Bolu tatilinden dönüldüğü esnada, ziyaretçilerin sevdikleri insanlara alabilecekleri en popüler hediyeler arasında; bakır ürünleri, iğne oyası ürünleri, Gerede kemerleri, deri ürünleri, saray helvası, çikolata, kozalak reçeli ve çam balı yer almaktadır.
Türkiye İstatistik Kurumu Kocaeli Bölge Müdürlüğünce açıklanan verilerine göre; 2018 yılı Bolu İlinde meyvelerden en çok sırasıyla 22 bin 851 ton ile Elma, 3 bin 243 ton Armut, 1.591 ton Erik, 1.222 ton Kızılcık, 1.108 ton Fındık, 945 ton Üzüm, 901 ton Kiraz, 569 ton Ceviz, 468 ton Şeftali, 421 ton Vişne, 500 ton diğer ...
Yazılı belgeler, o dönemlerden kalan arkeolojik eserler ve tarih kaynaklarına göre, Trak göçleri sonunda Sakarya ve Filyos Nehrinin yayı içine yerleşen halk "Bithyn" ismi ile anılıyordu. Bu yüzden Bolu'nun da içinde bulunduğu Kuzeybatı Anadolu'ya "Bithynia" denilmiştir.
İlgili 16 soru bulundu
Bolu'nun en turistik yerleri deyince akıllara ilk olarak Abant Gölü ve Yedigöller Milli Parkı geliyor. Bu bölgeler her mevsim ayrı güzellikler sunuyor.
Meşrutiyet ilan edildiğinde Bolu Kastamonu'ya bağlı olduğundan, ilk Bolu Mebusları Kastamonu mebusları arasında yer almıştır. II. Meşrutiyetten (1908) Cumhuriyet dönemine kadar bağımsız sancak olarak yönetilen Bolu, 1923'te Vilayet haline getirildi.
Bolu şehrinde yiyebileceğiniz yöresel yemekler arasında; Ovmaç Çorbası, Abant Kebabı, Mengen Pilavı, Kaldırık Dolması, Paşa Pilavı, Keş, Bolu Köftesi, Bakla Çullaması, Keşli Cevizli Erişte, Kedi Batmaz, Kabaklı Gözleme, Çantıklı Pide ve Bolubeyi Tatlısı yer almaktadır.
Ne zaman gidilir? Bolu'da iki tür turizm ön plana çıkar; doğa turizmi ve kış turizmi. Abant ve Yedigöller bölgesi doğa turizmi için ülkemizin en uygun noktalarından biridir. Nisan ayının sonundan ekim ayının başlarına kadar olan dönem bu bölgeleri ziyaret etmek için iklim koşullarının en uygun olduğu dönemdir.
Bolu Bölgesinde Ortalama Sıcaklık
Soğuk mevsim 3,4 ay uzunluğundadır ve 30 Kasım tarihinde başlayıp 10 Mart tarihine kadar sürer, günlük ortalama yüksek sıcaklık 9°C altındadır. Bolu bölgesindeki en soğuk ay Ocak ayıdır; bu ayda ortalama düşük sıcaklık -2°C iken yüksek sıcaklık 4°C düzeyindedir.
Bolu'da, Abant Gölü'nün güneyinde yer alan Mudurnu Yaylaları, muhteşem doğaları ve kamp olanakları ile son dönemde oldukça popüler olmuş durumda. Özellikle Pürenli Yaylası, doğaseverler tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor.
Bolu bir tarım bölgesidir ve en mühim özelliği her çeşit ürünün yetişebilmesidir. Tahıl, tarım ürünlerinin başında gelir. Başlıca yetişen ürünler buğday, arpa, çavdar, fasülye, tütün, şekerpancarı, patates, pirinç ve fındıktır. Sebze ve meyve bakımından zengindir.
Karadeniz Bölgesi'nin yeşil cenneti olarak bilinen Bolu yaz aylarında olduğu kadar bahar ve kış aylarında da en çok ziyaret edilen şehirlerden biridir. Abant, Yedigöller, Karasu, Kartalkaya gibi popüler gezi noktalarına sahip olan Bolu yöresel lezzetleri ile de gelenleri mest etmektedir.
Ovmaç Çorbası, Kızılcık Tarhana Çorbası, Tarhana Çorbası, Nohutlu Çorba, Yayla Çorbası, Yoğurtlu Bakla Çorbası, İmaret Çorbası, Çiğ Börek, Kabaklı Gözleme, Acı Su Bazlamacı, Çantıklı Pide, Etli Mantı, Ekmek Aşı, Patatesli Köy Ekmeği, Kedi Batmaz, Mantar Sote, Orman Kebabı, Kaldırık Dolması, Kaşık Sapı, Mengen Pilavı, ...
1984 yılında İstanbul'da dünyaya gelen Aydan Kaya baba tarafından aslen Boluludur. 1972 yılında İstanbul'da dünyaya gelen Ayça aslen Boluludur. Safiye Soyman aslen Boluludur ve Bolu Akpınar Mahallesinde bir gecekonduda dünyaya gelmiştir. Sarp Can Köroğlu Bolu doğumludur.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, Türkiye'nin en zengin 15 şehri belli oldu. GSYH verilerine göre Bolu, 54.156 TL ile listeye 13'ncü sırada yer aldı.
Buna binaen Halen Mengen'de Türk beyli, Türk Beşli mahallesi, Afşar Köyü gibi Oğuz boylarının izlerini taşıyan yer adları bulunmaktadır.
Sahip olduğu tabiat ve milli parkların yanı sıra yaklaşık 200 göl ve göletin bulunduğu Bolu, adından bundan sonra "göller diyarı" olarak söz ettirmek istiyor.
Coğrafi Durumu ve Özellikleri
Bolu 8 ilçeye, 4 beldeye ve 511 köye sahip güzide bir şehrimizdir. 8458 kilometrekare yüzölçümüne sahip Bolu'nun arazisinin ortalama %18′ini tarım %59′unu ise ormanlık alanlar oluşturmaktadır. Bolu ormanları Türkiye için büyük bir öneme sahiptir. Yüzölçümü 8.458 kilometre karedir.
04 Şubat 2022 TÜİK verilerine göre merkez ilçeyle beraber 9 İlçe, 12 belediye, bu belediyelerde 93 mahalle ve ayrıca 487 köy vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri