Bebek amniyos sıvısı aslında kendi idrarından oluşur. Bu "idrarı" içer, tekrar idrar yapar ve bu şekilde bebeğin suyu denge kalır. Az su içen, günlük sıvı tüketimi gerekenin altında olan hamilelerde bu durum amniyos sıvısını etkilemez, ancak hamilelik döneminin daha zor geçmesine önemli katkılarda bulunabilir.
Hamileler İçin Su Tüketiminin Faydaları
Hamilelikte su içmenin önemi ve mucizevi etkilerini şu şekilde sıralayabiliriz; Yeterli su tüketimi rahim kasılmalarını engeller böylece erken doğum tehlikesi de giderilmiş olur. Cildin daha parlak ve sağlıklı görünmesini sağlarken, vücut çatlaklarının oluşumunu da azaltır.
Gebeliğin ilk yarısında anne kanından ve bebeğin derisinden sıvı geçişi ile üretilirken, ikinci yarısında bebeğin idrarı, temel kaynağı meydana getirir. Bebeğin bu sıvıyı yutması ile denge sağlanır. Üretimindeki veya bebeğin yutkunmasındaki her hangi bir anormallik bu sıvının artmasına veya azalmasına neden olur.
Bebekte kansızlık, Etkilenmiş Rh-Rh uyumsuzluğu (kan uyuşmazlığı) gibi durumlarda, bebeğin kanının azalması ve bebekte su toplanmasıyla beraber, bebeğin suyu da artar ve anne karnında, kan değişimi gerektirebilir.
İlgili 31 soru bulundu
Normal amniyotik sıvı değerleri (amnion sıvı indeksi yani AFI) 5 ila 25 cm arasındadır. 5 cm'den küçük amniyotik sıvı durumunda oligohidramnios tanısı konur. Amniyon sıvısının normal değerlerde olamaması bebek ölümlerine varan ciddi sonuçlar içerir.
Bu dönemde amnion sıvısının azlığının nedenleri; bebeğin üriner sistem anomalileri (böbreğinin oluşmaması, böbrek kanallarında tıkanıklık), amnion sıvı kesesinin erken açılması (suyun erken gelmesi), plasental (bebeğin eşi) ile ilgili nedenler rol oynar.
Sıvı artışı sıklıkla bir soruna işaret etmez. Bazı durumlarda ise iri bebek veya gebelik şekeri göstergesi olabilir. Çok ender olarak doğum sonrası ameliyat gerektiren bir sindirim sistemi tıkanıklığına ve çok çok ender durumlarda daha farklı sorunlara işaret edebilir. Dr.
Amniyon sıvı miktarı, gebelik ilerledikçe artar ve 33. Haftadan sonra sabitlenir. 12 haftalık gebelikte ortalama 50 ml olan amniyon sıvısı, 20. Haftada 400 ml, doğuma yakın ise 1000 ml ye ulaşır.
Bebeğin Suyunun Azalmasının Tanısı
Gerçekte tanı ultrasonografi ile amniyon mayi ölçümü ile konur. Ölçülen 4 kadranda amniyon sıvı miktarının 5 cm.'den az olması veya en geniş amniyon sıvı cebinin 1 cm.'den kısa olması ile tanı konur.
Gebelikte bol sıvı alımı önemlidir. Yeterli miktarda su alınmaması ve bağırsak hareketlerinin de gebelik öneminde azalması sebebiyle kabızlık ve buna bağlı olarak hemoroid (basur) eğiliminin artmasına neden olur. Az sıvı alımı ayrıca idrar yolu enfeksiyonlarının gelişimine de neden olabilir.
Araştırmalar, annenin daha fazla su içmesinin amniyotik sıvı indeksini yaklaşık %16 artırdığını ortaya koymaktadır9. Hamilelikte ne kadar su içilmeli konusunda da uzmanlar genellikle hamilelik boyunca günde 8-10 veya 10-12 bardak su içmeyi önermektedirler10.
Hamilelikte ne kadar su içilmelidir? Hamilelik döneminde anne adayının su ihtiyacı artmaktadır. Normal bir insan günde 2- 2,5 litre suya ihtiyaç duyarken bu sayı gebelerde 3- 3,5 litreye kadar çıkmaktadır. Çünkü anne adayının fizyolojik durumuna fetal büyüme eklenmektedir.
Özellikle ilk 6 ayda saptanan, bebeğin suyunun azalmasında, bebekteki doğumsal kusurlardan şüphelenilmeli ve detaylı ultrason yapılmalıdır. Örneğin, bebeğin böbrekleri olmayabilir ya da idrar yollarında tıkanıklık gibi bir anomali olduğu için böbrekler idrar üretemiyor olabilir.
Fertilizasyonun 12. gününden itibaren oluşmaya başlar. 10. gebelik haftasında 30 ml, 12. gebelik haftasında 50 ml kadar olan bu sıvı, 16-20. gebelik haftalarında 300±100 ml, 37. gebelik haftasında ortalama 800 ml kadardır; 38. gebelik haftasından itibaren hafif bir azalma gösterir, 40. gebelik haftasından sonra haftada ...
Suyumun geldiği muayenede anlaşılabilir mi? Evet. Doktorunuz muayene yaptığında rahim ağzından amniyotik sıvı sızıntısını görür. Ayrıca ultrasonda bebeğin sıvısının azalmış olduğu da farkedilir.
Yine aynı dönemde yutma hareketleride başladığı için amniyotik sıvı mideye ve sonra dolaşıma geçer. Amniyotik sıvı 32-33. haftaya kadar artar ve daha sonra azalmaya başlar. Amniyotik sıvı ölçümlerinde 5-25 cm yükseklik veya 800-1000 ml ölçüm normal seviyeleri gösterir.
Bebeğin içinde bulunduğu suda azalma olduğunda, bebeğe plasantadan yeterli kan akımı geçişi olmadığında veya büyüme geriliklerinde bebek hareketleri azalabilir.
Bebeğin idrarı ise amniyon sıvısının ana kaynağıdır. Amniyon mayi her 24 saatte bir tamamen yenilenmektedir. Sıvının miktarı gebeliğin haftasına göre değişmekle birlikte normali 2 litredir.
Gebeliğin 20-30. haftalarında en yüksek düzeylerine çıkan bebek suyu, 34-36. haftadan sonra azalmaya başlar. Bu azalma normal olan bir durumdur. Bebeğin suyunun doğuma yakın dönemde zaten azalacağını unutmamak gerekir.
POLİHİDROAMNİOS NEDENLERİ NELERDİR: -%50 idiyopatik yani bir nedeni yoktur. -Anneye bağlı en sık neden, şeker hastalığıdır. Gebelik öncesi olan diyabet veya gebelikte çıkan gestasyonel diyabet. Bebeğe bağlı nedenler ise: -Bebeğin yutmasını engelleyen anomaliler (yemek borusunun oluşmaması).
Havuç suyu içerdiği A vitamini ile anne sütünün kalitesini artırabilir. Ayrıca A vitamini hücre büyümesine de yardımcı olduğundan fetüsün gelişimini destekler ve bu da gebelikte havuç suyunun faydaları arasında yer alır. Hamile kadınlarda amniyon sıvısını artırır.
33. hafta bebek kilosu yaklaşık olarak 2100 gram civarındadır. Yapılan tetkiklerde bebeğin bu dönemdeki ortalama baş popo mesafesi 30,2 santimetredir. Baş topuk mesafesinin ultrasonografi sırasında değerlendirilmesi halinde ise bebeğin boyu ortalama olarak 42-43 santimetre civarında tespit edilir.
İlk etapta idrar kaçırma veya vajinal akıntı ile karıştırılabilir, ancak burada da şayet biraz beklendiğinde ıslaklık devam ediyorsa suyun gelip gelmediğinden emin olunabilir. Suyun gelmesi çoğunlukla anne adaylarında bol miktarda olur, nadiren sızıntı şeklindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri