Boncuk Ayşe taze, yeşil, lezzetli, uzun meyveli, nadir bir fasulye türüdür. Tohumlar ilaçlı ve boyalı olmayıp tamamen doğal haldedir. Tohumlar kesinlikle ithal ve hibrit değildir. Anadolu'nun çeşitli yörelerine ait araştırma sonucu toplanmış yerli cins sebze, meyve tohumlarıdır.
İlimiz Pazaryeri ilçesinde yetişen ve "Pazaryeri boncuğu" olarak satışa sunulan kılçıksız ve dış yüzeyi parlak fasulyedir. Pazaryeri'nde yaklaşık bin 800 dekar alanda ekimi yapılır. İlçenin rakımı 810 m olup fasülyenin yüksek rakımda ve düşük hava sıcaklığına sahip bölgede yetişmesi ayrı bir lezzet katar.
Oturak fasulye tohumu bodur fasulye olarak da bilinir iken kılçıksız ve yüksek verime sahip olması nedeniyle üretim yapmak için çokça tercih edilir.
- Bir fasulyenin iyi olup olmadığını anlamak için ilk önce rengine bakmak gerekir. Fasulyenin rengi belirgin bir yeşil olmalı, açık yeşil ya da sarıya dönük yeşil olmamalı. - Fasulyeyi kırdığınızda "çıt" diye bir ses duyuyorsanız bu da fasulyenin lezzetli olduğunu gösterir.
Ayşekadın taze fasulye, çalı fasulyesine göre daha kalın ve etli, boncuk fasulyeye göre ise daha uzundur. Alışılagelen zeytinyağlı versiyonu olsa da yaz türlüsü, sote sebze gibi tariflere akılda kalan kendi tadını bırakır, kuzu/dana etli versiyonu da yapılır.
İlgili 23 soru bulundu
En Kaliteli Kuru Fasulye Cinsi Hangisidir? Erzincan ovasında yetişen dermason kuru fasulye, en kaliteli türlerden biri olarak bilinir. Bölgenin toprak özelliği, kar suları ile beslenmesi, ince kabuklu olması, çabuk pişmesi ve lezzetinden dolayı en çok tercih edilen kaliteli fasulye cinsi olarak geçer.
1930'larda bu Cağaloğlu'ndaki Babıali gazetelerinin yoğun olduğu bir yer ve gazeteciler buraya gelip giderken, kuru fasulyeye restoran sahibi Ayşe Kadın'ın adını verdiler, haberlerine de yansıyınca Türkiye bu fasulyeyi bu isimle anmaya başladı.”
Kış mevsim şartlarının devam ettiği süreçte, sadece Antalya'da Gazipaşa-Alanya bölgesi ağırlıklı olmak üzere Kumluca ve Demre bölgelerinde çok az miktarda üretilebilen ayşekadın fasulyenin kilogramı, pazarda 80 ila 100 TL'ye satışa sunuluyor.
Açık tarla yetiştiriciliğine uygun bir çeşittir. Bitki uzun ömürlü, kuvvetli yapılı, bol yapraklıdır. Meyveler mor renkli, etli ve uzun formludur. Ekim Zamanı : İlkbahar,sonbahar içindeki aylar tavsiye edilir.
Boncuk ayşe, ayşe kadın, çalı fasulyesi, börülce vb… Ancak hangi fasulyeyi tercih ederseniz edin ilk kural şudur: seçtiğiniz fasulyenin rengi kesinlikle belirgin bir yeşil olmalı. Mat yeşil fasulyeler ya çok güneş altında kalmıştır ya da kılçıklıdır. Fasulyeyi mutlaka kırmalısınız ve 'çıt'sesini duymalısınız.
Kuru fasulye yetiştiriciliğinde gübreleme
Gübre, tohum ekim öncesi veya tohum ekimi ile birlikte ve 6-‐8 cm tohumun altına ve yanına gelecek şekilde uygulanır. Serpme yöntemi ile taban gübre uygulamalarında gübrelerin 10-‐12 cm derinliğe karıştırılması gerekir.
En uygun toprak olarak kabul edilen kumlu-tınlı topraklara birkaç senede bir dekara 2-3 ton olmak üzere yanmış çiftlik gübresi verilir. Dekara 2-5 kg saf azot (N), 4-6 kg fosfor (P2O5) ve 3-5 kg potasyum (K2O) verilmelidir.
Fasulye çiçeğe duruncaya kadar fazla sulanmaz. Yine de aşırı sıcak ve kurak havalarda fideler susuz bırakılmamalıdır. Çiçeklenen ve meyveye duran fasulyeler artık düzenli sulanır. Kökü kurumadan her 4-5 günde bir doyunca su verilir.
ALMAN AYŞE (SIRIK)
Güçlü bitki yapısına sahip lezzetli, kılçıksız sırık fasulye çeşididir. Baklalar düzgün ve tohum yatakları hafif belirgin olup oval yapıdadır. Bakla uzunluğu 18-20 cm, bakla eni 1,4 cm'dir. Uygun bakım koşullarında ortalama 2,0-2,5 ton/da verime sahiptir.
Boncuk Ayşe Tohumu Oturak Olup 40 günde mahsül veren kılçıksız, yassı, hafif açık yeşil renkte, lezzetli oluşu ile bir Antalya tipi fasulye çeşididir. Bol dökümlü, her tür toprakta kolayca yetiştirilebilen,açık tarla yetiştiriciliğine uygun bir fasulye türüdür.
Rize Çayeli Kuru Fasulye Yemeği 02.01.2018 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
* Fasülye:Kız. * Zühtü (Etiler yöresinden): Meme. * Ahmet (Etiler yöresinden): Kalça. * Şeftali (Bagdat Caddesi yöresinden): Çirkin kız.
Gina (Bodur Fasulye) Gina orta erkenci yassı oturak fasulye çeşididir. Çok yüksek verim potansiyeline sahip, orta yeşil renkli fasulye çeşididir. Yaklaşık 16-17 cm uzunluğunda ve 1.7-1.8 cm eninde kılçıksız baklalara sahiptir. Yüksek kaliteli baklalara sahiptir ve hasat periyodu uzundur.
Açık tarla yetiştiriciliğine uygun, sırık fasulye çeşididir. Bitki uzun ömürlü, kuvvetli yapılı, bol yapraklıdır. Meyveler sarı renkli, ince ve uzun formludur. Ekim Zamanı : İlkbahar,sonbahar içindeki aylar tavsiye edilir.
Sırık fasulye çeş ve açık tarlada ilkbahar ve sonbahar ekimleri için ızlı büyüyen erkenci ve çok verimli bir çeşittir. Koyu yeşil renkli ve kılcıksız baklaları 18-20 cm. uzunluğunda üstten basık ve yuvarlaktır. Dane rengi beyazdır. EVDE SAKSIDA YETİŞTİRMEYE UYGUNDUR.
Taze fasulyenin, aslında 130 kadar farklı çeşidi bulunur. Ancak ülkemizde yetişen ve yemeklik olarak tercih edilen belli başlı taze fasulye türleri vardır. Bunların başında Ayşekadın Fasulye, Boncuk Ayşe, Çalı Fasulyesi, Alman Ayşe ve Şeker Fasulye gelir.
Cino (oturak) fasulye meyvesi açık yeşil renge sahip olup bu fasulye çeşidi kılçıksız ve yassı bir görünüme sahiptir. Erkenci bir bodur fasulye çeşididir. Yüksek verime sahip olup hasadı kolaydır. Taze tüketim ve konserve yapımı için uygundur.
Kılçıksız, yassı ve uzun baklalı bir türdür. Meyve uzunluğu 15-20 cm. ve meyve genişliği 1.5-2 cm. dir. İç fasulyeleri sarı - kahve renkli olup çok iridir. Ortalama 40-50 günde hasata gelir. bereketli ve lezzetli bir fasulye türüdür.
NAZENDE (OTURAK)
Erkenci, yüksek verimli oturak fasulye çeşididir. Baklalar yeşil renkte olup, yassı düzgün ve kılçıksızdır. Bakla daneleri taze olum döneminde belirgindir. Baklalar 15-17 cm boyunda 1,8 cm enindedir.
Göynük Bombay Fasulye tanelerinin beyaz ve çok iri (büyük), ovalimsi şekilli ve parlak olması ile diğer fasulyelerden kolaylıkla ayrılır. Ayrıca bakla yapısı diğer fasulyelerin baklalarına nazaran çok daha iri, uzun, üzeri pürtüklü ve kalındır ayrıca sert kılçıkları vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri