Bir kişinin ölüm halinde tüm hak ve borçları mirasçılarına geçer. Türk Medeni Kanunu'nun 599. maddesi uyarınca mirasçılar, miras bırakanın ayni haklarını, alacaklarını, diğer mal varlığı haklarını, taşınır ve taşınmaz üzerindeki zilyetliklerini doğrudan doğruya kazanırlar.
Kredi borçlusunun ölümü halinde borcun sona ermesi söz konusu değildir. Ölen kişiye ait tüm borç, kişinin yasal mirasçılarına aktarılır. Mirasçılar, kendi paylarına düşen miktar oranında söz konusu borcu üstlenir. Bu noktadan sonra borç, artık yaşayan yasal mirasçıların şahsi borcu halini alır.
Miras bırakanın ölüm tarihinde ödemeden aciz olması halinde, mirasçılar mirası reddetmiş sayılır. Bu durumda, miras bırakanın borçları mirasçılara geçmez. Ancak, miras bırakanın en yakın yasal mirasçılarının tamamı mirası reddetmişse, miras bırakanın borçları, miras bırakandan sonra gelen mirasçılara geçer.
Herkes borçlarından dolayı şahsi olarak sorumludur. Kendi borçlarınız için anne veya babanızın mallarına haciz gelemez. Ancak bu malların size miras kalması halinde mirastan üzerinize düşen hakkınıza haciz gelebileceği unutulmamalıdır.
Bir kimse öldüğünde nasıl malvarlığı mirasçılarına kalıyor ise borçları da aynen öyle mirasçılarına kalır. Kardeşiniz öldüğünde anne-babası sağ idi ise borç onların, yok onlar daha önce öldü ise borç sizle birlikte diğer kardeşlerin.
İlgili 36 soru bulundu
Vefat eden kişinin kredi borcu, yasal mirasçılarına geçtiği için, söz konusu borç artık yasal mirasçıların şahsi borcu sayılır. Ölüm halinde borç sona ermez.
Mirasçılar, miras bırakanın borçlarından müteselsilen ve şahsen mesul oluyorlar. Vergi borcu, murisin diğer alacak hak ve borçları ile birlikte mirasçılara geçiyor. Vergi borcu miras bırakanın hak ve alacaklarından fazla da olabilir. Yani, diğer bir ifade ile tereke borca batık durumda olabiliyor.
Bir kişinin ölüm halinde tüm hak ve borçları mirasçılarına geçer. Türk Medeni Kanunu'nun 599. maddesi uyarınca mirasçılar, miras bırakanın ayni haklarını, alacaklarını, diğer mal varlığı haklarını, taşınır ve taşınmaz üzerindeki zilyetliklerini doğrudan doğruya kazanırlar.
Haciz işlemi öncelikle borçlunun sistemde kayıtlı olan ikametgah adresinde yapılacaktır. Bu adres borçlunun ailesi ile yaşadığı yer ise bu eve de haciz gelebilmektedir.
İcra takibi sırasında borçlu kişi ölürse, 3 günlük talik süresini geçmesi beklenir. Bu süre bitiminde ise, mirası kabul etmiş olan mirasçılara karşı takibe devam etme kararı alınır. Mirasçılar ise tereke borçlarından, ortak ya da şahsi malvarlıkları çerçevesinde müteselsile sorumlu durumundadır.
Ancak daha önceki yazılarımdan da hatırlanacağı gibi borç şahsidir. Yani okuyucumun sorusunda olduğu gibi babanın borcu için eşinin mallarına veya çocuklarının mallarına haciz tatbik olunmaz.
Borçlunun vefat etmesi durumunda alacaklının talebiyle icra müdürlüğünün, uyap üzerinden borçlunun aile nüfus kaydını çıkarmasıyla yasal mirasçıları, T.C Kimlik numaralarını tespit etmeniz mümkündür.
İcra ve İflas Kanunu'nun 76. maddesinde mal beyanda bulunmamanın cezası düzenlenmiştir. İcra ve İflas Kanunu'nun 76. maddesine göre, “Mal beyanında bulunmayan borçlu, alacaklının talebi üzerine beyanda bulununcaya kadar icra mahkemesi hakimi tarafından bir defaya mahsus olmak üzere hapisle tazyik olunur.
Yukarıda belirtilen durumlar dışında vefat gerçekleştiğinde banka hiçbir şekilde borçları ödemez ve mirasçılardan o borç temin edilir. Ölen kişinin borcu banka tarafından ödenmez. Fakat kredi çekerken yapılan hayat sigortası durumu söz konusu olduğunda borç otomatik olarak silinir.
Vefat eden kişinin hayat sigortası yoksa kredi kartı borcu, kişinin mirasçılarına kalır. Mirasçılar reddi miras yaparsa vefat eden kişinin borcunu ödemek durumunda kalmazlar. Ancak bu durumda, kredi kartı borcunun yanı sıra miras kalan tüm mal varlığından da feragat edilmesi gerekir.
Dolayısıyla üzerinde kullara ait borçlarla ölen kişinin, teçhiz ve tekfinden sonra bıraktığı maldan borçları ödenir. Kur'ân'da borçların varislerin payına olan önceliği “Bu (paylaştırma ölenin) yapacağı vasiyetten ya da borcundan sonradır.” (en-Nisâ 4/11) âyetiyle belirtilmiştir.
Evde haczedilebilen mallar, para, kıymetli evrak, değerli süs eşyaları, antika gibi eşyaların haczi söz konusu olur. Onun dışındaki eşyalar ise yani borçlu ve ailesi için gerekli olan eşyalar haczedilemez. Yani çamaşır makinası, ütü, bulaşık makinası, koltuk takımı vb. eşyaların haczi mümkün değildir.
Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir. İlgili torba yasa hem alacaklı hem de borçlu bakımından oldukça faydalı düzenlemeler ihtiva ediyor.
Genel kural, bir kişinin borçları için bir başkasının mallarına haciz tatbik edilmez. Bu borçlu kişi kardeş de olsa kural budur.
Buna göre 15 Ağustos 2022'den önce icra takibi başlatılan 2 bin liranın altındaki elektrik, su, doğal gaz ve telefon borçları alacaklıların feragat ettiklerini belirtir dilekçeyle vazgeçerek icra takiplerini sonlandırmaları koşuluyla değersiz alacak olarak kabul edilecek.
Mirasçılar, tereke borçlarından dolayı müteselsilen(birlikte ve her biri borcun tamamından) sorumlu olurlar (TMK m.641). Bu durumda alacaklı, tüm mirasçılara, tek bir mirasçıya veya içlerinden sadece bazı mirasçılara karşı icra takibi yapabilir.
İcra ve İflas Kanunu'na göre, ilamsız icra takibi, alacaklının takibi bıraktığı tarihten itibaren 5 yıl içerisinde düşer. Yani, alacaklının 5 yıl boyunca herhangi bir icra işlemi yapmaması halinde, icra takibi kendiliğinden düşer ve borçlu üzerindeki haciz kaldırılır.
ÖLEN KİŞİNİN BORÇLARINI ÖĞRENME
Ölümünü kanıtlamak için Nüfus Müdürlüğüne gitmeli ve sağlık ocağından alınan ölüm belgesini kullanmalısınız. Daha sonra bir sulh mahkemesine veya notere gitmeniz ve bir veraset belgesi almanız gerekir, yani vasiyet devlete borcu olup olmadığını öğrenmek için bu belgeyi kullanabilirsiniz.
Kredi kartı kişinin istediği zaman harcama yapmasına olanak tanıyan bir araç olduğundan mirasçılar kredi kartı borcunu da devralmaktadır. Bu nedenle vefat eden kişinin kredi kartı borçlarının silinmeyeceğini söyleyebiliriz.
5 yıl içinde ödenmeyen, dolayısıyla tahsil edilmeyen vergi borcu tahsil zamanaşımına uğrar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri