Mengen denilince akla ilk gelen lezzet Mengen Pilavı'dır. Mengen'e gittiğinizde tatmadan dönmemenizi önerdiğimiz bu lezzet için gerekli olan malzemeler: Pirinç, kuşbaşı et, soğan, domates, mantar, dereotu, tereyağı, ceviz içi, su, tozşeker, kekik ve karabiberdir.
Bolu tatilinden dönüldüğü esnada, ziyaretçilerin sevdikleri insanlara alabilecekleri en popüler hediyeler arasında; bakır ürünleri, iğne oyası ürünleri, Gerede kemerleri, deri ürünleri, saray helvası, çikolata, kozalak reçeli ve çam balı yer almaktadır.
Ovmaç Çorbası, Kızılcık Tarhana Çorbası, Tarhana Çorbası, Nohutlu Çorba, Yayla Çorbası, Yoğurtlu Bakla Çorbası, İmaret Çorbası, Çiğ Börek, Kabaklı Gözleme, Acı Su Bazlamacı, Çantıklı Pide, Etli Mantı, Ekmek Aşı, Patatesli Köy Ekmeği, Kedi Batmaz, Mantar Sote, Orman Kebabı, Kaldırık Dolması, Kaşık Sapı, Mengen Pilavı, ...
Ovmaç Çorbası
Oğmaç çorbası olarak da bilinen Bolu'nun sevilen çorbalarından ovmaç, Bolu yöresel yemekler listemizin birinci sırasında yer alıyor.
İlgili 25 soru bulundu
Yemeği gören kayınvalide onu zor durumda bırakmak ve yemeğin görüntüsünü bozmak için kedinin ayaklarını yemeğe bastırmaya çalışır. Fakat kedi ayaklarını toplar ve bir türlü yemeğe bazmaz. O günden bu tarif halk arasında “kedi batmaz” adıyla yayılır.
Başlıca yetişen ürünler buğday, arpa, çavdar, fasülye, tütün, şekerpancarı, patates, pirinç ve fındıktır. Sebze ve meyve bakımından zengindir. Amasya tipi “starkink” elması, armut, kestane, üzüm (etli beyaz, kadın parmak, narince, çavuş) ve diğer meyveler bolca yetişir. Türkiye fındık üretiminde Bolu üçüncü sıradadır.
Bolu'nun En Meşhur Tatlısı: Bolu beyi tatlısı, Mudurnu saray helvası ve Bolu çikolatası Bolu'nun yöresel tatlılarıdır. Bolu'da Nerede, Ne Yenir?
Hodan bitkisi genellikle Karadeniz Bölgesi'nde yetişir ve birçok farklı yemeğin ana malzemesi haline gelmiştir. Kaldırık Dolması ise haşlanan yaprakların içine mısır unu, soğan ve sarımsak eklenerek hazırlanıyor. Bolu sofralarında sık sık yapılan ve sevilen bu yemek kuşbaşı et ve bakla ile yapılmaktadır.
Bolu'nun en turistik yerleri deyince akıllara ilk olarak Abant Gölü ve Yedigöller Milli Parkı geliyor. Bu bölgeler her mevsim ayrı güzellikler sunuyor.
Önemli olan Bolu'nun çevresindeki gezilecek yerler. Bazıları birbirine mesafeli olduğu için en azından bir gece kalmalı 2 günlük gezi planlamanız lazım. Dolu dolu bir Bolu istiyorsanız 3 ya da 4 gün yeterli olacaktır.
bolu mengen yöresine ait bir yemektir. kaldırık (gaaldırıh :)) olarak da bilinen hodan yaprağı ile yapılır. aslında sarmadır ama dolma denir :) kaldırık yaprakları taze iken toplanır. sonra bir iç harç hazırlanır. bu harçta mısır unu ve beyaz un karışımı, süt kaymağı, su bulunur.
Türkiye 1950 öncesi büyük göç hareketini henüz yaşamamışken büyük kentlerdeki aşçıların yüzde 90'ı Bolulu ya da Mengenli'ydi. Bu işin sırrı, Osmanlı İmparatorluğu'nun duraklama dönemindeki padişahların “En iyi yemeği kim yapar?” sorusunda saklı.
Bolu şehrinde yiyebileceğiniz yöresel yemekler arasında; Ovmaç Çorbası, Abant Kebabı, Mengen Pilavı, Kaldırık Dolması, Paşa Pilavı, Keş, Bolu Köftesi, Bakla Çullaması, Keşli Cevizli Erişte, Kedi Batmaz, Kabaklı Gözleme, Çantıklı Pide ve Bolubeyi Tatlısı yer almaktadır.
Bolu mutfağının en eski lezzetlerinden biri olan kedi batmaz yemeği hamurdan yapılıyor ve ister tatlı ister tuzlu şekilde hazırlanabiliyor. Kedi batmaz tarifi en az adı kadar hikayesi ile de merak uyandırıyor. İşte maharetli Bolu mutfağının kedi batmaz yemeği hakkında merak edilenler...
- bolu'nun nesi meşhur? - çikolatası.
Meşrutiyet ilan edildiğinde Bolu Kastamonu'ya bağlı olduğundan, ilk Bolu Mebusları Kastamonu mebusları arasında yer almıştır. II. Meşrutiyetten (1908) Cumhuriyet dönemine kadar bağımsız sancak olarak yönetilen Bolu, 1923'te Vilayet haline getirildi.
Osmanlı Devleti kurulunca, Osman Gazi zamanında Bolu, Göynük, Mudurnu ve Taraklı Konuralp tarafından fethedildi.
Düzce'nin 584 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile (09.12.1999 tarih ve 23901 sayılı R.G.) il olarak ayrılmasıyla, Bolu'nun denizle bağlantısı kalmamıştır.
Göl etrafında bulunan tek yapı olan ve Gölcük Gölünün hemen kıyısında bulunan ev aslında Devlet Konuk Evi. Orman Bakanlığına bağlı olan ev bir nevi özel misafirhane.
Ceviz ağacı sıfır rakımdan en yüksek rakımlara kadar rahatlıkla yetişebilmektedir.Bolu'da 800 rakıma kadar kaplan 86, pedro,yalova cevizi çeşitlerini, chandler cevizini, 800-1200 metre rakımı arasında kaman 1 çeşitlerini, gültekin, yavuz, chandler, franqueta,pedro, 1200 metre üstünden ise Şebin, fernor, fernette, ...
Pırtımpırt (Pırtınpırt, pırtımpıt veya kirtimburt), Kayseri'nin Develi ilçesine ait bir ev yemeğidir. Taze asma yapraklarının parçalanıp (pırtılıp) tencerede pişirilmesiyle ortaya çıkan hafif ekşili tat, yemeği diğer yeşil yaprak (ıspanak, pazı) yemeklerinden ayırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri