Bölünemez edim ise, konusu oluşturan şeyin niteliğinde veya değerinde esaslı bir değişiklik olmaksızın birden fazla parçaya bölünmesi mümkün olmayan edimdir. Örneğin: işçinin hizmet edimi bölünemez edimdir.
Bölünmez edim: Borçlunun bütün olarak borcunu ifa etmesi gereken hallerde söz konusu olan edimdir. Bölünebilir edim: Borçlunun borcunu parça parça ifa edilebileceği hallerin söz konusu olduğu edimdir. Borcun doğmasına sebep olan olgulara borcun kaynakları denir.
Edim veya eylem, bireyin herhangi bir alandaki gözlemlenebilen davranışıdır. Eğitim bağlamında edim, öğrencinin derslerde yaptıklarıdır. Öğrencinin herhangi bir soruya verdiği yanıt, ürettiği herhangi bir şey, arkadaşlarıyla ya da öğretmenle olan etkileşimi onun edimidir.
Borç konusu edim, değerinde ve niteliğinde bir azalma meydana gelmeksizin birden fazla parçaya bölünebiliyorsa, bölünebilir edim aksi halde bölünemez edim söz konusu olur. (Örneğin para borcu bölünebilir bir edimdir. )
İlgili 28 soru bulundu
Madde Metni
Bölünemeyen bir borcun birden çok alacaklısı varsa, alacaklılardan her biri, borcun alacaklıların tamamına ifasını isteyebilir. Borçlu, edimini alacaklıların hepsine birden ifa etmek zorundadır. Bölünemeyen borcun birden çok borçlusu varsa, borçlulardan her biri borcun tamamını ifa etmekle yükümlüdür.
Parça borcu yeryüzünde tek olan belirli bir malın taahhüt edilmesidir. Şu ev, şu araba, şu köle gibi. Borçlanılan mal bir eşya kategorisi içinden herhangi bir miktar ise burada cins borcundan söz edilir. Mesela 100 kg buğday borçlanması gibi.
Borç çeşitleri kendi içerisinde 3'e ayrılmaktadır. Bireysel borçlar, kurumsal borçlar ve kamu borçları borç çeşitlerini oluşturur.
Katlanma edimleri, genel kurallara göre reddetme hakkına sahip olan borçlunun, alacaklı yararına olmak üzere kendi hakkını sınırlaması ve buna katlanmasıdır.
Dönemli edimde borç konusu edim, belirli aralıklarla düzenli veya düzensiz olarak tekrarlanmaktadır. Kiracının her ay kira ödeme borcu, bir dönemli edim örneğidir. Taksitli alışverişlerde her ay gerçekleşen düzenli ödeme dönemli edimdir.
Edim, borçlar hukukunda yer alan temel kavramlardan biridir. Borçlunun alacaklıya yapmak zorunda olduğu ödemelere ya da sözleşme gereği yapmakla yükümlü olduğu şeylerin tamamına edim denir. Başta menfi, müspet, sürekli, devirli ve ani olmak üzere birçok edim çeşidi bulunmaktadır.
Edim, sözleşmede tarafların veya bir tarafın yerine getirmek zorunda olduğu yükümlülüktür. Alacaklının borçludan talep etmeye yetkili olduğu borçlunun da yerine getirmekle yükümlü olduğu davranış tarzına edim adı verilir. Esasen edim borcun konusudur.
Sürekli edimli sözleşmelere örnek olarak hizmet sözleşmesi, kira sözleşmesi ve vedia (saklama) sözleşmesi sayılabilir. Sürekli edimli sözleşmeler esasında iki tarafa karşılıklı borç yükleyen sözleşmelerdir. Bu sözleşmelerde her iki taraf da, hem borçlu hem de alacaklı sıfatını haiz olmaktadır.
Yenileme, borcu sona erdiren nedenlerden biridir. Bir borcun yerine yenisinin geçmesi suretiyle eski borcun sona erdirilmesi olarak tanımlanan yenileme, Alman Hukukunun aksine borç ilişkisinde (geniş anlamda borç ilişkisi) değil, borçta (dar anlamda borç ilişkisi) söz konusu olur3.
Ani edim, borçlanılan edimin bir defada, tek bir davranışla yerine getiril- mesinin mümkün olduğu halleri kapsar. Alacaklının ifaya olan çıkarının zaman birimiyle ölçülemeyecek bir an içinde gerçekleştiği durumlarda ani edimin varlığından söz edilir.
Kabulcü, kabul iradesini buna uygun araçlarla değil de bu anlama gelecek başka davranış biçimleri ile ortaya koyuyorsa örtülü kabul söz konusudur. Örtülü kabul için, bir sözleşmenin kurulabilmesi için açık kabule ihtiyaç duyulmaması ve önerinin münasip bir süre içinde reddedilmemiş olması gerekir.
Edim: Borç ilişkisine dayanarak alacaklının borçludan yerine getirilmesini isteyebileceği ve borçlunun da yerine getirmekle yükümlü olduğu bir davranış biçimidir. Edim bir şeyi vermek, yapmak veya yapmamak şeklinde ortaya çıkmaktadır.
İbra, borçluya borcu ifa etmeden borçtan kurtarmak hususunda alacaklı ile borçlunun anlaşmasıdır. Alacaklı alacağından vazgeçer ve bunu bir sözleşmeyle yapar. Aksi kararlaştırılmadıkça ibra borcun tamamı için yapılmıştır. Kısmi ibrada ise sadece kararlaştırılan kısım için borç sona ermektedir.
- Kısa Vadeli Borçlar (Dalgalı Borçlar): Vadesi 1 yıl ve daha az olan borçlardır. Kullanılan araçlar; hazine bonosu, bütçe ve adi emanetler ile hazine kefaletine haiz bonolardır. Para piyasalarından sağlanır. Faiz oranları küçüktür.
İfa yerine geçen edim: Sözleşmenin kurulmasından sonra asıl edimden farklı bir edimin ifasıyla borcun sona erdirilmesidir. İfa uğruna edim: Borçlu ile alacaklının anlaşarak asıl borç yerine başka şeyin verilmesi fakat borcun sona ermemesidir.
Misli borç kapsamındaki mallar, herhangi bir mahalden birebir aynısı bulunabilen mallardır.
İfa (ödeme) günü gelmiş olan borç “muaccel” olmuş (acelesi olan) borç demektir (Kocayusufpaşaoğlu vd., 1998: 56).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri