Mühürleme İşlemi Neden Yapılır? Büyük restoranların da et pişirirken tercih ettiği et mühürleme işleminin amacı, etin lezzetini korumaktır. Bu teknik ile et kendi lezzetini korurken, yumuşak bir kıvam alır.
Et İşareti Nasıl Yapılır? (@)
Ayrıca Ctrl + Alt + Q tuşlarına sırasıyla basarak da @ işareti oluşturulur.
Peki mühürlemek nedir? Son dönemde özellikle popüler olan bu teknik, kısaca güzelce ısıtılmış bir tavada etin her tarafının kahverengileşene kadar tutulması işlemidir. Lezzetli ve yumuşak et pişirmenin de ilk kuralı olarak kabul edilir.
Fırını 200 dereceye ayarlayıp ısıtmaya başlayın. Etin tüm yüzlerini 3'er dakika tavada mühürleyin. Mühürlenen eti tavadan çıkarmadan fırına verin. Eti 10 dakika da fırında pişirdikten sonra tavadan alıp 2-3 dakika dinlendirin.
Eti iyice kızdırılmış tavaya koyup, suyunu bırakmadan bir yüzünün iyice pişirdikten sonra diğer yüzünüde çevirerek, pişirmeye "ETİ MÜHÜRLEMEK" denir.
İlgili 41 soru bulundu
IZGARA/TAVA: Yüksek ısıya ulaşan tavaya/ızgaraya etinizi koyun. Mühürleme yöntemiyle, 1'er dk her yüzünü yüksek ateşte pişirin. Pişirme süresi, dilimli bonfilenin kalınlığına bağlı olarak değişecektir. 1 parmak kalınlığında bonfile ortalama 3 dk, daha kalınsa 5 dk'da orta iyi derecesinde pişmiştir.
Bonfileyi ateşte mühürlemeden önce tuz, karabiber ve diğer baharatı tüm yüzeye serperek ekle. Böylece et pişerken suyunu salmaz ve yumuşaklığını korur. Mühürleme işleminden sonra bonfileyi ateşten hemen almadan istenen pişirme derecesine göre 5-12 dk kadar daha pişir.
Bonfile neden iple bağlanır? Eti pişirmeden önce iple belli aralıklara bağlamak gerekir. Böylece et pişerken kendini bırakmayacaktır.
Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sirke yerine limon suyu da kullanılabilir. Ayrıca etin yumuşak olması için doğru kesilmiş olması gerekir. Kas liflerine paralel olarak kesilen et, ne kadar pişerse pişsin yumuşak olmaz.
Dana bonfilenizi yoğurt, süt, kekik, karabiber, tuz, sarımsak, soğan, zeytinyağı ve sirke ile marine edin ve yaklaşık 1 saate yakın buzdolabında dinlenmeye bırakın.
Eti tuzlama
Bazı şeflere göre pişirmeden önce tuzlanan etler sertleşiyor, bazılarına göre ise eti tuzlayıp 1-2 saat beklettikten sonra durulamak etin protein yapımında değişikliğe sebep oluyor ve daha yumuşak bir hal almasını sağlıyor.
Bir başka çözüm olarak etin yanmasını ve sertleşmesini önlemek için bol yağlı bir marinat kullanabilirsin. Et, yağı emer ve ateş üzerinde ya da ızgara tavada hazırlanırken yanmaktan kurtulur.
Eti pişmeden önce 20 dakika soğuk suda bekletin.
Sağlıklı et için yavaş yavaş pişirmeyi tercih edin. Ayrıca sağlıklı et için ek yağ kullanmamaya dikkat edin. Etin piştiğinde yumuşak olması için, haşlama suyuna 1-2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Pişmiş et ve çiğ eti birbirine değmeyecek şekilde saklayın.
Bozulmaya başlayan et koku yaymaya başlayarak da kendini belli edebilmektedir. Özellikle bozuk yumurta kokusu veya ekşi bir koku var ise et tamamen bozulmuştur. Sağlıklı ve parlak bir görünüme sahip olan taze et, elde yapışkan bir his bırakıyorsa bozulmaya başlamış anlamına gelmektedir.
Kırmızı et terbiyesi için süt, sarımsak, 2 soğanın suyu ve çeşitli baharatlar ile özel bir karışım hazırlanır. Ayrıca isteğe göre bitkisel yağ eklenebilir. Et belirli bir süre boyunca bu karışımın içinde buzdolabında bekletilirse yumuşacık duruma gelir.
Eğer marine etmek istediğiniz et kanlı bir etse, mesela yeni kesilmiş bir kurban etiyse, akan suda yıkamayın, soğuk suda bekletin. Soğuk su, etin dokusunu korur, pişme kalitesini olumlu etkiler. Buzluktan çıkan kırmızı et yıkanır mı? Hayır.
Etinizin daha sulu olmasını istiyorsanız 1 şişe maden suyu daha dökebilirsiniz. Maden suyu etinizin daha kısa sürede pişmesini ve daha yumuşak olmasını sağlayacaktır.
Eğer etlerinizi sebzeyle pişirmek istiyorsanız, kemikli etleri pişirmeye başladıktan 20 dakika sonra sebzeleri içerisine atın. Etinizi haşlarken içerisine tuz ilave etmeyin. Tuz etinizin sertleşmesine neden olur. Etinizi servis etmeden önce tuzunu ilave edin.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Et neden sakız gibi olur? Bunun sebebi etin, hayvanların but, boyun, kol ve omuz gibi kaslı bölgelerinden alınmış olması. Bu parçalardan kesilen etleri pişirmeden önce yumuşatma işlemlerine tabi tutmadığınızda lastik gibi sert bir sonuç elde ediliyor.
Peki, biftek mi bonfile mi? Bonfile bir biftek çeşididir. Dananın arka sırt kısmında yer alan bölgeden çıkarılan bonfile, dananın en yumuşak bölgesidir. Yağsız et yemeyi tercih edenler için en uygun seçim bonfiledir.
Bonfile, dananın sırt bölgesinden elde edilen bir et çeşididir. Hayvanın en az hareket eden bölümü bonfile olduğu için, oldukça yumuşaktır.
Bonfile, dananın sırtının arka kısmında bulunan bir kastır. Hayvan arka ayaklarından güç aldığı için arka kısmında yer alan tüm diğer kas-etler gibi az yağlıdır.
Aslında antrikot da bifteğin bir çeşididir. Bonfile ile antrikot da birbirine karıştırılır. Bonfile dananın böbrek yatağından başlayan ve belin iki yanına uzanan kas parçasına verilen isimdir, içinde iç yağı ve sakatat bulunmaz. Antrikot ise dananın göğüs omurları üstünden boynuna doğru uzanan et parçasıdır.
Bonfile çabuk pişer mi sorusunun cevabı bonfile diliminin kalınlığına göre değişir. Yaklaşık 1 parmak kalınlığında kesilen bonfile dilimi ortalama 3 dakikada pişer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri