Bor minerali başta kalsiyum ve D vitamini olmak üzere vücut minerallerinin düzenlenmesinde görev alır. Bor vücuttaki Kalsiyum ve Magnezyum düzeyini artırarak kemik erimesinden korur. Bor ayrıca kemik yapım hücrelerini artırıp, kemik yıkım hücrelerini azaltarak kemik erimesinde faydalı olmaktadır.
Bor ürünlerinin kullanıldığı sağlık sektöründe yapılan araştırmalarda; borun insan vücudunda bakır, magnezyum ve benzeri elementlerin emilimini artırmasından dolayı kemiklerin güçlendiği gözlemlenmiştir. Bu durum ağrıların azalmasına ve kemik yapısının güçlenmesine yardımcı olmaktadır.
Bor gıda veya içme suyunda 1 mg/L seviyesinin hemen üzerinde insanlar için toksik sayılacak niteliktedir. Yani içilmesi zararlıdır... Bitkiler için verim artırıcı unsur olmakla birlikte kontrollü kullanımı şarttır.
Bor açısından en zengin gıdalar kabuklu meyveler, baklagiller, meyve sebzelerdir. Bor beyin fonksiyonları ve zihinsel performans için temel bir elementtir. Bor kalsiyum, D vitamini ve bazı vücut minerallerinin düzenlenmesinde rol almakta, Ca ve Mg'un azalmasını önleyerek kemik yapısını korumaktadır.
Bor bileşikleri ağızdan alındığında midede hidroklorik asit ile reaksiyona girerek borik asit ve sodyum klorür oluşturur. Ağızdan alınan bor dozunun hem insan hem de hayvan çalışmalarında vücutta kullanılmayan kısmı idrarla borik asit olarak atılır.
İlgili 45 soru bulundu
Bor fazlalığında büyüme noktaları uzun zaman sıhhatli kaldıkları halde yaşlı yapraklar zarar görür. Kökler de zarar görür ve ölürler. Bitkiler bor isteklerine göre muhtelif şekilde sınıflandırılabilirler.
Borun insan sağlığı üzerinde birçok faydalı etkisi olduğu tespit edilmiştir. Borun en çok bilinen etkisi vücutta kalsiyum, magnezyum, fosfor ve D vitaminin emilimini artırmasıdır. Yani ilk bakışta Borun en önemli etkisi kemik ve kas yapısının dayanıklılığını artırmasıdır.
Özellikle el sabunlarında kullanılan madde, üstün temizleme gücü ile dikkat çeker. Kıvam arttırıcı özelliğinin yanı sıra ciltteki bakterilerin ve ölü hücrelerin yok edilmesinde, akne oluşumunun önlenmesinde ve cilt yağlarının yok edilmesinde de faydaları olan boraks exfoliants kremlerin yapısında kullanılır.
Hangi besinlerde bulunur? Badem, fındık, hurma, şeftali, erik, sa- rımsak, patates, domates elma, üzüm, çilek, hurma, şeftali, erik, patates, sarım- sak, brokoli ve domates bol miktarda bor içeren besinler arasındadır.
Bor mineralleri ve ürünlerinin kullanım alanları;Cam, seramik, deterjan, ilaç ve kimya sanayii, yanmayı önleyici (geciktirici) madde yapımı, tarım, metalurji, enerji depolama, arabalar (hava yastıkları, hidrolik fren vb), su arıtma, pigment ve kurutucu olarak, nükleer uygulamalar ve diğer kullanım alanlarıdır.
Bor vücuttan kolayca atılabilen bir element olup kanserojen veya mutajen olduğunu gösteren bir veri bulunmamaktadır.
Diğer adı borik asit olan boraks, dikkatli kullanılması gereken kimyasallardandır. Ağız yolu ile alınması durumunda zehirlenmelere neden olmaktadır.
Boron ürünleri, bor madeninden üretildiği için herhangi bir kimyasal madde içermez, dolayısıyla insan sağlığına herhangi bir zarar teşkil etmez.
Bugün, bor genellikle boraks (Na2B4O7 · 10H2O) karbon ile ısıtılarak elde edilir [1].
Bor Madeni Türkiye'de Nerelerde Çıkarılır? Dünya üzerinde %73'lük oranla Bor rezervinde ilk sırada Türkiye yer alır. Önemli Bor yatakları Türkiye'den sonra Amerika, Rusya ve Güney Amerika gelir. Bor madenleri ülkemizde; Eskişehir Kırka, Kütahya Emet, Bursa Kestel ve Balıkesir Bigadiç'te bulunur.
Bor eksikliği öncelikle büyüme noktalarına zarar verdiğinden bitkinin büyümesi yavaşlamaktadır. Yapraklar ve sürgünler ve ince dallar kolay kırılan gevrek bir yapı oluştururlar. Eksiklik şiddetli ise büyüme noktalarında ölüm meydana gelir ve büyüme durur. Çiçek ve meyve oluşumu engellenir.
Türkiye'de rezerv açısından en çok bulunan bor mineralleri Tinkal ve Kolemanit'tir. Türkiye'de Tinkal yatakları Eskişehir – Kırka'da, kolemanit yatakları ise Kütahya – Emet, Balıkesir – Bigadiç ve Bursa – Kestelek'te bulunmaktadır.
Etimolojisi. Doğada bulunan bor bileşikleri boraks (sodyum borat) ve kernit (sodyum borat hidroksit) olarak topraktan çıkartılır. Elementin adı, "boraks"ın Arapça adı olan "Burak"tan türemiştir. Bunun sebebi, 875 yılında Araplar'ın ilk kez bor tuzlarından ilaç yapmalarıdır.
Sulardan bor giderimi için uygulanan temel yöntemler arasında iyon değişimi, ultrafiltrasyon, ters osmoz ve adsorbsiyon gelmektedir.
Boraks, kötü koku oluşumunu engeller ve zor kirleri temizler. Güçlü bir beyazlatıcıdır. Zararlı kimyasal madde içermez. Tül ve perdelerde de kullanılabilir.
BORAX'IN HİÇBİR ZARARI YOK
Borax, yarım kaşık çay kaşığı 2 gram Borax ile yarım çay kaşığı soda veya kabartma sodası ılık suya konulup karıştırılarak içiliyor.
Boraks genellikle dövme kaynağı için toz olarak kullanılır. Zanaatkar altın madenciliğinde bazen, doğrudan cıvanın yerini alamamasına rağmen, altın çıkarma işleminde toksik cıva ihtiyacını ortadan kaldırmayı amaçlayan boraks yöntemi (bir akış olarak) olarak bilinen bir işlemin parçası olarak kullanılır.
Yapılan araştırmalar, Bor'un en çok kalsiyum metabolizmasını, kemikleri ve bağışıklık sistemini etkilediğini göstermiştir. Bor, kalsiyum ve D vitamini dahil olmak üzere çeşitli vücut minerallerinin düzenlenmesinde rol oynamakta; kalsiyum ve magnezyum azalmasını önleyerek, kemik yapısını korumaktadır.
Bor gereksinimi yüksek olan bitkilerin bor beslenmesi yeterli olduğunda yapraklarda genellikle 25 ile 75 mg/kg arasında bor bulunur.
Bor Katkılı Akustik Yalıtım Nedir? Bor katkılı akustik yalıtım, temizlenip ayıklanmış ve geri dönüşüme kazandırılmış atık kâğıtlardan elde edilen doğal bir yalıtım türüdür. Temel malzemesi ağaç olduğu için organik ve sağlık dostu bir yalıtım tekniğidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri