Kıymalı makarna bolonez soslu makarnanın Türk versiyonudur denebilir. Her evde, her elde farklı pişer. Kimi soğan, kıyma ve salçayla, kimi de domates, biber gibi ilavelerle yapar. Bolonez sosun bir başka özelliği de et (veya tavuk) suyuyla lezzetlendirilmesi ve uzunca pişirilmesidir.
İtalyan mutfağına özgü bir sos olan bolonez, ismini Bologna şehrinden almıştır. Et bazlı bir sos olan bolonez, makarna ve lazanya yapımında sık sık kullanılır. Sos yapımında kıyma, domates ve soğan kullanılır.
Bolonez sos, özellikle makarnayla özdeşleşmiş bir sos çeşididir. Bolca domates, sarımsak ve kuru soğandan yapılan bolonez sos, taze ve kuru baharatlarla tatlandırılır.
Et – kıyma içeren ve yazılı hâle getirilmiş olan ilk bolonez örneğinin Bolonya yakınlarındaki İmola'dan çıktığı ve bu sosun ragu olarak isimlendirildiği biliniyor. 19. yüzyılda, 1891'de, Pellegrino Artusi tarafından yayımlanan tarif ise, bolonez adını taşıyan ilk tarif.
İyi bir makarnanın olmazsa olmazıdır bolognese (bolonez) sos. Tarifinde yer alan bolca domates, sarımsak, kuru soğan ve kuru baharatlar ona aroma katar. Kıyma besleyici özelliğini arttırmanın yanı sıra lezzet verir. Orijinal reçetelerde belli bir miktarda şarap yer alır ancak kullanmadan da hazırlanabilir.
İlgili 20 soru bulundu
İtalya'nın güneyinde yer alan ünlü Napoli şehrinde yetişen taze domateslerin soğan ve sarımsak ile harmanlanması sonucu ortaya çıkan Napoliten makarna sosu, özellikle makarna çeşitlerinde muhteşem lezzet sağlar.
Bologna veya Türkçe Bolonya (Bologna lehçesi: Bulåggna), İtalya'nın kuzeyinde Emilia-Romagna bölgesinde yer alan bir şehirdir. Emilia-Romagna bölgesi ve aynı ismi taşıyan Bologna ilinin merkezidir.
İtalyanca spaghetti "ince makarna(lar)" sözcüğünden alıntıdır. İtalyanca sözcük İtalyanca spago "şerit" sözcüğünün küçültme hali çoğuludur.
· Penne Rigatoni, Macaroni, Paccheri gibi boru biçimli makarnalar: Sebzeli soslar ve pişirilmiş peynirli soslar. Bu makarnalar aynı zamanda bolonez ve ragu sosları ile de uyum içerisindedir.
Bolonez sos mirepoix denen, soğan, havuç ve kereviz sapından oluşan, Avrupa mutfağında sıkça kullanılan bir sebze karışımıyla lezzetlendirilir.
Napoliten sos, İtalyanların leziz mutfak kültüründen gelen ve tüm dünyanın bayılarak yediği enfes bir sostur. İsmini İtalya'nın Napoli şehrinden alan napoliten sos, güneşi içine çekmiş kıpkırmızı taptaze domateslerden yapılır. Napoliten sos, dünyada neredeyse en çok bilinen, yapılan ve sevilen soslardan birisi.
Bolognese sos, İtalyanca da 'ragu alla Bolognese' denir, Bolonya'da yapılan et bazlı, yoğun kıvamlı bir sostur. Bolognese sos ile genelde tagliatelle veya lazanya yapılır.
İsmini İtalya'nın Bologna şehrinden alana bolonez sos et bazlı ve en sevilen makarna soslarından biri. Geleneksel olarak tagliatelle al ragu reçetesinde ve lazanya alla bolognese hazırlanmasında kullanılır.
Genellikle makarna için kullanılan al dente terimi özellikle İtalyan menülerinde sıkça rastlanıyor. Makarna ambalajlarının üzerinde de yazan al dente, makarnayı çok fazla pişirmeden servise çıkarmak anlamına gelmektedir.
Makarna (İtalyanca: Pasta), geleneksel İtalyan mutfağının temel besini ve ulusal yemeğidir. İlk defa 1154 yılında Sicilya'da ortaya çıkmıştır. Makarnanın bir çeşidi olan itriya Ağlebîler tarafından Sicilya adasına taşınmıştır.
Oldukça kolay bir şekilde hazırlanan kıymasız bolonez sos makarnaya başka bir lezzet verir.
Tahmin edilene göre dünya üzerinde 600 çeşit makarna şekli var.
İtalya ile özdeşleşmiş spagetti makarna uzun formu ile en yaygın makarna türleri arasında yer alıyor. Klasik spagettinin ince formu yanında farklı kalınlıklarda uzun makarna alternatifleri bulunuyor.
Penne, silindir biçimli parçalar içeren bir makarna türüdür. Penne, Latin penna türevi olan İtalyan penna'nın çoğul formudur ve İngilizce sözcük kaleminin bir köklüdür.
Arkeolojik kazılara ve çıkarılan tarihi buluntulara, yazılara ve kaynaklara baktığımızda makarna Eski Yunan ve Romalılar tarafından, Çinliler ve Araplar tarafından yapılmış ve tüketilmiştir. Tarihsel kayıtlara bakıldığında Çinliler Milattan Önceki yıllarda Arpa Şehriye ile makarna üretimine başladıkları bilinmektedir.
Tarihçesi. Erişte ilk olarak M.Ö. 5000 yıllarında, Çin'in Sarı Irmak yakınlarındaki Shanxis köyünde üretilmiştir. İpek Yolu üzerinden çeşitli tacirler ve kâşiflerin yoluyla tüm dünyaya yayılmıştır.
Spagetti (İtalyanca: Spaghetti), uzun, ince ve silindirik bir makarna türüdür. Geleneksel İtalyan mutfağının temel gıda maddelerinden biri olup diğer makarnalar gibi öğütülmüş buğday ve sudan yapılır. İtalyan spagettisi makarnalık irmikten yapılır, ancak başka yerlerde başka tür unlarla da yapılabilir.
Yapımı pratik ve bir o kadar da lezzetli olan bolonez soslu spagetti tarifi ile karşınızdayım.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri