Borç kapatma kredisi, tüketicilerin bankalara olan mevcut borçlarının tümünü tek seferde kapatmak için kullanılan bir kredidir. Tüketiciler borç kapatma kredisi çekerek, farklı bankalara olan borçlarından anında kurtulabilir. Sonrasında tek bir bankaya borçlu olur ve her ay, sadece tek bir taksit ödemesi gerekir.
Yasal vade sınırlamalarına göre, 100.000 TL üzerindeki tutarlar için maksimum vade 12 ay, 50.000 - 100.000 TL aralığındaki tutarlar için maksimum vade 24 ay, 50.000 TL ve altındaki tutarlar için ise maksimum vade 36 aya kadar geçerlidir.
%3,54'ten başlayan faiz oranlarından, KKB skoru 1850 ve üstü olan müşteriler sigortalı tekliflerde faydalanır. Belirtilen faiz oranları 3.000-50.000 TL arası tutarlar için 3-36 ay vadede geçerlidir. ING müşterisi olmayanlar için kimlik teyit süreci şubeye gitmeden kurye ile tamamlanabilir.
Bankalara borcunuz varken yeni bir kredi almanızın mümkün olduğu gibi birden fazla bankaya olan borçlarınızı tek bir noktada toplamanız da mümkündür. Borç transferi kredisi adı verilen uygulama ile tüm borçlarınızı tek bir bankaya aktarabilir, her ay tek bir ödeme yaparak borcunuzu ödeyebilirsiniz.
Zaman zaman devlet tarafından ödenemeyen borçlar için devlet destekli borç kapatma kredisi veriliyor. Bu krediler kamu bankaları aracılığıyla verilmekte.
İlgili 42 soru bulundu
Evet, çekilebilir. Bu durumla ilgili herhangi bir kısıtlama yoktur. Ancak böyle bir süreçte bankaların kararını etkileyen faktörler, kredi notunuzun, gelirinizin ve borç durumunuzun onay için uygun olup olmadığıdır. Tüm bu kriterleri karşılıyorsanız iki banka da size kredi için onay verecektir.
Eğer devam eden kredinin ödemelerinde herhangi bir gecikme olmadıysa ve bankaya sunulan belgelendirilebilir geliriniz her iki krediyi de ödemeye uygunsa banka kredi değerlendirme politikaları çerçevesinde yeni bir kredi alabilirsiniz.
Kredi çekerek mevcut borçları kapatmanın en önemli faydalarından biri, düşük faiz oranlarına sahip olabilmeniz. Birçok kredi, kredi kartı borcundan daha düşük faiz oranı sunar. Dolayısıyla borç transferi yaparak yüksek faiz oranlarına sahip kredi veya kredi kartı borcunuzu daha düşük bir faiz oranıyla kapatabilirsiniz.
Bankalar, kredi borcu ödememe cezası olarak bir faiz uygular. Sözleşme kapsamında belirtilen bu oran, kredinin faizinden maksimum %30 fazla olabilir. Örneğin %2'lik faizle aldığınız krediyi ödememeniz hâlinde borcunuza en fazla %2,60'lık bir gecikme faizi eklenir.
Böyle bir durumda kredi başvurusu olumsuz sonuçlanan kişiler, banka dışında kredi veren kurumları araştırır. Genellikle günümüzde en güvenilir kredi alma yöntemi bankalardan geçer. Ancak bankalara yaptığınız başvurular olumsuz sonuçlanıyorsa, komisyon ile kredi veren kuruluşlara başvurabilirsiniz.
Birden fazla kredi kartı borcunuz varsa, kredi birleştirme yoluna gidebilirsiniz. Tüm borçlarınızı tek bir krediyle kapatıp, tek bir bankaya, tek bir ödeme planına geçebilirsiniz. Böylece, toplam borcunuzun ödeme süresini uzatmanız da mümkün olur.
Kredi Kartı Borcunun Zaman Aşımı Kaç Yıldır? Kredi kartları için belirlenen zaman aşımı süresi 10 yıldır. Ancak bu borcun zaman aşımı kapsamına dâhil olması için 10 yıl boyunca borca yönelik herhangi bir işlemin yapılmamış olması gerekir.
Borcunuzu tamamen kapattıysanız, alacağınız borcu yoktur yazısı ile öncelikli olarak maaşınızın yattığı bankayı ya da kredi kartı gibi bankacılık ürünlerini kullandığınız diğer bankaları tercih ederek tekrar kredi talebinizi iletebilirsiniz.
Ancak şubeye gitmeden kredi kapatmak şu an için mümkün değildir. Her ne kadar online işlemler çok gelişmiş olsa da kalan kredi tutarının ödenmesi mobil uygulama ya da internet bankacılığı üzerinden yapılamıyor. Bazı durumlarda internet üzerinden yaptığınız kredi başvurunuz onaylansa bile şubeye gitmeniz gerekebiliyor.
Böylelikle kredi limitinin yükselmesi ya da farklı bankalardan aynı zaman zarfında kredi çekebilme gibi bir durumun gelişmesi söz konusu olabiliyor. Bu noktada herhangi bir yasal kısıtlamanın olmaması sebebiyle rahatlıkla bu yönde bir başvuru işlemi gerçekleştirilebiliyor.
Çekebileceğiniz maksimum ihtiyaç kredisi tutarı yasalarla sınırlandırılmıştır. Buna göre aylık taksit ödemeleriniz, belgelenebilir aylık gelirinizin %50'sini geçemez. Yüzde elliye kadar olan kısım için kredi kullanmanız mümkün.
2023 yılı itibariyle İş Bankası, ING, Enpara, Akbank, TEB ve Vakıfbank; ipotek, kefil ve gelir belgesi istemeden kredi çekme imkânı veriyor. Söz konusu bankaların mobil ve internet bankacılığı üzerinden hızlıca kredi başvurusu yapmak mümkün.
Kredi borcu ödenmezse üzerinize kayıtlı mal varlığınıza haciz gelebilir. Maaşınıza alacaklı tarafından haciz konulabilir. Ev haczi uygulanabilir. Ayrıca Merkez bankasının Türkiye Cumhuriyeti'ne vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes için oluşturduğu bir kredi notu vardır.
Kredi tutarı, kalan borç ile ilgili teyit belgesine istinaden kullandırılır; Kredi miktarının %30'una kadar (azami 30.000,00 KM) nakit olarak ödenme imkanı mevcut.
Kara listeye girmiş olan kişiler genelde 5 yıl kredi ve kredi kartı kullanamazlar ve kredisi bozuk olan kişilere kredi sicili kötü olana kredi veren bankalar kredi verebilmektedir.
Ziraat Bankası: %1,94 faiz oranı ile 10.000 TL kredi 12 ay vadeli geri ödemenizi 11.695,40 TL olarak yapabilirsiniz. Halkbank: %1,89 faiz oranı ile 10.000 TL ihtiyaç kredisini 11.651,24 TL olarak ödeyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri