En verimli badem ağacı 10. yıldan sonra başlar.
İlk beş yıla kadar 40 kilodan 100 kiloya kadar meyve verebilmektedir. 7 yasını geçtikten sonra ise bu miktar katlanarak artmaktadır. İkinci beş yılda 120 kilodan 200 kiloya kadar uzanan geniş bir ürün verme skalasına ulaşır. Badem ağacı, uzun ömürlü ağaçlar arasında yer almaktadır.
Ortalama sağlıklı ve olgun bir badem ağacı 23 ile 30 kg kadar fındık üretebilir. Profesyonel badem yetiştiricileri tarafından yönetilen olgun bir ticari badem bahçesinin iyi bir verimi, hektar başına yaklaşık 2040 kg kabuklu fındık elde etmektir. (1 hektar = 10.000 metrekare ve 1 ton = 1000 kg).
Badem susuz şartlarda da yetişebiliyor ise de verimli ve kaliteli ürün elde etmek için yılda 3-4 kez sulanmalıdır. Özellikle meyve gelişme döneminde su ihtiyacının karşılanması zorunludur. Ağaçlar yeterince su almazsa meyvelerde dökülme,zamk çıkarma ve gelişmede gerileme görülür.
Badem ağacı, ekiminden üç ya da beş yıl sonra meyve vermeye başlar. Verdiği meyve miktarı, yaşı ilerledikçe artmaktadır. İlk beş yıla kadar 40 kilodan 100 kiloya kadar meyve verebilmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
Badem Yetiştiriciliği Karlı mı? Badem yetiştiriciliği uzun vadede düşünüldüğünde, ortalama 5 yıl gibi bir sürede maliyetini fazlasıyla çıkartarak karlı bir yatırıma dönüşür. Ağaçları olumsuz etkileyen, değişken bir iklimle karşılaşılmadığı sürece her yıl üretiminizin ve buna bağlı olarak kazancınızın artması beklenir.
Nonpareil Badem Fidanı
Nonpareil badem Kaliforniya'da (ABD) mevcut çeşitlerin en iyisi olarak kabul edilir. Ağacı kuvvetli ve verimlidir. Çubuğu ince, iç badem kalitesi yüksektir. İç randımanı % 60-70, çift badem oranı ise % 5-10'dur.
Badem ağaçları uzun ömürlüdür. En verimli badem ağacı 10. yıldan sonra başlar. Bakımlı bir ağaç 100–150 yıl yaşar diye tahmin ediyorum. Mesela burada hiç bakımsız, kendi halinde yetişmiş 60–70 yıllık ağaçlar var.
Badem ağacının en büyük ihtiyacı Azot'tur. Birçok yetiştirici (yüzeye sperme veya sulama ile uygulama) yılda bir defa her olgun ağaç başına toplam 1 kg azot gübrelemesi uygular ve bu miktar yeterli kılınır.
Yetiştiği bölgeye farklık gösteren badem ağacı, kışları +7 derece ve maksimum -30 derece soğuklara kadar dayanıklı olup, soğuklama ihtiyacı çeşitlere göre farklılık göstermektedir. 300-500 saat arası soğuklama ihtiyacını almalı.
Susuzluğa dayanıklı bir ağaç olan badem ağacının gövdesine aşıldığı diğer meyvelerin de böylelikle susuz yetiştiğini belirten Yalçın, bu yöntemle aynı zamanda kısıtlı arazisi olanlara bir ağaçta 5 meyve yeme imkanı sunuyor.
İyi meyve alabilmek için sulama yapılmalıdır. Badem ağacı ilkbahar, yaz ve sonbaharın başların da başarılı gelişim için sulama yapılmalıdır. Yıllık yağış 600 mm üstünde olan yerlerde sulama yapmaya gerek yoktur. Badem fidanının su ihtiyacını 1 sulama için ağaç yaşıx20 litre dir.
Badem yetiştiriciliğine en uygun olan bölgelerimiz Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgeleridir. İç Anadolu, ilkbahar geç donları nedeniyle badem yetiştiriciliğinde riskli olan bölgemizdir.
*Pahalı bir meyve olması yönüyle çok ekonomiktir. Verim çağındaki bir ağaçtan (8-10 yaş) 8-10 kg/ağaç iç meyve almak mümkündür.
Çoğunlukla dikim mesafeleri 6 X 6 metre, 7 × 7 metre ve 5,5 X 5,5 metredir. 6 X 6 metre olan dikim mesafelerinde hektar başına 270 adet ağaç bulunur, 5,5 X 5,5 metre olan dikim mesafelerinde ise hektar başına 330 adet ağaç bulunmaktadır.
Çoğu meyve ağacında (turunçgiller, elma, fındık vb.) olduğu gibi, tohumdan yetiştirilen bir badem ağacı, çeşitli nedenlerden dolayı ömür boyu meyve veremez.
Yağış olmadığında, sulama sıklığı iki günde bir ile dört günde bir arasında değişir. Unutmayın ki, eğer badem bahçesine örtü bitkileri de ekilirse, özellikle ilkbahar başlarında sulama uygulamalarını % 30 artırmak zorunda kalabilirsiniz.
Badem ağaçları yaz aylarında dikilmeli ve yaz dönemlerinde sık sık sulanmalıdır. Kışları ise aşırı soğuk olmayan ve bademe zarar vermeyecek derecede soğuk geçmeyen bölgelerde ise fidan dikimi, Ocak ayında yapılabilir. Daha soğuk bölgelerde ağaç dikimi ise Mart aylarında yapılmalıdır.
Örneğin Ferragnes badem fidanının tozlayıcısı Ferraduel badem çeşididir. Tozlayıcı olmadan da tek başına dikim yapabilirsiniz fakat ağaç başına alacak olduğunuz meyve miktarı düşecektir.
Ø 5x5 m dikim mesafesi ile dönüme 40 fidan dikilir, 2,5x5m dikim sıklığı ile dönüme 80 fidan dikimine müsaittir. Badem, sıcak ılıman iklim meyve türü olup olgunlaşması için yüksek sıcaklık toplamına gereksinim duyar. Bu meyve türü ülkemizin iklim koşullarına iyi uyum sağlamış meyve türlerindendir.
Ancak Marmara, İç Anadolu ve Akdeniz bölgesinde de Badem yetiştirmek mümkündür. Badem En Çok ve En İyi Nerede Yetişir ve Yetiştirilir? Ülkemiz de badem en fazla Muğla, Antalya, Karaman, Denizli, İçel ve Elazığ illerinde yetiştirilmektedir.
Çiçek açtıktan yaklaşık birkaç hafta sonra meyveye dönmeye başlar, dikilen çeşide göre de yaklaşık olarak 5-6 ay sonra hasat edilir. Yeni dikilen aşılı badem fidanları, dikiminden üç yıl sonra meyve vermeye başlar.
Badem ağaçları, çok çeşitli topraklarda yetiştirilebilir, fakat ideal toprak Ph değeri 6.8 ila 8.5 arasıdır. Bununla birlikte badem ağaçları, su tutma problemleri olan ağır ve zayıf topraklarda verimli bir şekilde yetişmez.
Badem ağacı kuraklığa dayanıklı olmasına ve kuru topraklarda yıllarca hayatta kalmasına rağmen, bu koşullar altında elde edilen üretim önemli ölçüde düşüktür. Büyüme mevsiminin sonunda yetersiz toprak nemi, bu mevsimin başlangıç döneminden daha az kritiktir.
Badem fidanları için doğru dikim zamanı ise kasım ayı olarak bilinir. Bu süre nisan ayına kadar devam etmektedir. Bu zaman diliminde dikilirse daha iyi verim alınır. Badem fidanı iklim olarak her yerde yetişebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri