Bor gıda veya içme suyunda 1 mg/L seviyesinin hemen üzerinde insanlar için toksik sayılacak niteliktedir. Yani içilmesi zararlıdır... Bitkiler için verim artırıcı unsur olmakla birlikte kontrollü kullanımı şarttır.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yapılan açıklamada; yetişkin sağlıklı bireylerin beslenme yolu ile 1-13 mg bor tüketebileceği belirlenmiştir.
Bor minerali başta kalsiyum ve D vitamini olmak üzere vücut minerallerinin düzenlenmesinde görev alır. Bor vücuttaki Kalsiyum ve Magnezyum düzeyini artırarak kemik erimesinden korur. Bor ayrıca kemik yapım hücrelerini artırıp, kemik yıkım hücrelerini azaltarak kemik erimesinde faydalı olmaktadır.
Tarımdan askeri sanayiye, camdan deterjana, ilaç sanayisinden enerjiye kadar pek çok alanda yararlanılan Bor özellikle sağlık alanında göz iltihaplarında sterilizasyon gereci, bazı merhemlerin yapımı, nükleer tıpta borla nötron aranmasında (Boron Neutron Capture Therapy), kanser tedavisinde kullanılmaktadır.
Bor beyin fonksiyonları ve zihinsel performans için temel bir elementtir. Bor kalsiyum, D vitamini ve bazı vücut minerallerinin düzenlenmesinde rol almakta, Ca ve Mg'un azalmasını önleyerek kemik yapısını korumaktadır.
İlgili 27 soru bulundu
Bor mineralleri ve ürünlerinin kullanım alanları;Cam, seramik, deterjan, ilaç ve kimya sanayii, yanmayı önleyici (geciktirici) madde yapımı, tarım, metalurji, enerji depolama, arabalar (hava yastıkları, hidrolik fren vb), su arıtma, pigment ve kurutucu olarak, nükleer uygulamalar ve diğer kullanım alanlarıdır.
İnsanlarda bor eksikliği kan yapımında bozukluklar; beyinde depresif davranışta artış ve zihinsel uyanıklıkta azalmaya, psikomotor beceriler ve bilişsel dikkat ve hafızada gerilemeye neden olur (1,38,39,45,46).
Kaspaz 3 ve 8 enzim aktivasyonlarının ölçülmesiyle kaspaz yolakları analiz edilmiştir. Sonuç olarak, akciğer kanseri üzerinde en yüksek apoptotik etkiye borik asitin yol açtığı gözlenmiştir. Sodyum perborat ve borik asit'in meme kanseri hücrelerini de etkili bir şekilde apoptoza sevkettiği saptanmıştır.
Bor fazlalığında büyüme noktaları uzun zaman sıhhatli kaldıkları halde yaşlı yapraklar zarar görür. Kökler de zarar görür ve ölürler. Bitkiler bor isteklerine göre muhtelif şekilde sınıflandırılabilirler.
Borun insan sağlığı açısından faydaları ise şunlardır:
· Magnezyum emilimini artırmada rol oynar. · Beyin elektrik aktivitesini, bilişsel performansı ve yaşlılar için kısa süreli hafızayı geliştirir. · Anahtar biyomoleküllerin oluşumunu ve aktivitesini olumlu etkiler.
BORAX'IN HİÇBİR ZARARI YOK
Borax, yarım kaşık çay kaşığı 2 gram Borax ile yarım çay kaşığı soda veya kabartma sodası ılık suya konulup karıştırılarak içiliyor.
Bugün, bor genellikle boraks (Na2B4O7 · 10H2O) karbon ile ısıtılarak elde edilir [1].
Diğer adı borik asit olan boraks, dikkatli kullanılması gereken kimyasallardandır. Ağız yolu ile alınması durumunda zehirlenmelere neden olmaktadır. Kanser hücrelerini öldürdüğü yönünde tezler savunulmakta ve bu alanda çalışmalar yapıldığı bilinmektedir.
Boraks eczanelerden ve bazı aktarlardan satın alınabilir. Ayrıca internet üzerinden online ürün satışı yapan güvenilir firmalardan boraks satın alınabilir.
Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Korkmaz, 3 yıldır yürüttükleri projede iyi huylu prostat büyümesinin durdurulmasında bor bileşeninin etkili olduğunu ortaya koyduklarını söyledi.
Bor Madeni Türkiye'de Nerelerde Çıkarılır? Dünya üzerinde %73'lük oranla Bor rezervinde ilk sırada Türkiye yer alır. Önemli Bor yatakları Türkiye'den sonra Amerika, Rusya ve Güney Amerika gelir. Bor madenleri ülkemizde; Eskişehir Kırka, Kütahya Emet, Bursa Kestel ve Balıkesir Bigadiç'te bulunur.
Bor gıda veya içme suyunda 1 mg/L seviyesinin hemen üzerinde insanlar için toksik sayılacak niteliktedir. Yani içilmesi zararlıdır... Bitkiler için verim artırıcı unsur olmakla birlikte kontrollü kullanımı şarttır.
Dünya bor rezervlerinin %73'üne sahip olan Türkiye'de bilinen bor yatakları; Eskişehir – Kırka, Kütahya- Emet, Balıkesir Bigadiç, Bursa-Kestelek'te bulunmaktadır. Türkiye'de rezerv açısından en çok bulunan bor mineralleri Tinkal ve Kolemanit'tir.
Bor gereksinimi yüksek olan bitkilerin bor beslenmesi yeterli olduğunda yapraklarda genellikle 25 ile 75 mg/kg arasında bor bulunur.
Balın yapısındaki fenolik ve flavanoid bileşiklerin, kanserin önlenmesi yönünde olumlu etkileri olduğu düşünülmektedir. Bu kimyasalların bal içindeki miktarı, bal türüne göre değişmektedir. Balın bu özellikleri nedeniyle, neredeyse doğal bir kanser aşısı olduğu çeşitli bilimsel yayınlarda belirtilmektedir.
Hangi besinlerde bulunur? Badem, fındık, hurma, şeftali, erik, sa- rımsak, patates, domates elma, üzüm, çilek, hurma, şeftali, erik, patates, sarım- sak, brokoli ve domates bol miktarda bor içeren besinler arasındadır.
Gübreler genellikle ilkbaharda atılırlar. Kışları hafif, çok soğuk olmayan ve yağışlı geçen bölgelerde -örneğin akdeniz iklimi yaşayan bölgelerde- sonbaharda da gübreleme yapılabilir. Bor gübresinin atılma zamanları bitkiden bitkiye de değişen bir durumdur.
Bor vücuttan kolayca atılabilen bir element olup kanserojen veya mutajen olduğunu gösteren bir veri bulunmamaktadır.
Ceviz ağaçlarında çinko bor gübresi çiçeklenmeden önce ve hasat sonrasında (Yaprak dökümü öncesi) itibaren kullanılması önerilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri