir iletişim kurmak önem taşır. Bazen, ergenin sinirlilik hali, onun duygusal dünyasını anlama çabasının bir ifadesi olabilir. Bu süreçte, onlara destek vermek, onları anlamak ve onları yargılamamak çok önemlidir.
Ergenlik bittiğinde, ergenlerin artık fiziksel ve cinsel gelişimlerini tamamlamış, bağımsızlıklarını ve sosyal üretkenliklerini kazanmış olmaları gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri